Κυπριακό

Εθνικό Συμβούλιο: Αντιπαραθέσεις για την πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα του '60

Με αντιπαράθεση και συζήτηση γύρω από την περιβόητη πρόταση του ΠτΔ για επαναφορά στο Σύνταγμα του 1960 ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο. Οι δηλώσεις όλων πολιτικών αρχηγών. Φωτογραφίες και βίντεο.

Με αντιπαράθεση και συζήτηση γύρω από την περιβόητη πρόταση του ΠτΔ για επαναφορά στο Σύνταγμα του 1960 ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν φυσικά και οι έντονες συζητήσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την Αρχισυντάκτρια της «Σημερινής» και δημοσιογράφο του «ΣΙΓΜΑ», Σκεύη Σταύρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο κος Στεφάνου διαβάζοντας γραπτό κείμενο, το οποίο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο κάνοντας αναφορές για παλινδρομήσεις στο Κυπριακό που γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ethniksy01092021 (2).jpg

Ο κος Στεφάνου ανέφερε πως η Κυβέρνηση αμφισβήτησε τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ και παράλληλα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν ξέρει τι θέλει στο Κυπριακό. «Τη μια μιλά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, την άλλη για κοινοβουλευτική, τώρα για το Σύνταγμα του ΄60. Πως μπορεί να συμβαδίζει το Σύνταγμα του ΄60 με την ΔΔΟ;», διερωτήθηκε ο κος Στεφάνου.

ethniksy01092021 (3).jpg

Η πρόταση για το Σύνταγμα του '60

Μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος προχώρησε σε δηλώσεις εξηγώντας την πρόταση για το Σύνταγμα του ‘60.

Αρχικά ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος ανέλυσε την πρόταση – απάντηση προς τον Ερσίν Τατάρ για εφαρμογή του Συντάγματος του ’60.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι τα η πρόταση συνδέεται με τις συμφωνίες κορυφής και με το συμφωνημένο πλαίσιο στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με στόχο να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Στεφάνου: «Το ΑΚΕΛ διαφωνεί για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60»

Για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση  στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

«Η οριστική διχοτόμηση είναι ορατός κίνδυνος. Τον δρόμο της οριστική διχοτόμησης τον χαράσσει και προσπαθεί να ενισχύσει η Τουρκία παραβιάζοντας  την συμφωνημένη βάση λύσης θέτοντας και επισημά συζήτηση για  2 κράτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε. 

Σημασία, εξήγησε, έχει το πώς εμείς ως Ε/κ πλευρά και ΚΔ πολιτευόμαστε για  να αντιμετωπίσουμε Τουρκία.

Σήμερα στην Συνεδρία διατυπώσαμε τις διαφωνίες μας για την ακολουθούμενη πολιτική του Προέδρου που είπε πως χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και αλληλοσυγκρουόμενες προσεγγίσεις.

«Το ΑΚΕΛ διαφώνησε και διαφωνεί για να επανέλθουμε στο Σύνταγμα του 60», είπε ο κ. Στεφάνου. 

Ρωτήσαμε αν όντως ήταν πρόταση και πήραμε θετική απάντηση. Με αυτό τον τρόπο π Πρόεδρος της Δημοκρατία θα θέσει την Ε/κ ενώπιων του κινδύνου να γίνει συνυπεύθυνη του αδιεξόδου και δίνει δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει τις  προσπάθειες να εκτρέψει βάση λύσης. Η απάντηση στην Τουρκια είναι να εμμένουμε στην συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Η πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 καταργεί συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε στις προτάσεις που κατέθεσε τους προηγούμενους μήνες το  ΑΚΕΛ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό. ΟΙ προτάσεις βασίζονταν σε 2 βασικούς άξονες α) η Ε/κ χωρίς νέες ιδέες να επιμένει σε  επανέναρξη διαπραγματεύσεωναπό εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις του  Πλαισίου Γκουτέρες  Β) πρόταση για για να μετατραπεί ο παράγοντας του φ.α για να γίνει καταλύτης της λύσης. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφάνου, με αφορμή δημοσιεύματα που έλεγαν ότι υπήρξε ένταση και σύγκρουση στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως υπήρξαν διαφωνίες αλλά «δεν έγινε της Καμπούλ».


Σιζόπουλος: Επιβεβαιώνεται ο υπονομευτικός ρόλος των Βρετανών

Τη θέση ότι επιβεβαιώνεται ο υπονομευτικός ρόλος των Βρετανών διατύπωσε με το πέρας του Εθνικού ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε χαρακτηριστικά, «από τη σημερινή ενημέρωση επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ο ύποπτα υπονομευτικός ρόλος των Βρετανών.

Μέσα από διάφορες παρεμβάσεις τόσο προς τον ΠτΔ όσο και προς το ΟΗΕ. Γι΄αυτό θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτού του παράγοντα».

