Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα και πινγκ-πονγκ ευθυνών

Ανήσυχοι οι καταναλωτές για την αλματώδη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - Άνοιξε για τα καλά ο δημόσιος διάλογος με βελτιωτικές προτάσεις και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών

Οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά. Παράλληλα ανοίγουν έναν κύκλο πολιτικών συζητήσεων, με αντιπαραθέσεις, προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης και επίρριψης ευθυνών από κόμματα και οργανωμένους φορείς.

Η αυξητική πορεία στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο και σταδιακά έφτασε μέχρι 38% συγκριτικά με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον κάποια δραστική μείωση, που θα ελαφρύνει τις τσέπες των καταναλωτών.

Πώς δικαιολογεί η ΑΗΚ τις αυξήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, ο σημαντικότερος λόγος της αύξησης αφορά στις τιμές των καυσίμων διεθνώς, που εκτοξεύθηκαν λόγω της αποδιοργάνωσης που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια παραγωγή και οικονομία.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, ο παρατεταμένος καύσωνας και η συνεπακόλουθη αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η μεγάλη αύξηση στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων (διοξειδίου του άνθρακα) συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΑΗΚ υπογραμμίζει ότι η περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένα από τα κλειδιά για τη βελτίωση της κατάστασης που συνεπάγεται και σημαντική μείωση στις τιμές του ρεύματος.

Ανοίγει διάλογο για αναχαίτιση των αυξήσεων το Υπουργείο Ενέργειας

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι «δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες που επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κι έχει όλη την καλή διάθεση να τις συζητήσει και να τις μελετήσει με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα»

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συζήτηση του θέματος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας, αναφέρεται ότι «όπου υπάρχουν περιθώρια εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού».

Από τη μεριά της εξάλλου η αρμόδια Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, επικαλείται τις συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο της, «στη βάση μίας πολυσχιδούς στρατηγικής, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κίνησης».

Αντιδράσεις από κόμματα και οργανωμένους φορείς

Η εκτόξευση στην τιμή του ρεύματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα και οργανωμένους φορείς, που βάζουν στο στόχαστρο την Κυβέρνηση και τους θεσμικούς υπευθύνους.

Η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου, η αδράνεια σε ό,τι αφορά τη χρήση ΑΠΕ και η εξακολούθηση της χρήσης μαζούτ για παραγωγή ηλεκτρισμού, βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής που ασκείται στην Κυβέρνηση αλλά και την ίδια την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έστειλε μάλιστα επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου, μεταξύ άλλων, εισηγείται «ως προσωρινό αλλά άμεσο μέτρο, την απορρόφηση μέρους του κόστους από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Παράλληλα, με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών του, επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην Κυβέρνηση για την όλη κατάσταση και προκειμένου να υπάρξει δραστική μείωση στις τιμές του ρεύματος, προτείνει:

  • Να εισαγάγει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, για να σταματήσει η χρήση μαζούτ.
  • Να ανοίξει την ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
  • Να προωθήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο.

Το ΔΗΚΟ, μάλιστα, διά του βουλευτή του κόμματος, Χρύση Παντελίδη, χαρακτήρισε «σκάνδαλο μεγατόνων» την καθυστέρηση κατά «14 ολόκληρα χρόνια στην έλευση φυσικού αερίου».

Εν τω μεταξύ, το όλο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, την περασμένη Τρίτη. Μεταξύ άλλων έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις όπως η μετακύλιση του κόστους για τις ευάλωτες ομάδες στο κράτος και η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα.

«Αδιάντροπη και η αύξηση του ρεύματος και η ανακοίνωση της ΑΗΚ»

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς σχολίασε την ανακοίνωση της ΑΗΚ η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών, η οποία καλεί τη Νατάσα Πηλείδου, ως αρμόδια Υπουργό, «να μη μείνει αδιάφορη, γιατί και το κράτος, που μεταξύ άλλων παίρνει και μερίσματα εν είδει έμμεσης φορολογίας, έχει τις δικές του τεράστιες ευθύνες».

Αναφερόμενη στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η Ένωση καταναλωτών υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «ακολουθεί και είναι πρόσθετη στη μεγάλη αύξηση μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2021, που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία».

«Όσο δε αδιάντροπη είναι η αύξηση, άλλο τόσο αδιάντροπη είναι και η προσπάθεια της ανακοίνωσης να αιτιολογήσει και να εξηγήσει τα ανεξήγητα, σε σχέση με τους λόγους της αύξησης και του γιατί ο Κύπριος πολίτης - καταναλωτής αναγκάζεται από το κρατικό μονοπώλιο να πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα απ’ όλους τους άλλους πολίτες της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επεξεργάζεται μέτρα η Κυβέρνηση

Δέσμη μέτρων για στήριξη της κοινωνίας με αφορμή τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, με στόχο σύντομα να είναι σε θέση να τα ανακοινώσει. Την περασμένη Παρασκευή η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νατάσα Πηλείδου, προήδρευσε σύσκεψης με την Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή» με το πέρας της συσκέψεως, η Υπουργός επιβεβαίωσε την είδηση πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο όπως είπε προς το παρόν αυτά δεν έχουν αποφασιστεί. Η κ. Πηλείδου απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα τα οποία επεξεργάζεται η Κυβέρνηση ή να απαντήσει κατά πόσον σε αυτά περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως «θα ήταν πρώιμο» σε αυτό το στάδιο.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει πολύ σύντομα μέτρα που θα ανταποκρίνονται σε αυτό που η κοινωνία ζητεί σε αυτές τις περιόδους της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως είπε, είναι βέβαιος ότι «θα έχουμε καλά νέα τις προσεχείς μέρες, μάξιμουμ τις προσεχείς εβδομάδες, σε μια συνεργασία ΡΑΕΚ, ΑΗΚ, Υπουργείου Ενέργειας και την καθοδήγηση πάντα του Προέδρου Αναστασιάδη». Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση, όπως εξήγησε, θα αφορά ένα μέτρο οριζόντιο που θα καλύψει το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών και εταιρικών, και η δεύτερη κατεύθυνση, θα αφορά εξειδικευμένα μέτρα για νοικοκυριά αλλά και τον τομέα των αγροτών. Κληθείς να σχολιάσει αυτά που ακούγονται για μείωση του ΦΠΑ ή συμβολή στη μείωση του ρεύματος από τα αποθεματικά της ΑΗΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι εξουσίες θα πρέπει, όπως και το Σύνταγμα επιβάλλει, να είναι διακριτές και συνεπώς οι τελεσίδικες αποφάσεις ανήκουν στην Κυβέρνηση, στην οποία έχει, όπως τόνισε, απόλυτη εμπιστοσύνη.

Στο μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ τάχθηκαν υπέρ της εξέτασης από την ΑΗΚ της απορρόφησης μέρους του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από τα ταμειακά διαθέσιμά της, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν. Οι συντεχνίες εκφράζουν ωστόσο την απορία «κατά πόσον αυτό είναι νόμιμο με τη λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί από τη ΡΑΕΚ και το αρμόδιο Υπουργείο», αλλά και ευχή και επιθυμία ότι η ΑΗΚ μπορεί να το πράξει.

Υποστηρίξτε τη