Παραπολιτικά

Λόγω Κύπρου απέκτησαν πολεμική βιομηχανία!

Τουρκικά όπλα... made in Cyprus! Ναι, ναι. Καλά το διαβάσατε. Η Κύπρος «βοήθησε» την Τουρκία να αποκτήσει δική της πολεμική βιομηχανία! Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Ερντογάν. «Δεν είχαμε αρκετά όπλα, δεν είχαμε αρκετά πυρομαχικά και η ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου μάς ωφέλησε, ώστε να δούμε αυτήν την πραγματικότητα», δήλωσε ο σουλτάνος κατά τα εγκαίνια του νέου κτηρίου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Έτσι, από την δεκαετία του ’90, η Τουρκία άρχισε να εφαρμόζει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για να καταστεί όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη. Επί Ερντογάν, η προσπάθεια αυτή εντατικοποιήθηκε, συστηματοποιήθηκε και ταυτόχρονα προσέλαβε και εξαγωγικό χαρακτήρα, αποτελεί δε ένα από τα κύρια «εργαλεία» προώθησης της ηγεμονικής πολιτικής της Άγκυρας προκειμένου να καταστεί περιφερειακή δύναμη.

Για τις δυνατότητες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και ειδικότερα την κατασκευή drones μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την πρόσφατη τελετή παρουσίασης του νέου μαχητικού drone «Bayraktar Akinci», το οποίο παράγει εταιρεία του γαμπρού του. Ο Ερντογάν κατέταξε την Τουρκία ανάμεσα στις τρεις καλύτερες χώρες στον πλανήτη στον συγκεκριμένο τομέα. Και είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει με απίστευτα ταχείς ρυθμούς στην τεχνολογία των στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, διαβλέποντας έγκαιρα ότι η χρήση τους αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία σε ένοπλες συγκρούσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, όπου καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα τουρκικά μη επανδρωμένα Bayraktar-TB2. Σημειώνεται ότι εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία έχει πουλήσει drones στην Ουκρανία, την Πολωνία, το Κατάρ και τη Λιβύη. Και ας μη ξεχνάμε ότι έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση για drones και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, πώς αντιδρά ο Ελληνισμός; Να σας πω. Πριν από μερικές μόλις ημέρες υπεγράφη στην Αθήνα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Βιομηχανίας και τριών ελληνικών Πανεπιστημίων, για την έρευνα, ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μου πείτε. Το πόσο «αργά» γίνεται αυτό, μπορούμε να το αντιληφθούμε συγκρίνοντας με τις επιδόσεις του επεκτατιστή γείτονα στον συγκεκριμένο τομέα.

ΜΠΟΞΕΡ