Κούρσα με φαβορί για τις Προεδρικές

Όσο εξαντλείται το 18μηνο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη του 2023, τόσο οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για την εξεύρεση και υπόδειξη υποψηφίων θα εντείνονται. Στο παρασκήνιο από καιρό άρχισαν συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις από ενδιαφερόμενους για το χρίσμα, αλλά και από κόμματα που αναζητούν υποψήφιο νίκης, το καθένα για την πλευρά του.

Παρόλο που ακούγονται πολλά ονόματα, και πολλοί ενδιαφερόμενοι αυτοπροβάλλονται ως υποψήφιοι, το σίγουρο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα διαφανεί ότι ελάχιστοι από αυτούς έχουν το έρεισμα για να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές με σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας. Ήδη ένας εξ αυτών, ο Χρίστος Στυλιανίδης, διαβλέποντας ότι οι πιθανότητές του να χρισθεί υποψήφιος από κάποιες δυνάμεις, αλλά κυρίως για να κερδίσει, είναι μηδαμινές, προτίμησε τη σίγουρη θέση του Υπουργού στην Ελλάδα. Η πρόταση που προήλθε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν χρυσή ευκαιρία και διέξοδος για τον κ. Στυλιανίδη για να αποφύγει οδυνηρές περιπέτειες.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έσπευσε πολύ γρήγορα να προβληθεί ως υποψήφιος, κάνοντας μάλιστα και έμμεση κριτική και επίθεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Τελευταία όλο και αραιότερα γράφεται το όνομα του κ. Μαυρογιάννη ως πιθανού υποψηφίου.

Αυτός που με μανία επιδιώκει να εξασφαλίσει το χρίσμα του υποψηφίου, στρεφόμενος όλο και πιο πολύ προς το ΑΚΕΛ, είναι ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης. Χωρίς όμως την υποστήριξη και άλλων κομμάτων οι πιθανότητες επιτυχίας του περιορίζονται σημαντικά. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τον άλλο δικηγόρο, Μάριο Ηλιάδη, ο οποίος διάγει (όπου να ’ναι την ολοκληρώνει) την όγδοη δεκαετία της ζωής του και ο οποίος δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για την προεδρία.

Όμως κι αυτός ελάχιστες ελπίδες έχει είτε να υιοθετηθεί από κάποιες πολιτικές δυνάμεις είτε, πολύ περισσότερο, να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Άγνωστες παραμένουν ώς τώρα οι προθέσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρόλο που πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος θεωρούν σίγουρη την υποψηφιότητά του, εντούτοις ο ίδιος δεν θα διακινδυνεύσει να εκτεθεί, αν διαπιστώσει ότι διακυβεύεται η εκλογή του. Και προς το παρόν βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Τα ποσοστά που εξασφάλισε ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες εκλογές ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που θεωρούν τον κ. Νεοφύτου ακατάλληλο για την προεδρία, κυρίως για τις θέσεις του στο Κυπριακό. Θεωρούν ότι η γραμμή του είναι επικίνδυνα ενδοτική, γεγονός που οδηγεί τις πατριωτικές μάζες του ΔΗΣΥ να αρνούνται να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό φαίνεται και μέσα από ποιοτικές δημοσκοπήσεις, ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον ο κ. Νεοφύτου μέχρι να πάρει την τελική του απόφαση.

Ως πιο σοβαρή υποψηφιότητα προβάλλει αυτή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος πρόεδρος και κυρίως να εξέλθει νικητής μέσα από την κάλπη. Το όνομα του κ. Χριστοδουλίδη παίζει εδώ και καιρό. Ο ίδιος αποφεύγει επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο δεν αποκρύβει το ενδιαφέρον του, κυρίως όσο διαπιστώνει ότι όλοι οι προβαλλόμενοι ως υποψήφιοι έχουν πολλά μειονεκτήματα και αδυνατούν να συσπειρώσουν επαρκείς δυνάμεις, που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν εκλογή.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στα σχεδόν οκτώ χρόνια στον πολιτικό στίβο. Τόσο από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όσο και από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει να επιδείξει απολογισμό με θετικό πρόσωπο. Αποτελεί την ήρεμη δύναμη της Κυβέρνησης, με συμπάθειες και προτιμήσεις από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά. Οι πατριωτικές του θέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας δημιούργησαν ερείσματα στις μάζες των πολιτών που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις νίκης για τον συμπαθή Υπουργό. Όλοι υποστηρίζουν ότι είναι πολυσυλλεκτικός και, σε περίπτωση υποψηφιότητάς του, θα καταφέρει να διεισδύσει στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων κι όχι μόνο αυτών που θα τον υποστηρίξουν.

Σοβαρά πλεονεκτήματα για τον κ. Χριστοδουλίδη είναι επίσης και το γεγονός του νεαρού της ηλικίας του καθώς και το ότι είναι άφθαρτος και καθαρός από διαπλοκές που βαραίνουν την πλειοψηφία των πολιτικών του τόπου.

Δεν χρειάζονται πολλά άλλα για να πεισθεί και ο τελευταίος ψηφοφόρος ότι η υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη υπερέχει παρασάγγας έναντι οποιασδήποτε άλλης και σε περίπτωση που θα αποφασίσει να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2023 θα λέμε ότι στην προεκλογική κούρσα υπάρχει φαβορί και αυτός είναι ο Υπουργός Εξωτερικών. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί πολίτες περιμένουν με αγωνία τον κ. Χριστοδουλίδη να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του, ενώ βλέποντας τα αδιέξοδα του τόπου αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις στον κ. Χριστοδουλίδη να κατέλθει στον προεκλογικό στίβο.