Παιδεία

Έρχονται αλλαγές στους κανονισμούς των σχολείων;

Ξεκινά η συζήτηση για τροποποιήσεις στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων - Η εμφάνιση των μαθητών και η στολή είναι ένα ζήτημα που ακόμη «καίει»

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό είναι επιτακτική σε κάθε τομέα. Πόσω μάλλον στην Παιδεία και ειδικότερα στην Εκπαίδευση. Τεράστιο το κεφάλαιο και ατέρμονες οι συζητήσεις. Ωστόσο, οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που υπάρχουν από ιδρύσεως της δημόσιας εκπαίδευσης, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Αν και η εμπειρία της πανδημίας έφερε αρκετές τροποποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, που συνοψίζονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι τελευταίες σημαντικές αλλαγές έγιναν το 2017. Καιρός, λοιπόν, να επαναρχίσει η συζήτηση για εκσυγχρονισμό ορισμένων αλλαγών, μέσα στις οποίες τίθεται και το ζήτημα της εμφάνισης των μαθητών.

Καίρια ζητήματα

Το ευαγγέλιο του σχολείου, αλλιώς οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις όπως αυτές ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αφορά εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τη διοίκηση, διεκπεραίωση, πειθαρχία και ό,τι άλλο συμβαίνει σε ένα σχολείο. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Κώστας Χατζησάββας μίλησε στη «Σημερινή» για την έναρξη της συζήτησης που ενδέχεται να φέρει αλλαγές σε κανονισμούς αλλά και στο θέμα εμφάνισης των μαθητών.

«Από τον καιρό που ξεκίνησε το δημόσιο σχολείο, κατά καιρούς γίνονται τροποποιήσεις. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στοιχεία που ίσως να φαίνονται πλέον αναχρονιστικά. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να δει, ώστε να μπορέσουμε να τα εκσυγχρονίσουμε».

Πάνω απ’ όλα η ευπρεπής εμφάνιση

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Χατζησάββας, είναι η μαθητική στολή και η ευπρεπής εμφάνιση των μαθητών. «Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τύχει λεπτής και σωστής διαχείρισης. Πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης κι εκεί θα τοποθετηθούμε αναλόγως». Κληθείς να σχολιάσει την ερμηνεία της ευπρεπούς εμφάνισης, που αναφέρεται ήδη στους κανονισμούς, ο κ. Χατζησάββας τόνισε ότι αυτό ακριβώς πρέπει να διευκρινιστεί. «Τα μαλλιά, ας πούμε, πόσο μήκος πρέπει να έχουν; Αν κάποιος μαθητής έχει, για παράδειγμα, ένα περιποιημένο μούσι δεν θεωρείται ευπρεπής εμφάνιση; Το συζητούσαμε και πριν από δύο χρόνια, αλλά η συζήτηση διακόπηκε λόγω διαφωνιών με τους οργανωμένους γονείς τότε».

Όσο για τη στολή στη Μέση Εκπαίδευση, ο κ. Χατζησάββας εξήγησε ότι το ζήτημα επαφίεται και στην κρίση της Διεύθυνσης του κάθε σχολείου σε συνεργασία πάντα με τον καθηγητικό σύλλογο, τους γονείς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. «Οι μαθητές σήμερα μπορούν να έρχονται με παντελόνι τζιν και μπλουζάκι σε τρία χρώματα. Αυτά είναι καθορισμένα με εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ».

Χρήση κινητών και πειθαρχικά μέτρα

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολικά κτήρια. Ένα αρκετά λεπτό ζήτημα, για το οποίο οι απόψεις διίστανται. «Η θέση μας είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να έρχονται στο σχολείο, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται στην τάξη. Στην αυλή στο διάλειμμα, τα χρησιμοποιούν. Η θέση μας όμως είναι ότι τα κινητά δεν μπορούν να εισέρχονται σε αίθουσες διδασκαλίας, διότι κάποιοι κινηματογραφούν, κάποιοι ηχογραφούν κ.λπ. Μπορεί να το κάνουν σε καθηγητές ή χειρότερα σε μαθητές. Είναι αρκετά επικίνδυνο».

Άλλα ζητήματα που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αφορούν στη διαχείριση των παιδαγωγικών μέτρων. «Μερικές ασάφειες που υπάρχουν στους κανονισμούς του ’17 θα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Επίσης θα δούμε θέματα που αφορούν τις ποινές σε περίπτωση παραπτωμάτων, κ.ά».

Αλλαγή κανονισμών λόγω Γαβριήλ

Το καυτό ζήτημα των ημερών και ίσως η αφορμή για την άμεση έναρξη της συζήτησης περί τροποποίησης κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, υπήρξε και η υπόθεση του καθηγητή- διευθυντή Γιώργου Γαβριήλ. Κόμματα ζητούν επιτακτικά την αλλαγή κανονισμών στα σχολεία που αφορούν τα καθήκοντα αλλά και τη συμπεριφορά του διευθυντή του σχολείου. «Είμαστε μια μικρή κοινωνία και χωριζόμαστε ακόμη σε στρατόπεδα. Δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό. Θα συζητηθεί όμως και αυτό».

Στον αέρα εκδηλώσεις, παρελάσεις και εκδρομές

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στον αέρα παραμένουν οι διάφορες σχολικές εκδηλώσεις, οι γιορτές, οι παρελάσεις και οπωσδήποτε οι εκδρομές. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, μας αναφέρθηκε ότι ακολουθούνται τα διατάγματα που είναι σε ισχύ, τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες όπως οι αναφερόμενες.

Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί τις περσινές οδηγίες που απαγορεύουν συνωστισμό και εκδρομές, ενώ δεν έστειλε σαφείς οδηγίες στα σχολεία. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε στη «Σ» ότι «αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι οι εκδρομές απαγορεύονται. Όσο για τις εκδηλώσεις για γιορτές που πλησιάζουν, 1η Οκτωβρίου και 28 Οκτωβρίου, δεν έχουμε ανανεωμένες εγκυκλίους, άρα φαίνεται ότι ισχύουν τα περσινά διατάγματα».