Καλοί και κακοί γείτονες

«Γείτον έσιεις, Θεόν έσιεις», διαπίστωνε με την αυθεντικότητά της η παλαιότερη κυπριακή λαϊκή θυμοσοφία. Μια παροιμία που βρίσκει σήμερα την απόλυτη έκφρασή της στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος «γείτος» μας, έχει αποδείξει έμπρακτα και επανειλημμένα ότι είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός φίλος. Η τελευταία επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη στα Ιεροσόλυμα και οι επαφές του με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση κατέδειξαν ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ παραμένουν στο καλύτερο επίπεδο που έχουν φθάσει ποτέ, ακριβώς επειδή στηρίζονται στη στέρεη βάση της αμοιβαιότητας, της εμπιστοσύνης, των κοινών δημοκρατικών αρχών και αξιών, των κοινών οραμάτων, των κοινών συμφερόντων. Η Κύπρος έχει ανάγκη τη φιλία και τη συνεργασία του Ισραήλ και το Ισραήλ έχει ανάγκη το φιλικό (και ευρωπαϊκό) χέρι της Κύπρου.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του νέου Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος, υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, τόνισε: «Μοιραζόμαστε τη βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο τελευταία και θα συζητήσουμε την αμοιβαία αντίδραση σε αυτές». Αμοιβαία αντίδραση. Αυτό τα λέει όλα.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος αναπτύσσει περισσότερο τις σχέσεις της και με άλλους «γείτους» της, όπως η Ιορδανία. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, με παρόντες τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Βασιλιά της Ιορδανίας. Πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Κύπρο και η Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου.
Βεβαίως, δεν είναι όλοι οι «γείτοι» μας καλοπροαίρετοι και συνεργάσιμοι. Μια άλλη κυπριακή παροιμία λέει «Ο κακός γρόνος περνά, μα ο κακός γείτος εν περνά». Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της Τουρκίας, που αποτελεί και τη μόνη παραφωνία στις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία.
Εμείς, όμως, μένουμε προσηλωμένοι στην άλλη παροιμία, «Γείτον έσιεις, Θεόν έσιεις». Σε σχέση με το Ισραήλ, ένα άλλο σημαντικό όφελος που μπορεί να έχει η Κύπρος από τον καλό μας φίλο είναι η ισχυρή επιρροή που διαθέτει στην Ουάσιγκτον. Αν την αξιοποιήσουμε σωστά, εκτός από «γείτον» θα έχουμε και... «Θεόν»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