Τουρκογνώστες και όχι τουρκοϋποταγμένοι...

ΕΑΝ προσπεράσουμε τους ανώφελους τσακωμούς, γνώριμους και για το καθετί αναζητούμενους απ’ τις αρένες των ερίδων, η άμυαλη τσαπατσουλιά αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας για το βιβλίο αγγλικής γλώσσας των λυκειοπαίδων, σε σελίδα του οποίου εκ των υστέρων ανακάλυψαν βρετανικό εκθειασμό του «Πατέρα των Τούρκων», Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, προσφέρει μια καλή ευκαιρία για ωριμότερους, επιτέλους, προβληματισμούς στην κοινωνία και στην πολιτεία των θυμάτων του Κεμαλικού στρατού του Αττίλα, εισβολέα και επί 47 χρόνια συνεχιζόμενου κατακτητή των βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου.

ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ατιμωτικά ο Ελληνισμός το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς που καραδοκώντας - προετοιμασμένοι από χρόνια - αξιοποίησαν πάραυτα το κακουργηματικό πραξικόπημα της αθηναϊκής Χούντας στην Κύπρο, αυτομαστιγωνόμενος κιόλας εξαιτίας και των προηγηθέντων εμφυλίων παθών, σύρθηκε αδύναμος στις ράγες του συμβιβασμού με τους κατακτητές. Και στις διαδικασίες ικανοποίησης των τουρκικών διζωνικών απαιτήσεων. Επιτρέποντας έτσι να πρυτανεύσουν, μεθοδικά καλλιεργούμενες ψευδαισθήσεις, πλάνες, άγνοιες και αυταπάτες, περί επαναπροσεγγίσεων με τους Τουρκοκυπρίους και περί γενικότερης ελληνο-τουρκικής φιλίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία...

ΗΓΕΣΙΕΣ πρόθυμες για συμβιβασμό με τους Τούρκους και για συνομιλίες εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτών τρόπων ικανοποίησης των απαιτήσεων του κατακτητή, παραμέλησαν το ζωτικό υπό τις περιστάσεις καθήκον για τη βαθύτερη μελέτη και την ολοκληρωμένη σφαιρική γνώση του κατακτητή.

- Επικράτησε έτσι η μορφωτική ανεπάρκεια για το τι εστί Τουρκία.

- Η άγνοια περί της ουσίας και των σχεδιασμών της τουρκικής στρατηγικής.

- Η αδυναμία και η ανικανότητα των μυαλών να γνωρίζουν, να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται, με επάρκεια γνώσης, τις εκάστοτε επιλογές της τουρκικής τακτικής.

ΤΑ ΗΤΤΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ, την επαύριον της ήττας του 1974, παρήχθησαν από τα εξής συστατικά σκέψης:

«Ηττηθήκαμε - είπαν - στον πόλεμο. Είμαστε η αδύναμη πλευρά. Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε και το τίμημα». Αυτή υπήρξε η ουσία και η βάση της πολιτικής τους. Γι’ αυτό και κωδικοποιήθηκαν με τον ορισμό Ηττημένα Μυαλά.

- Και όταν το τελικό προϊόν εκείνης της πολιτικής εμφανίστηκε ενώπιον του λαού με το Σχέδιο Ανάν, τότε τα Ηττημένα Μυαλά επιστράτευσαν και τις ειδικές επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου για να πείσουν τον λαό ότι «εκάμαμεν τζι εμείς πολλά σε βάρος των Τουρκοκυπρίων»... Άρα, δεν αρκούν τα δεινά της κατοχικής διχοτόμησης (1974 - 2004). Άρα, να πληρώσουμε και άλλο επιπρόσθετο τίμημα.

ΠΛΑΝΗ οικτρά. Λόγω λανθασμένης εκτίμησης. Λόγω λειψών γνώσεων. Λόγω απουσίας στρατηγικής νοοτροπίας και οξυδέρκειας, για το τι εστί Τουρκία, για το τι εστί Κεμαλισμός, για το τι εστί Ερντογανισμός.

