Παραπολιτικά

Η κρίση θέλει... Στυλιανίδη;

Κάπως σαν... Μεσσία υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώην Επίτροπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστο Στυλιανίδη, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύθηκε το νεοϊδρυθέν Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι διθυραμβικές αναφορές, από κυβερνητικής πλευράς, για τις περγαμηνές και το ευρωπαϊκό έργο του κ. Στυλιανίδη ανέβασαν πολύ τον πήχη των προσδοκιών γι’ αυτά που αναμένονται από τον Κύπριο υπουργό. Είναι όντως πολύ βαριές οι ευθύνες που αναλαμβάνει, σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που προκάλεσαν οι τρομακτικές καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Φυσικά, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ο αρθρογράφος του Protagon.gr, Κώστας Γιαννακίδης, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Χρήστος Στυλιανίδης θυμίζει κάτι σπουδαίους ποδοσφαιριστές που έρχονται να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ελλάδα και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο κακοτράχαλο ελληνικό πρωτάθλημα».

Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάλλον δεν είναι ευτυχής με την κίνηση του Μητσοτάκη, αφού είναι γνωστό πως ο Νίκαρος ήταν στα μαχαίρια με τον Στυλιανίδη και έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για τις διαφορές τους και τους λόγους που ο Πρόεδρος δεν τον επαναδιόρισε Επίτροπο. Αλλά τι μπορούσε να κάνει ο Πρόεδρος; Να φέρει ένσταση στην υπουργοποίησή του; Μα τότε θα συμπεριφερόταν όπως ακριβώς το ΑΚΕΛ, το οποίο έφερε ένσταση και ματαίωσε τη συμμετοχή του Αδάμου Αδάμου στην κυβέρνησή του.

Ευχόμαστε ειλικρινά να επιτύχει στο σημαντικό έργο που ανέλαβε ο κ. Στυλιανίδης. Κάθε θετική συνεισφορά στελεχών από την Κύπρο στην Ελλάδα για αναβαθμίσεις θεσμών, ριζοσπαστικές αλλαγές και μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του κράτους, είναι ευπρόσδεκτες. Ήδη ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει εμπιστευθεί τον Κύπριο Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τον Κύπριο γιατρό, Μάριο Θεμιστοκλέους, για να συντονίζει στην Ελλάδα την εμβολιαστική διαδικασία και να εποπτεύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όσο για τις προεδρικές φιλοδοξίες, που, όπως λέγεται, έχει ο κ. Στυλιανίδης, μάλλον θα μείνουν στο ράφι. Διότι η αποτελεσματικότητα ή όχι του έργου του θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι του 2022 κι ο ίδιος πρέπει να είναι παρών στο πεδίο και όχι να κάνει προεκλογική στην Κύπρο.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