Υγεία

Στην αναζήτηση φαρμάκων οι ασθενείς

Ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή εξεύρεσης λύσεων - Brexit και άλλες δικαιολογίες θέτουν σε κίνδυνο την επιβαρυμένη υγεία των ασθενών

Φωνάζουν οι οργανωμένοι ασθενείς που παρατηρούν τεράστιες καθυστερήσεις στην παραλαβή και λήψη των απαραίτητων φαρμάκων τους και σημαντικές ελλείψεις. Φαίνεται ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο, μεγέθυνε το πρόβλημα που ήδη αντιμετώπιζαν οι ασθενείς. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, κ. Μάριος Κουλούμας, μίλησε στη «Σημερινή» για τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκονται αρκετοί ασθενείς, οι οποίοι αναμένουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, την ώρα που η υγεία τους επιβαρύνεται καθημερινά.

Το Brexit και το αδιέξοδο

Αν και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες διαμηνύουν ότι εντόπισαν έγκαιρα τα φαρμακευτικά προϊόντα που δυνατόν να επηρεαστούν από την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ και προέβησαν σε διαβήματα προς τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας τους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά, με σκοπό τις εκ μέρους ενέργειες, ώστε να διασφαλισθεί η διατήρηση των προϊόντων αυτών στην κυπριακή αγορά, εντούτοις παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, έστω κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά ένα χρόνο και κάτι από την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Για διαχρονικά προβλήματα που διογκώνονται, έκανε λόγο ο κ. Κουλούμας. «Παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Πρέπει να βρεθούν λύσεις, ώστε να προμηθεύονται τα φάρμακα έστω από άλλη πηγή. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν προνόησαν γι’ αυτό το ζήτημα», δήλωσε, ενώ τόνισε πως οι ελλείψεις παρατηρούνταν και πριν από την αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. Την έλλειψη φαρμάκων πιστοποιεί και ο ίδιος ο ΟΑΥ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για την οποία γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν λύσεις.

Κινδυνεύουν ασθενείς

Ασθενείς με επιβαρυμένη την υγεία τους ζουν χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική τους αγωγή ή την λαμβάνουν με το σταγονόμετρο με τον φόβο να μη λείψει, εφόσον συγκεκριμένα φάρμακα δεν υπάρχουν στον τόπο μας. «Όταν κάποιος καρκινοπαθής πρέπει να ξεκινήσει τη θεραπεία του σήμερα, αλλά δεν μπορεί λόγω έλλειψης φαρμάκων και ξεκινά μετά από δύο μήνες, δεν θέτει σε περισσότερο κίνδυνο την υγεία του;».

Ο κ. Κουλούμας εξέφρασε την αγανάκτησή του σχετικά με τα προβλήματα που φαίνεται να διογκώνονται αντί να λύνονται. «Παρατηρείται ακόμη ότι δεν εισάγονται φάρμακα που είναι καινοτόμα στο σύστημα, παρατηρείται επίσης απουσία φαρμάκων από τα πρωτόκολλα όπου θα έπρεπε να είναι, παρατηρείται απουσία φαρμάκων από το ΓεΣΥ και διάφορα άλλα προβλήματα», ανέφερε.

Θέμα σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ

Επιτακτική ανάγκη η εισαγωγή όλων των φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Κουλούμας. «Αυτός ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ. Εφόσον λαμβάνει άδεια ένα φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αμέσως να μπαίνει στο σύστημα και της Κύπρου. Όμως δεν γίνεται έτσι. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι κάποιοι οι οποίοι ανέλαβαν, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Το ΓεΣΥ σχεδιάστηκε πρωτίστως για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών, όπως επισημαίνει ο κ. Κουλούμας, ο οποίος δηλώνει την απογοήτευσή του εφόσον παρατηρεί ότι οι πράξεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό. «Κινδυνεύουν ασθενείς. Δεν μιλούμε για φάρμακα, τα οποία αν ελλείπουν, τότε μπορεί να αντικατασταθούν με άλλα. Είναι συγκεκριμένα φάρμακα. Επίσης, τα φάρμακα που δεν είναι στο ΓεΣΥ, ο ασθενής χρειάζεται να πληρώσει ακριβά για να τα παραλάβει. Ακόμη, υπάρχουν φάρμακα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία για ιατρικούς λόγους πρέπει να τα λαμβάνουν οι ασθενείς, όπως για παράδειγμα το μαγνήσιο, και πάλι δεν είναι στο ΓεΣΥ και δεν έχουν σκοπό να τα εντάξουν. Αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση του ασθενούς».

Ο Υπουργός στο πλευρό των ασθενών

Στο πλευρό των ασθενών φαίνεται να τάσσεται ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τους οργανωμένους ασθενείς, συμφώνησε ότι θα δει το θέμα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. «Αναμένουμε από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλη παράταση χρόνου. Ο κόσμος πεθαίνει, δεν δεχόμαστε άλλες δικαιολογίες».

Κενό ανάμεσα σε Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, φαίνεται να υπάρχει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουλούμα. «Σε μια σύσκεψη που είχαμε την περασμένη χρονιά, παρατηρήθηκε ότι κάπου η επικοινωνία μεταξύ τους χάνεται. Ένα χρόνο μετά παρατηρούμε το ίδιο. Γινόμαστε μπαλάκι κάθε φορά και ο ένας μάς στέλνει στον άλλο. Για παράδειγμα, εμείς οι χρόνιοι ασθενείς ταλαιπωρούμαστε διπλά εφόσον πηγαίνουμε και στα κρατικά και στα ιδιωτικά φαρμακεία για να πάρουμε τα φάρμακά μας. Δεν τα στέλνουν όλα στα ιδιωτικά, γιατί λένε ότι κάποια είναι πολύ ακριβά και χρειάζονται σωστή φύλαξη κ.λπ. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ένα χρόνο πριν, να πηγαίνουμε κάθε δύο μήνες στα κρατικά φαρμακεία για να μην ταλαιπωρούμαστε. Από τότε δεν έχουμε δει κάποιαν αλλαγή και αναγκαζόμαστε κάθε μήνα να ταλαιπωρούμαστε στα κρατικά φαρμακεία».