«Υπενθυμίζω από το 2016 δώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που δεν δημοσιοποιήσαμε για τος πώς θα μπορεί η ΚΔ να αποφύγει και να αποδυναμώσει τέτοιες προσπάθειες.

Από το 2017 ζητήσαμε να γίνει έρευνα για την παραχώρηση διαβατηρίων σε αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Δεν είχαμε υποστήριξη από κανέναν», είπε.

«Θα πρέπει να διαμορφώσουμε μέσα από διάλογο μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων προκλήσεων. Η παρελθοντολογία δεν συμβάλει ούτε και βοηθά», συμπλήρωσε.


Νικόλας: Να αποφεύγονται διφορούμενες εισηγήσεις – Δεν θα δώσουμε συνέχεια

Καλό είναι να αποφεύγονται διφορούμενες εισηγήσεις όπως αυτήν για επαναφορά στο Σύνταγμα του 1960, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου. 

Σε δηλώσεις του με το πέρας του Εθνικού, ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι ως ΔΗΚΟ δεν θα δώσουν συνέχεια στο θέμα, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης.

«Να αποφεύγονται τέτοιες διφορούμενες εισηγήσεις απομακρύνεται η προσοχή από σημαντικά ζητήματα και δίδεται ευκαιρία σε όσους θέλουν να βλάψουν.

Συνεχίζεται η προκλητική συμπεριφορά Τουρκίας και η αναβάθμιση ψευδοκράτους και η αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων».
«Λήφθηκε απόφαση να προχωρήσουμε σε μέτρα αντίδρασης και ενόψει του γεγονότος ότι αποφασίστηκαν διάφορα μέτρα αντίδρασης τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση αυτών των μέτρων», είπε ο κ.Παπαδόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει «να ληφθούν μέτρα που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποτελεσματικά απέναντι σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλιώς θα βρεθούμε ενώπιον χειρότερων εξελίξεων».

Αβέρωφ: Ζητούμενο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

«Ζητούμενο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με το πέρας του Εθνικού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε χαρακτηριστικά, «το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης».

ΔΗΠΑ: Στρατηγική και τολμηρές κινήσεις – Οι πολίτες είναι συγχυσμένοι

Την ανάγκη για τολμηρές κινήσεις έθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους με το πέρας του Εθνικού.

Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «χρειαζόμαστε στρατηγική και τολμηρές κινήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες είναι συγχυσμένοι και αποπροσανατολισμένοι».

Συμπλήρωσε ότι ως ΔΗΠΑ «επιδιώκουμε λύση ΔΔΟ βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Θα είμαστε υποστηρικτικοί σε μια διαδικασία προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση. Όχι από αέρος διαβούλευση του Κυπριακού και ωραία συνθήματα», είπε.


Θεοπέμπτου: Δεν έπρεπε να γίνουν οι αναφορές για σύνταγμα του ΄60

Αναστάτωση έφεραν οι αναφορές της Κυβέρνησης για το Σύνταγμα του ΄60, ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι αναφορές δεν έπρεπε να γίνουν.

«Έφεραν αναστάτωση οι αναφορές για το Σύνταγμα του '60, έχουν ελλείψεις και δημιούργησαν αρνητικό κλίμα . Πρέπει να τονίσω ότι ανησυχώ με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είμαστε σε αδιέξοδο. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε στήριξη από χώρες ώστε να πιστεί η Τουρκία και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», είπε.


Χρίστου: Εισηγήσεις για μέτρα που μπορεί να λάβει η ΚΔ

Το ΕΛΑΜ επικροτεί και χαιρετίζει την πρόταση για αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων σε 14 αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, είπε  ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ προσθέτοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως η πρόταση πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και θα πρέπει τα μέτρα που θα αποφασίσει στη συνέχεια η Κυβέρνηση να έχουν κλιμάκωση «ώστε να επιτύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα» στην πίεση που θα εφαρμοστεί στην τουρκική πλευρά».

Μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι με αφορμή τις προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου και στις ενέργειές της όσον αφορά την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, όπου απαιτεί ως προαπαιτούμενο «πολιτική» και «κυριαρχική ισότητα», «είναι ευκαιρία για την ΚΔ να ασκήσει ουσιαστική πίεση» τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και σε εξωτερικό, μέσα από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα επιβολή εμπάργκο όπλων.

Το ΕΛΑΜ δεν προβλέπει να υπάρχει «καμία εξέλιξη» στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ούτε η βούληση από την τουρκική πλευρά για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.»

Έστρεψε επίσης τα πυρά του κατά άλλων πολιτικών δυνάμεων λέγοντας «ότι είναι αδιανόητο» να ζητούν «να προσέλθει σε ένα διάλογο με νέες, ουσιαστικά, υποχωρήσεις πριν από την έναρξη του εν λόγω διαλόγου».

Το ΕΛΑΜ κατέθεσε γραπτώς τις εισηγήσεις του μαζί με χρονοδιάγραμμα με το οποίο ζητούν από τον ΠτΔ να το εξετάσει και να το εφαρμόσει σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΚΔ απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.