Κυπριακό

Ανεξέλεγκτη παραχώρηση «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα

«Ο "υπουργός" Εβρέν είχε δηλώσει από το βήμα της βουλής ότι παραχωρήθηκαν 2,500 υπηκοότητες από την ημέρα, που ήλθε στην εξουσία η κυβέρνησή του». Τατάρ: «Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για λύση, τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, υπό τον τίτλο «Σε πόσα άτομα παραχωρήθηκε η υπηκοότητα; Πόσες αιτήσεις υπάρχουν;», η «Yeni Düzen» (07/08/2021) γράφει ότι προκάλεσε αντίδραση το γεγονός ότι η λεγόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας συνεχίζει να μοιράζει «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες».

Υπογραμμίζοντας ότι το «νομοσχέδιο περί υπηκοοτήτων και αδειών μόνιμης παραμονής» πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, οι πρώην «υπουργοί εσωτερικών» Ασίμ Ακάνσοϊ και Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς επισήμαιναν ότι ο νυν «υπουργός» Κουτλούν Εβρέν δεν ακολουθεί διάφανη και δίκαιη στάση στις διαδικασίες. Σημείωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση ακόμη στο αίτημά τους για συλλογή στοιχείων, σε πόσα άτομα παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» από την ημέρα που ήλθε στην «εξουσία» η «κυβέρνηση μειοψηφίας» του UBP-DP-YDP [κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό κόμμα – κόμμα Αναγέννησης].

Ο Ακάνσοϊ δήλωσε ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην «κυβέρνηση» για το θέμα αυτό, ενώ η Μπαϊμπάρς είπε ότι το θέμα των «υπηκοοτήτων» χρησιμοποιείται ως πολιτικό παιχνίδι εδώ και χρόνια.

«Όπως υπενθυμίζεται, ο υπουργός Εβρέν είχε δηλώσει από το βήμα της βουλής ότι παραχωρήθηκαν 2,500 υπηκοότητες από την ημέρα, που ήλθε στην εξουσία η κυβέρνησή του, εκ των οποίων οι 683 ήταν άτομα, που είχαν συμπληρώσει ήδη 11 χρόνια παραμονής [στα κατεχόμενα], ενώ οι 1,810 ήταν λόγω γάμου. Ο Εβρέν είχε ακόμη ανακοινώσει ότι θα παραχωρείτο σταδιακά η υπηκοότητα σε άλλα 400 άτομα», γράφει η εφημερίδα.

Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μια μόνιμη και σοβαρή πολιτική για το θέμα των «υπηκοοτήτων», ο Ακάνσοϊ είπε ότι χρειάζεται επειγόντως τροποποίηση του «νόμου». «Η θέση μας, ως CTP [Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα], είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών που αναμένουν υπηκοότητα και αυτών που έχουν τουρκοκυπριακή ταυτότητα», αναφέρει ο Ακάνσοϊ.

Η Μπαϊμπάρς εξήγησε ότι πρέπει να παραχωρείται η «υπηκοότητα» στα άτομα, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στα κατεχόμενα, αλλά, προσθέτει, πρέπει να γίνει «τροποποίηση» στο θέμα της παραχώρησης «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητας» και η διαδικασία να γίνεται με διαφάνεια.

«Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για λύση, τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

Σύμφωνα με τον παράνομο «BRTK» (07/08/2021), ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε μήνυμα του που εξέδωσε για την «57η επέτειο από τη μέρα αντίστασης στα Κόκκινα», επανέλαβε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στο νησί είναι η λύση στη βάση «δυο χωριστών κυρίαρχων κρατών».

Ο Τατάρ στο μήνυμα του, κατηγόρησε εκ νέου την Ελληνοκυπριακού πλευρά για μαξιμαλιστικές θέσεις και αξιώσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος της μέχρι και σήμερα είναι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, καταστώντας έτσι τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στο νησί και παρέχοντας τους έτσι μόνο δικαιώματα μειονότητας.

Υποστηρίζοντας ότι από το 1968 και εντεύθεν αντιμετωπίζουν αυτή την αντίληψη εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την κατάρρευση όλων των διαπραγματευτικών διαδικασιών στη βάση της ομοσπονδίας, αφού όπως υποστήριξε, στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν πάντοτε η κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, η αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από το νησί και ο σφετερισμός των δικαιωμάτων τους.

