Η Ελλάς αποχαιρετά με τον Ζορμπά τον Μίκη Θεοδωράκη

Θα αναφέρω μόνον προσωπικές μου αναμνήσεις από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο γνώρισα όταν εργάσθηκα στην Ελλάδα ως ειδικός Σύμβουλος για το κυπριακό ζήτημα στο Υπουργείο Προεδρίας της Ελληνικής Κυβερνήσεως από τον Σεπτέμβριο του 1974 μέχρι το τέλος του 1976.

Μου ανατέθηκε από την Οικουμενική Κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση, από τον κ. Λιναρδάτο και μετά τον κ. Τ. Λαμπριάν, Υφυπουργούς Προεδρίας, η σύσταση και επάνδρωση ενός τμήματος Κυπριακού με κύριο σκοπό τη διαφώτιση για το Κυπριακό κυρίως στο εξωτερικό και την απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα. Πολλοί εθελοντές από τις καλύτερες και ιστορικότερες οικογένειες της Ελλάδας, όπως ο κ. Άδωνις Κύρου, διευθυντής της «Εστίας», η κ. Ζαούση, κόρη του Αλέξη Κύρου, η κ. Τσόκα, ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν, η κ. Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, ο κ. Σουγιουτζόγλου, ο φίλος μου Στάθης Αθανάσογλου και άλλοι πολλοί, προσέτρεξαν να βοηθήσουν (βλ. προηγούμενο άρθρο μου στον κυπριακό Τύπο, καθώς και στο βιβλίο μου που θα εκδοθεί προσεχώς με τις Αναμνήσεις μου). Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που πρωτογνώρισα τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μιλάμε για τον Οκτώβρη του 1974 μέχρι το τέλος του 1976, στην εποχή της μεταπολίτευσης από τη χούντα. Μια αντιστασιακή προσωπικότητα, που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, μια από τις προσωπικότητες που είχε ο Ελληνισμός για να επιδείξει στον κόσμο.

Από τη δική μου εμπειρία, δεν αναμειγνυόταν τότε πολύ στα θέματα της Κύπρου, τουλάχιστον στον δικό μου τομέα, όταν, όμως, του το ζητούσαμε, βοηθούσε. Δεν είχα, όμως, πολλές προσωπικές εμπειρίες γι’ αυτό.

Όπως τον γνώρισα στην Ελλάδα έτσι έτυχε επίσης να βρίσκομαι στην Ελλάδα στον θάνατό του, στις 2 Σεπτεμβρίου, 2021. Ανοίγοντας την τηλεόραση στην ΕΡΤ άκουσα για τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα σε ηλικία 96 ετών, χαρακτηρισμούς, όπως ήταν φυσικό, και τις νότες του Ζορμπά. Ένα προσήκον μνημόσυνο για έναν μεγάλο Έλληνα που τίμησε την πατρίδα του διεθνώς.