Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Με τα περσινά πρωτόκολλα στο Δημοτικό

Προβληματισμό προκαλούν τα πρωτόκολλα στη Δημοτική Εκπαίδευση, τα οποία, αν και επικαιροποιημένα, δεν διαφέρουν από τα προηγούμενα - Χωρίς μονοθέσια θρανία πολλά σχολεία λίγες ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλούν τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα στη Δημοτική Εκπαίδευση, που δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από αυτά της περασμένης σχολικής χρονιάς. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, μίλησε στη «Σημερινή» για τη δυσκολία στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, για τις εισηγήσεις που δεν εισακούστηκαν ακόμη αλλά και για τις σχολικές μονάδες που αναζητούν μονά θρανία στο παρά πέντε της νέας σχολικής χρονιάς.

Με προτροπή η χρήση μάσκας

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, η χρήση μάσκας θεωρείται προαιρετική για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο θα πρέπει τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων στα δημοτικά να προτρέπονται να την χρησιμοποιούν. Γενικότερα τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα δημοτικά σχολεία δεν φαίνεται να διαφέρουν πολύ από αυτά που εφαρμόστηκαν κατά την περασμένη σχολική χρονιά. «Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως ΠΟΕΔ καταθέτουμε προβληματισμό ως προς τα πρωτόκολλα που επί της ουσίας είναι τα ίδια με τα προηγούμενα, με τη διαφορά ότι ποσοστό εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι. Δηλαδή μιλούμε και πάλι για προτροπή χρήσης μάσκας προς τα παιδιά τα μεγάλα».

Η προηγούμενη σχολική χρονιά μπορεί να ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά της μετάλλαξης του ιού, είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. «Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά ακούγοντας ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού που ενδεχομένως τον καθιστούν πιο μεταδοτικό, προβληματιζόμαστε κατά πόσον τα πρωτόκολλα ή τα μέτρα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς θα είναι αρκετά», όπως δήλωσε η κ. Βασιλείου.

Τι γίνεται με τα rapid στα Δημοτικά

Στη Δημοτική Εκπαίδευση θα γίνονται έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου από κινητές μονάδες δειγματοληψίας που θα βρίσκονται στα σχολεία, ωστόσο αυτοί θα είναι δειγματοληπτικοί, προαιρετικοί και θα αφορούν μόνο τους μαθητές που φοιτούν στη Δ’, Ε’ και Στ’ τάξη και φυσικά μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων. Η οδηγία του ΥΠΠΑΝ ήταν ξεκάθαρη προς τις Διευθύνσεις των σχολείων, τις οποίες μάλιστα καλεί να ενθαρρύνουν τους γονείς και τους μαθητές ώστε να συναινούν στον έλεγχο για καλύτερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στα σχολεία.

Οι οργανωμένοι δάσκαλοι προχώρησαν εδώ και καιρό στην εισήγηση όπως η διενέργεια των rapid tests αφορά και παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία παρουσιάζονται τα περισσότερα χωρίς μάσκα. «Η δειγματοληπτική διενέργεια rapid test που έγινε κατά την περασμένη χρονιά σε αριθμό σχολείων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και εισηγηθήκαμε όπως γίνεται και σε μικρότερες ηλικίες».

Μονά θρανία και ιχνηλάτηση

Θέμα φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη με την τοποθέτηση των μονών θρανίων στα σχολεία, έστω και αν σε λίγες μόνο ώρες κτυπά το πρώτο σχολικό κουδούνι για τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, δεν είναι όλα τα σχολεία εξοπλισμένα με μονά θρανία και, ως εκ τούτου, καθόλου έτοιμα για αύριο. «Τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε συνεχώς από τα σχολεία είναι ότι δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε μονά θρανία. Αυτό δεν αφορά μόνο την Επαρχία Λεμεσού, για την οποία ήταν γνωστή η καθυστέρηση, αλλά και σε άλλες επαρχίες. Μάλιστα είχαμε τηλεφωνήματα από σχολεία της Επαρχίας Λευκωσίας, απ’ όπου μας ενημέρωσαν πως είχαν αφαιρεθεί τα καπάκια και δεν αντικαταστάθηκαν από μονά θρανία, άρα πόσο έτοιμα είναι αυτά να ξεκινήσουν αύριο;».

Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλεί το ζήτημα της ενδεχόμενης ιχνηλάτησης. «Η ιχνηλάτηση παραμένει στην τακτική του σταυρού. Δηλαδή αν βρεθεί ένα κρούσμα στην τάξη, τότε παραμένουν στο σπίτι μόνο τα παιδιά που κάθονται μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά του παιδιού που είναι κρούσμα. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός είναι κρούσμα, τότε παραμένουν σπίτι τα παιδιά της πρώτης σειράς. Σε μια τάξη με 25 παιδιά που δεν φορούν μάσκα ή δεν υπάρχει η διενέργεια των τεστ, το να μένουν σπίτι μόνο μερικά παιδιά, όπως κατέδειξε και η προηγούμενη εμπειρία, δεν σπάζει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Και ειδικότερα φέτος που ο ιός φαίνεται να είναι μεταδοτικότερος, λόγω της μετάλλαξής του, θεωρούμε ότι ολόκληρη η τάξη θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι και να συνεχίσει μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτό το εισηγηθήκαμε και για πρακτικούς σκοπούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Πολλοί μαθητές, αφόρητο το κλίμα

Το ζητούμενο και κύριο θέμα, όπως τόνισε η κ. Βασιλείου, είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Ωστόσο ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ένας από αυτούς είναι ο αριθμός των μαθητών, που δεν μειώθηκε. «Ζητήσαμε επιτακτικά εκεί όπου είναι δυνατό να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Όμως παρατηρήθηκε ακόμη και σε σχολεία που λειτουργούσαν με δύο τμήματα, εκεί όπου μειώθηκαν οι μαθητές, συνενώθηκαν τμήματα και έγιναν πάλι τμήματα των 25 μαθητών προς εξοικονόμηση των εκπαιδευτικών».

Και δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός, αλλά και οι συνθήκες διδασκαλίας σε αίθουσες «φούρνους», όπως τις αποκαλούν οι εκπαιδευτικοί. «Θεωρούμε ότι εν έτει 2021 δεν θα πρέπει να συζητούμε για το πότε και αν θα μπουν κλιματιστικά στα σχολεία. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αρνητικά επηρεάζει τη μαθησιακή διαδικασία μια αίθουσα ‘φούρνος’, όπως τις λέμε, πόσο εύκολο είναι το μικρό παιδάκι να μπορεί ν’ αντεπεξέλθει στη μαθησιακή διαδικασία η ώρα 12 το μεσημέρι. Είναι λοιπόν σημαντικό να προχωρήσουμε από τις εξαγγελίες στις πράξεις».

Από την άλλη πλευρά είναι το κομμάτι καλού εξαερισμού των τάξεων. Ανοιχτά παράθυρα μεν, τσουχτερό το κρύο δε κατά τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στις ορεινές περιοχές. Προβλήματα που δεν έφερε βέβαια η πανδημία, απλώς επιδείνωσε μια ήδη δυσάρεστη κατάσταση. Η είσοδος στον τρίτο χρόνο πανδημίας μπορεί να βρίσκει ετοιμοπόλεμους τους εκπαιδευτικούς, αλλά τα σχολεία ανέτοιμα για τις συνεχιζόμενες και νέες προκλήσεις.

Υποστηρίξτε τη