- Με συνακόλουθη μοιραία επίπτωση, την παραμέληση, την αδιαφορία και την άρνηση του καθήκοντος βαθιάς, σφαιρικής και ολοκληρωμένης μελέτης των σχεδιασμών, των επιδιώξεων και των μεθοδεύσεων της τουρκικής στρατηγικής εναντίον του Ελληνισμού, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη...

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: Οι ηγέτες του Ελληνισμού και οι συνεργάτες τους και οι σύμβουλοί τους όφειλαν και είχαν διαρκές καθήκον να καταστούν, πρώτ’ απ’ όλα, πλήρως καταρτισμένοι... τουρκολόγοι. Και να καλλιεργήσουν παραδειγματικά στους πολίτες την αναγκαιότητα της αφτιασίδωτης τουρκο-γνωσίας.

83 ΧΡΟΝΙΑ μετά τον θάνατο του Κεμάλ (1938) και 47 χρόνια μετά την εισβολή του κεμαλικού στρατού στην Κύπρο (1974), μία σελίδα ενός βρετανικού βιβλίου για το μάθημα της αγγλικής γλώσσας στη Β΄ Λυκείου, που αναφέρεται εγκωμιαστικά στον Κεμάλ, έχει... σαστίσει τα εν Κύπρω θύματά του.

- Σαστιμάρα παράγουσα το σύνηθες: Αλληλο-επικρίσεις και άγονους τσακωμούς.

- Με αφορμή ένα ασήμαντο γεγονός:

Εκείνοι οι υπηρεσιακώς αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας της ημικατεχόμενης από τον Κεμαλικό Αττίλα κατακτητή, που είχαν την ευθύνη να μελετήσουν και να εξιχνιάσουν το περιεχόμενο των σελίδων του βιβλίου των Αγγλικών το οποίο θα επέλεγαν για τα παιδιά της Β΄ Λυκείου, δεν έδειξαν ότι είχαν την στοιχειωδώς απαιτούμενη παιδεία ορθού χειρισμού της περίπτωσης... Κεμάλ!

ΑΠΟΤΕΛΕΙ, καθώς φαίνεται, το ακριβέστατο αντίστοιχο της μορφωτικής ανεπάρκειας, όπως προείπαμε, και της άγνοιας περί Τουρκίας και τουρκικής στρατηγικής, που κατατρύχει τις πολιτικές ηγεσίες.

- Είναι που... δεν γυρίζουν το βλέμμα στη νότια πλαγιά του Πενταδακτύλου εκεί πιο πάνω από τα σκλαβωμένα χωριά Συγχαρί και Βουνό:

ΑΜΕΣΩΣ μετά την εισβολή του 1974, οι Τούρκοι κατακτητές άπλωσαν επιδεικτικά και σαδιστικά χαραγμένο στη νότια πλαγιά του σκλαβωμένου Πενταδακτύλου ένα τεράστιο επί του εδάφους λευκό μισοφέγγαρο με το σύνθημα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ «NE MULTU TURKUM DIGENE», που πάει να πει «τι ευτυχία είναι να λες ότι είσαι Τούρκος» (και που γι’ αυτό ξεπάστρεψαν με γενοκτονίες όσους λαούς στη Μικρασία, στον Πόντο και στη δυτική Αρμενία, δεν ήθελαν αυτήν την... ευτυχία).

Μετά την αυτοανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, δίπλα στο σύνθημα του Κεμάλ, χάραξαν σε έκταση μήκους μισού χιλιομέτρου (450Χ250μ.) μια τεράστια λευκού χρώματος σημαία του ψευδοκράτους με κόκκινες δύο παράλληλες στο μήκος γραμμές και στη μέση το μισοφέγγαρο, την οποία φωταγωγούν από το 2003 για να επιδεικνύουν και τη νύχτα τον σαδισμό τους στις νότιες, ελεύθερες περιοχές της Κύπρου που έχουν θέα το σκλαβωμένο βουνό.

ΤΩΡΑ, λοιπόν, που τα έκαναν... σαλάτα με εκείνη τη σελίδα του σχολικού βιβλίου, ευκαιρία είναι για παιδεία τουρκογνώσης με καλλιέργεια αντιστασιακού φρονήματος, ενάντια στην υποταγή.

Εάν δεν γνωρίζεις επαρκώς τον εχθρό σου, το πιθανότερο είναι να μείνεις πάντα ηττημένος...