Παραπολιτικά

Άρχισε η παρέλαση των υποψηφίων

Νωρίς-νωρίς άρχισαν ένας-ένας να ανεβαίνουν στη σκηνή, για να αυτοπαρουσιαστούν, οι υποψήφιοι οι οποίοι φιλοδοξούν να ανηφορίσουν προς τον Λόφο το 2023. Είμαστε 18 μήνες πριν από τις προεδρικές, αλλά κάποιοι ανυπομονούν να χτίσουν από τώρα την υποψηφιότητά τους, ελπίζοντας ότι θα τύχουν ευρύτερης υποστήριξης για να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Οι πρώτοι υποψήφιοι είναι φυσικό να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Κάποιοι κλείνουν το μάτι και σε κόμματα, αλλά επί του παρόντος τα κόμματα κοιτάνε αλλού. Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουν πιθανά... προξενιά και παντρολογήματα. Τα μηνύματα από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ακόμη αλέθονται στους κομματικούς μύλους και συνεπώς δεν είναι έτοιμοι να αποφασίσουν για το επόμενο βήμα που θα κάνουν.

Ασφαλώς θα περιμένουν να σφυγμομετρήσουν πιο προσεκτικά τις επιθυμίες των πολιτών, τις προτεραιότητές τους, τις ανάγκες τους εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλούς υποψήφιους Προέδρους που θα θέλουν να μας σώσουν. Αλλά πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να διαλέξουν τα κόμματα αυτούς που θα φορέσουνε το προεδρικό κοστούμι, το οποίο ράβουνε τα ίδια. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να ελπίζει χωρίς να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΔΗΚΟ αμφιταλαντεύεται ακόμη ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, αν δηλαδή θα διεκδικήσει το ίδιο την προεδρία, ή εάν θα περιοριστεί να πανηγυρίζει στην εξέδρα για την εκλογή κάποιου άλλου, με το περίφημο «στο ΔΗΚΟ ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη». Στο ΑΚΕΛ ο Στέφανος έχει να διαχειριστεί μιαν αρνητική κληρονομιά με τις δύο αλλεπάλληλες ήττες του κόμματος στις Προεδρικές του 2013 και του 2018 και θα προσπαθήσει να παίξει αυτήν τη φορά σε «σίγουρο άλογο». Στον ΔΗΣΥ, την τελευταία λέξη για τον υποψήφιο του κόμματος θα την πει ο Αβέρωφ. Ποια θα είναι η λέξη αυτή; Φούλης; Χριστοδουλίδης; Κασουλίδης; Κάποιος άλλος; Μήπως... κάποια άλλη; Μόνον ο ίδιος ξέρει. Συνεπώς μην περιμένετε από έναν δεινό σκακιστή να σας αποκαλύψει την επόμενη κίνησή του. Όταν, μάλιστα, συνηθίζει μονίμως να φέρνει τα πάνω κάτω.

ΜΠΟΞΕΡ