«Παρά τις ιστορικές πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί, η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει ακόμη να έχει τις ίδιες θέσεις και απόψεις, και συνεχίζει να ενεργεί πίσω από άπιαστα όνειρα προκειμένου να κατάσχει το σύνολο της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η προτροπή μου προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να σταματήσει να κυνηγά αυτά τα ανεκπλήρωτα όνειρα», ανέφερε ο Τατάρ.

Επαναλαμβάνοντας ότι ειδικότερα μετά το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν και το Κράνς Μοντάνα έχει καταστεί σαφές ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά έχουν θέσει επί τάπητος στη Γενεύη τη θέση τους για λύση στη βάση δυο κυρίαρχων χωριστών κρατών, θέση η οποία στηρίζεται από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, όπως τη αποκάλεσε, και η οποία αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό δρόμο για λύση. «Αυτή η μορφή της λύσης, αποτελεί τη μόνη οδό για λύση η οποία θα είναι προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου και της περιοχής. Προσδοκία και επιθυμία μου είναι όπως η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραιτηθεί από την επιθετική της στάση και συμπεριφορά και ταχθεί υπέρ του διαλόγου το συντομότερο. Αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία μονομερώς και άδικα έγινε μέλος της ΕΕ, θεωρεί ότι θα υποκύψουμε στις απειλές και εκβιασμούς της ΕΕ για να αποδεχθούμε τη μορφή της λύσης που θέλουν να μας επιβάλουν, τότε να ξέρει ότι αυτό είναι ένα άπιαστο όνειρο. Δεν έχουμε πλέον την υπομονή να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία για άλλα 50 χρόνια. Συνεχίζοντας το δρόμο που έχουμε χαράξει μαζί με την Τουρκία, δεν τίθεται θέμα να οπισθοχωρήσουμε από την πρόταση μας για λύση που να βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι ένα βήμα που λήφθηκε στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξε ότι στόχος τους είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που βιώνουν εδώ και 47 χρόνια, μέσω της «επιτροπής αποζημιώσεων». «Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι κομμάτι της χώρας μας, αλλά η Ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί την επιστροφή της. Αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει», υποστήριξε ο Τατάρ.

Κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συνεχίζει τη μαξιμαλιστική και επιθετική της στάση και ότι συνεχίζει να συνάπτει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με διάφορες χώρες, ο Τατάρ κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα που συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειες τους για εξοπλισμό και ενίσχυση του στρατού τους, να θυμηθούν την «αντίσταση» στα Κόκκινα.

«Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την εντατικοποίηση των προσπαθειών και των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών που γίνονται για να αποκόψουν τους δεσμούς μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ο βασικός στόχος αυτών των επιχειρήσεων που γίνονται από ορισμένους κύκλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αποσκοπούν στο να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό από την Τουρκία, να τον απομονώσουν και να του επιβάλουν τη μορφή λύσης που θέλουν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα όνειρο», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

«Ζωτικής σημασίας οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας» δηλώνει ο Σανέρ

Σύμφωνα με τη «Güneş» (09/08/2021), ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ, σε μήνυμα του για την «57η επέτειο αντίστασης» στα Κόκκινα, υποστήριξε ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την ευκαιρία, θα έπραττε το ίδιο που έκανε πριν 57 χρόνια στα Κόκκινα, δηλαδή θα επιτίθετο ξανά στον Τουρκοκυπριακό «λαό», με στόχο να καταστήσει την Κύπρο, ελληνικό νησί. «Είναι για αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για τους Τούρκους της Κύπρου η συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας και οι αδελφικές σχέσεις της ΤΔΒΚ με την Τουρκία», ισχυρίστηκε.

Κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν παραιτήθηκε ποτέ από το όραμα της για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο Σανέρ υποστήριξε ότι «το πνεύμα αντίστασης που επέδειξαν στα Κόκκινα αποτελεί σημείο αναφορά για τη συνέχιση του αγώνας τους για τη διασφάλιση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων σε αυτά τα εδάφη, την προστασία του κράτους τους και την διασφάλιση της ασφάλειας τους».

Επ΄ευκαιρία της επετείου της «αντίστασης» στα Κόκκινα, ο Σανέρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί τις «πραγματικότητες» στο νησί, υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τόσο κυρίαρχος όσο και οι Ελληνοκύπριοι. […]

«Έχουμε το κράτος μας. Είμαστε κυρίαρχοι. Αν το αποδεχθούν αυτό, ας έρθουν να συμφωνήσουμε, διαφορετικά να συνεχίσουν αυτοί το δρόμο τους και εμείς το δικό μας», δήλωσε ο Σανέρ.