Αναλύσεις

Χρυσά διαβατήρια: «Εξαπατημένοι» επενδυτές ετοιμάζονται για μηνύσεις

Από τις περίπου 1300 αιτήσεις που εκκρεμούσαν μετά την κατάργηση του ΚΕΠ, εγκρίθηκαν περίπου 150 – Αναμένουν επίσημες απαντήσεις οι «απορριφθέντες» προκειμένου να προχωρήσουν νομικά

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών που αιτήθηκαν πολιτογράφησης στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), αλλά δεν θα λάβουν τελικά το «χρυσό διαβατήριο», παρά το γεγονός ότι προχώρησαν σε αγορές ακινήτων ή άλλες επενδύσεις, προκειμένου να γίνουν Κύπριοι και άρα Ευρωπαίοι πολίτες.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι, τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί επενδυτές οι οποίοι έχουν «ανεπίσημη» προσώρας ενημέρωση ότι η αίτησή τους για πολιτογράφηση δεν εγκρίθηκε, ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, αφενός κατά της Δημοκρατίας και αφετέρου -αρκετοί εξ αυτών- και κατά των παρόχων που μίσθωσαν για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πολιτογράφησής τους.

Νιώθουν αδικημένοι και εξαπατημένοι

Οι επενδυτές οι οποίοι έχασαν το τρένο της πολιτογράφησης θεωρούν ότι «αδικήθηκαν» και ότι πληρώνουν τη νύφη της κακοδιαχείρισης που οδήγησε στην άρον-άρον κατάργηση του ΚΕΠ, μετά τις αποκαλύψεις του AlJazeera. Επιπλέον, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, η απόρριψη των αιτήσεών τους συνιστά δυσμενή μεταχείριση συγκριτικά με προηγούμενους αιτητές, των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί, με τα ίδια κριτήρια.

Κάποιοι απ’ αυτούς, όπως πληροφορείται η «Σημερνή», κάνουν λόγο μάλιστα για «εξαπάτηση», αφού προχώρησαν στην αγορά ακινήτων ή σε άλλες επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, μισθώνοντας μάλιστα με αρκετές χιλιάδες ευρώ παρόχους, με απώτερο σκοπό «την υλοποίηση των υποσχέσεων ότι θα λάβουν κυπριακό - ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για πολιτογράφηση στο πλαίσιο του ΚΕΠ, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στις 16 Νοεμβρίου του 2020, ήταν 691 αιτήσεις επενδυτών και άλλες 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους. Μάλιστα, ο κ. Νουρής υπογράμμισε, τότε, ότι τα έσοδα που θα έμπαιναν στα ταμεία της Δημοκρατίας από τις πολιτογραφήσεις αυτές υπολογίζονταν στα 71 εκατομμύρια ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, η εξεύρεση πρακτικών από τη συγκεκριμένη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών δεν κατέστη δυνατή, επειδή, όπως μάθαμε από τη Βουλή, δεν κρατήθηκαν πρακτικά «λόγω κορωνοϊού».

Σε πρόσφατη αναφορά του στον Τύπο ο κ. Νουρής πάντως σημείωσε ότι «οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν ανέρχονταν στις 600 συν άλλες 600 περίπου που αφορούσαν τα εξαρτώμενα πρόσωπα των αιτητών». Τελικά, απ’ αυτές τις αιτήσεις, εγκρίθηκαν περίπου 150.

«Οι εκατοντάδες αιτήσεις που απορρίφθηκαν αφορούσαν συγγενείς των επενδυτών, διευθυντικά στελέχη εταιρειών τα οποία δεν ήταν οι ίδιοι επενδυτές, αλλά και επενδυτές οι οποίοι είτε προέρχονταν από χώρες ‘‘υψηλού κινδύνου’’ είτε οι περιπτώσεις τους είχαν σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό σημεία που προκαλούσαν αμφιβολίες για το ‘‘πόθεν έσχες’’ τους και τις επενδυτικές τους προθέσεις», ανέφεραν πηγές της «Σημερινής».

Η ΚΔ, εκτός από την «μήνιν» των επενδυτών, θα συρθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Πέρα από την κοινωνική κατακραυγή, η «αυστηρότητα» στην εξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούσαν οφείλεται αφενός στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου: Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους των αιτήσεων, την απουσία σοβαρών κριτηρίων και τις αρκετές νομικές ασάφειες που λειτουργούσαν σαν «παραθυράκια» για πολιτογραφήσεις συγγενών των επενδυτών ή διευθυντικών στελεχών εταιρειών κ.ά.

Αφετέρου, η «αυστηρή εξέταση» και κατ’ επέκτασιν οι εκατοντάδες απορρίψεις, οφείλονται και στην «πίεση» που ασκείται στη Δημοκρατία από τη Διαδικασία επί Παραβάσει, η οποία κινήθηκε από την Κομισιόν κατά της Κύπρου από τις 20 Οκτωβρίου του 2020, μια βδομάδα μετά το βίντεο του AlJazeera.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουνίου του 2021 η Κομισιόν, θεωρώντας ότι η Κύπρος δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της αφού «συνεχίζει την επεξεργασία των αιτήσεων», προχώρησε στο 2ο στάδιο της Διαδικασίας επί Παραβάσει, αποστέλλοντας «αιτιολογημένη γνώμη». Μεταξύ άλλων στην «αιτιολογημένη γνώμη» έθετε χρονοδιάγραμμα 2 μηνών προκειμένου η Κύπρος να ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε σε σχέση με την κατάργηση του ΚΕΠ και των πολιτογραφήσεων.

Πάντως, από τα τέλη Ιουλίου με το πέρας της εξέτασης και των αιτήσεων πολιτογράφησης που εκκρεμούσαν, η Δημοκρατία «έκλεισε όλους τους λογαριασμούς της με το ΚΕΠ», όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι με τη συμβολή νομικού οίκου από το εξωτερικό, η Νομική Υπηρεσία του κράτους σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών απάντησε στα μέσα Αυγούστου (εντός χρονοδιαγραμμάτων) στην Κομισιόν και την «αιτιολογημένη γνώμη» της Διαδικασίας επί Παραβάσει.

Σημειώνεται ότι αν η Κομισιόν δεν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις της Δημοκρατίας ή αν θεωρήσει ότι η έγκριση των 150 πολιτογραφήσεων συνιστά «μη συμμόρφωση» με τις υποδείξεις της, «πράγμα καθόλου απίθανο», όπως εξήγησαν στη «Σημερινή» νομικοί εξειδικευμένοι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία εκτός από την «μήνιν» των επενδυτών, θα συρθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντιμέτωπη με κυρώσεις.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 12/02/2021)