Παραπολιτικά

Ορθολογισμός και παραλογισμός

Ο ορθολογισμός δίνει καθημερινά σκληρές μάχες με τον ανορθολογισμό και τον παραλογισμό αυτές τις δύσκολες εποχές της πανδημίας.

Ο ανορθολογισμός βρίσκει την έκφρασή του και στον ιατρικό τσαρλατανισμό, που έχει πείσει μέρος του πληθυσμού ότι δεν χρειάζεται ο εμβολιασμός και ότι ο ιός μπορεί να καταπολεμηθεί με γιατροσόφια. Διάφοροι αφελείς καταφεύγουν σε φάρμακα που τους προτείνουν κομπογιαννίτες, είτε και σε αυτοσχέδιες θεραπείες του διαδικτύου, και κάποιοι από αυτούς καταλήγουν και στον θάνατο. Τις τελευταίες ημέρες μεταδόθηκαν πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις οποίες άτομα ασθένησαν βαριά όταν έλαβαν την ουσία ιβερμεκτίνη, που αποτελεί αντιπαρασιτικό για τα... άλογα, ως αντίδοτο για τον Covid-19! «Δεν είστε άλογο, δεν είστε αγελάδα», ήταν η αγωνιώδης ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους πολίτες να παίρνουν τη συγκεκριμένη ουσία.

Φαινόμενα ανορθολογισμού και παραλογισμού καταγράφηκαν και στην Ελλάδα, με περιπτώσεις αρνητών του κορωνοϊού να αρνούνται ακόμη και να διασωληνωθούν, όταν περιήλθαν σε κρίσιμη κατάσταση, και τελικά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασαν τη ζωή τους.

Στην Κύπρο, ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου σκέφτεται ορθολογικά και αποδέχεται τον εμβολιασμό σε ποσοστό 87%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Μόνο το 6% αρνείται κατηγορηματικά να εμβολιαστεί, ενώ ένα ποσοστό 7% εμφανίζεται προβληματισμένο κατά πόσον θα εμβολιαστεί ή όχι. Ωστόσο, αυτή η μειοψηφία του 6% είναι και η πιο θορυβώδης και κατεβαίνει συχνά στους δρόμους, με βασικό σύνθημα ότι το ατομικό δικαίωμα υπερισχύει της προστασίας της υγείας του συνόλου. «Εξαπολύουν πόλεμο στους υγιείς. Είμαστε υγιείς, κύριοι. Δεν είμαστε άρρωστοι», έλεγε μια κυρία που μιλούσε με πάθος στους αρνητές έξω από το Προεδρικό την Κυριακή. Μα γι’ αυτό, κυρία μου, οι επιστήμονες συνιστούν το εμβόλιο. Για να παραμείνετε υγιείς. Εξάλλου, υγιείς, προτού ασθενήσουν με κορωνοϊό, ήταν και 118.000 συμπατριώτες μας. Τι φοβούνται, λοιπόν, οι αρνητές; Ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τα εμβόλια, παρά από τον κορωνοϊό; Και πώς εξηγούν, τότε, το ότι οι εννιά στους δέκα που καταλήγουν στα νοσοκομεία (και τα νεκροτομεία) είναι ανεμβολίαστοι; Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του!

ΜΠΟΞΕΡ