Παραπολιτικά

Η Εκκλησία εμπιστεύεται την Επιστήμη

Μια σειρά από συγκυρίες, το τελευταίο διάστημα, έδωσαν θρησκευτική «χροιά» στον κορωνοϊό. Από τη μια ήταν το περιβόητο κήρυγμα του Μόρφου Νεόφυτου περί «κορωνοϊούλη», από την άλλη η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ είχαμε και την είδηση ότι κόλλησαν κορωνοϊό 11 μοναχές και τρεις ιερείς, όλοι μη εμβολιασμένοι.

Δυστυχώς, κάποιοι αρνητές στον χώρο της Εκκλησίας, τόσο ιεράρχες, όσο και μέλη του ποιμνίου τους, με τη στάση τους έδωσαν την εντύπωση ότι η θρησκεία έρχεται σε σύγκρουση με την Επιστήμη, κάτι εντελώς λανθασμένο. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εμπιστεύεται πλήρως την Επιστήμη και έχει δώσει τις ευλογίες της στον εμβολιασμό. Τη θέση αυτή έπρεπε να υιοθετήσουν όλοι οι ιερωμένοι και να αντιληφθούν ότι οι παπάδες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους ιατρούς. Όπως λέει και μια σοφή παροιμία, «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Και να συνειδητοποιήσουν επίσης ότι ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται με λαδάκια, αγιασμούς και προσευχές. Η προσευχή θεραπεύει μεν την ψυχή, αλλά δεν θεραπεύει το σώμα όταν ασθενήσει. Στην Ελλάδα, ιεράρχης θεάθηκε έξω από εκκλησία να κρατά ψεκαστήρι με... αγιασμό και να ψεκάζει τους πιστούς, λέγοντάς τους ότι θεραπεύει τον κορωνοϊό, ήμαρτόν Σου Κύριε!

Η τραγωδία είναι που κάποιοι πιστοί εμπιστεύονται αυτά τα γιατροσόφια και θέτουν τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο. Και κάποιοι αμετανόητοι αρνητές φαίνεται να πιστεύουν στο αξίωμα «πέθανέ με, κορωνοϊέ μου, να αγιάσω» (κατά το «σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω»).

Αλλά δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους Αγίους. Οφείλουμε να παίρνουμε κι εμείς τα μέτρα μας για να προστατευόμαστε, αλλά και να προστατεύουμε και τους άλλους. «Άι μου Γιώρκη βοήθα με. Τζι εσύ τον πόδαν τάρασσε». Ή, καλύτερα, «Τζι εσύ την... χείραν άπλωνε, για να κάμεις το εμβόλιον»!

ΜΠΟΞΕΡ