Αναλύσεις

Ποια η επόμενη μέρα στην Ε.Ε;

Η καταπολέμηση της νόσου COVID-19, η ανάκαμψη της οικονομίας, το κλίμα και η εξωτερική πολιτική κυριάρχησαν στη συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με την πανδημία να συνεχίζει να ταλανίζει την ανθρωπότητα, την οικονομία να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει καθημερινά μάχες για να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες και τις χώρες μέλη της, έτσι ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Την περασμένη Δευτέρα, 13/9/21 και μέχρι την Πέμπτη, 16/9/21, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) συνεδρίαζε στην έδρα του στο Στρασβούργο εστιάζοντας, κυρίως, στο τι μέλλει γενέσθαι στα κράτη μέλη της. Το πιο σημαντικό μέρος της Ολομέλειας του ΕΚ αποτέλεσε η συζήτηση «SOTEU» (State Of The Eu) της περασμένης Τετάρτης, 15 Σεπτεμβρίου, αφού με την βαρυσήμαντη ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προέβη σε αποτίμηση του προηγούμενου έτους και παρουσίασε τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Οι ευρωβουλευτές είχαν τη δυνατότητα να ρωτήσουν την Πρόεδρο, να σχολιάσουν την ομιλία της και να τοποθετηθούν για το έργο της Επιτροπής και τις μελλοντικές προτεραιότητες.

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης δόθηκε χρόνος για παρέμβαση και στον Κύπριο ευρωβουλευτή, Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος ήταν ο μόνος Κύπριος που έλαβε χρόνο για παρέμβαση από την πολιτική του ομάδα και αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση σταματήσει να εκβιάζεται και να απειλείται από την Τουρκία, αλλά και από οποιονδήποτε.

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε για το δικό του, όπως είπε χαρακτηριστικά, πανανθρώπινο δικαίωμα να επιστρέψει στη γενέθλια γη του, να επιστρέψει στο σπίτι όπου γεννήθηκε μαζί με άλλους 200.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, Ευρωπαίους πολίτες, λαμβάνοντας την κατάλληλη στήριξη από την ΕΕ.

Προτεραιότητα η υγεία

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκίνησε τη δεύτερη ομιλία της θητείας της, αναφερόμενη στην κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας για έναν αιώνα, τη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες και τη σοβαρότερη πλανητική κρίση στην ιστορία, «επιλέξαμε να ενεργήσουμε μαζί, ως ενιαία Ευρώπη, και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό». Τόνισε ότι η Ευρώπη συγκαταλέγεται μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού, παρότι μοιράζεται το ήμισυ της παραγωγής εμβολίων της με τρίτες χώρες, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην κορυφή της ίδιας λίστας.

«Τώρα», πρόσθεσε, «προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση του παγκόσμιου εμβολιασμού, η συνέχιση των προσπαθειών στην Ευρώπη και η καλή προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες».

Ψηφιακή τεχνολογία…

Όσον αφορά το μέλλον, σημείωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι το κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας και εξήγγειλε μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ, η οποία θα συγκεντρώσει τις παγκόσμιας κλάσης ικανότητες έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών της Ευρώπης και θα συντονίσει τις ενωσιακές και εθνικές επενδύσεις στον τομέα των ημιαγωγών.

Πράσινη συμφωνία

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες: η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο, άρα μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτήν». Τόνισε ότι, με την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσίασε ολοκληρωμένη νομοθεσία στον τομέα αυτό και υποσχέθηκε να διπλασιάσει την εξωτερική χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη βιοποικιλότητα, αφιερώνοντας επιπλέον 4 δισ. ευρώ για το κλίμα έως το 2027, ώστε να στηριχθεί η πράσινη μετάβασή τους.

Εξωτερική πολιτική

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, η Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε μια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο και μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα υπό τη Γαλλική Προεδρία.

Έκκληση Λευτέρη Χριστοφόρου προς Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ε.Ε., ο Λευτέρης Χριστοφόρου την κάλεσε να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα 200.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και τις περιουσίες τους.

Επίσης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Επιτροπής, της επισήμανε ότι η Ε.Ε. οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, που απειλούνται και παραβιάζονται από τη Τουρκία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ενστερνίζομαι πλήρως το ευρωπαϊκό όραμα και υπερασπίζομαι διαχρονικά, σθεναρά τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η Ε.Ε. αποτελεί το Ισχυρό Μέλλον και την Προοπτική των Ευρωπαίων Πολιτών. Άλλωστε, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ανθρωπότητας τα τελευταία 70 χρόνια είναι η δημιουργία και η ύπαρξη της Ε.Ε. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την Πανδημική Κρίση, την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής, της Πράσινης Μετάβασης καθώς και άλλες σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανθρωπότητα. Ακόμη τι θα κάναμε χωρίς το ισχυρό όπλο του Ταμείου Ανάπτυξης που δημιουργεί προοπτικές Ανάπτυξης, Ευημερίας και Απασχόλησης στους Λαούς της Ευρώπης.

»Είναι γι’ αυτό που σήμερα διεκδικώ και απαιτώ μία Ισχυρή, Δυναμική, Αξιόπιστη, Κυρίαρχη, Ηγέτιδα Ε.Ε., που θα διαδραματίζει σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον πλανήτη. Όμως δεν νοείται ισχυρή και αξιόπιστη Ευρωπαϊκή Ένωση όταν δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Κύπρος, υφίστανται καθημερινά τις απειλές, τις προκλήσεις, αλλά και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από την Τουρκία. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί της δυναμικής απαντήσεως, συνεχίζει να την χρηματοδοτεί και να την αποκαλεί και στρατηγικό εταίρο.

»Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διακηρύξει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών και της ίδιας είναι αδιαπραγμάτευτα. Ήρθε η ώρα να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από καμία Τουρκία και από κανέναν».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Επιτροπής, της είπε: «Υιοθετώ πλήρως την άποψή σας, ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτά και δεν είναι προς πώληση. Όμως διερωτώμαι. Το δικό μου πανανθρώπινο δικαίωμα να επιστρέψω στην γενέθλια μου γη, να επιστρέψω στο σπίτι όπου γεννήθηκα μαζί με άλλους 200.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, Ευρωπαίους Πολίτες, πώς μου το υπερασπίστηκε και πώς μου το διασφάλισε η Ε.Ε.

»Ορθώς υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όμως είναι η ώρα να απαντήσουμε και στους Ευρωπαίους πολίτες, πως προασπιζόμαστε τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Μία Ισχυρή, Κυρίαρχη Ευρώπη, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι».

Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών

Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), επεσήμανε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19 και δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της υγείας, όπου η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων. Ζήτησε ένα εμπορικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τους τομείς των μεταφορών και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ένα σχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να ενισχυθεί με μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, και η Europol να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό FBI, κατέληξε.

Η Iratxe Garcia (Σοσιαλιστές, Ισπανία) αξιολόγησε θετικά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ΕΕ και τις συνέπειές της: «Το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί και πάλι πραγματικότητα και τα κονδύλια του Next Generation EU διανέμονται ήδη». Η μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο, πρόσθεσε, αλλά «δεν κάναμε αρκετά για να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών», επισημαίνοντας ότι η κρίση έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και έχει πλήξει περισσότερο τους πλέον ευάλωτους.

Ο Dacian Ciolos (Renew, Ρουμανία) διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι πολύ συχνά η Επιτροπή εμπλέκεται σε «διπλωματικές επαφές» με το Συμβούλιο αντί να συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής με το Κοινοβούλιο. Τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες αποτελούν τα θεμέλια της Ένωσής μας, κάλεσε την Επιτροπή να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της ΕΕ για την προστασία του προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου (που βρίσκεται σε ισχύ για σχεδόν ένα έτος αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή) προκειμένου να σταματήσει η χρηματοδότηση ανελεύθερων κυβερνήσεων σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όπου η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διαβρώνεται, οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται και οι μειονότητες υφίστανται διακρίσεις.

Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο) ζήτησε μεγαλύτερη φιλοδοξία για το κλίμα, δηλώνοντας: «Ταχύτερα, υψηλότερα, δυνατότερα: είναι πλέον καιρός να εφαρμόσουμε τους ολυμπιακούς στόχους στις προσπάθειές μας για διάσωση του πλανήτη». Ζήτησε επίσης αλλαγές στα φορολογικά συστήματα και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση για όλους. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Lamberts επεσήμανε ότι μόνο με την από κοινού διαχείριση της κρατικής κυριαρχίας θα μπορούσε η ΕΕ να καταστεί δύναμη «βαρέων βαρών» στην παγκόσμια σκηνή, και κατέστησε σαφές ότι μια «Ευρώπη Φρούριο» δεν θα γίνει ποτέ σεβαστός γεωπολιτικός παράγοντας. Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κύρια ανησυχία των χωρών της ΕΕ για το Αφγανιστάν είναι να αποτραπεί η πρόσβαση οποιουδήποτε Αφγανού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται «περίτεχνες ομιλίες», αλλά «θέλουν απλώς να τους αφήσουμε ήσυχους», δήλωσε ο Jörg Meuthen (ID, Γερμανία). Επέκρινε τα σχέδια της Επιτροπής για «τεράστιες δαπάνες», όπως η Πράσινη Συμφωνία, το ταμείο ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Fit for 55», τις οποίες οι πολίτες θα πρέπει τελικά να πληρώσουν. Προειδοποίησε για την αυξανόμενη γραφειοκρατία και εξέφρασε τη λύπη του για τη μετάβαση προς τη χρήση πράσινης ενέργειας, ζητώντας να αυξηθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ο Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία) προειδοποίησε ότι «οι πόροι της Next Generation EU από μόνοι τους δεν επαρκούν» και ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ζήτησε επίσης την αλλαγή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και μια πιο αυτόνομη εμπορική πολιτική. «Η περιβαλλοντική μετάβαση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη όσα συμβαίνουν στον κόσμο και ιδίως οι επιπτώσεις στο παραγωγικό μας σύστημα», πρόσθεσε. Όσον αφορά το κράτος δικαίου και την Πολωνία, κατήγγειλε την «πολιτική επιβολή της πλειοψηφίας που δεν σέβεται τις αρμοδιότητες των επιμέρους κρατών».

Σύμφωνα με τον Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία), η κ. Von der Leyen συνεχάρη τον εαυτό της, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα. Απαίτησε να αφαιρεθεί η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα εμβόλια και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι 10 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη αύξησαν περαιτέρω τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχιας ή αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχιας.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Ομιλία της Προέδρου στα Eλληνικά: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/soteu_2021_address_el.pdf

Παρέμβαση στη Συζήτηση «SOTEU» του ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου: https://d193pdo3tfnz3j.cloudfront.net/content/vod/7c8a0481-c8ea-4491-a350-281de7df33d7/7c8a0481-c8ea-4491-a350-281de7df33d7.mp4

Lorida-1000x137-Final-Greek.png