Παραπολιτικά

Με τα φρένα πατημένα και τα... νεύρα σπασμένα

Καθημερινό μαρτύριο είναι η κυκλοφορία στη Λευκωσία, ειδικά τις πρωινές ώρες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποβάλλονται σε απερίγραπτη ταλαιπωρία μέχρι να πάνε στη δουλειά τους. Κι όταν τα καταφέρουν να πάνε, προχωρώντας συνεχώς με την πρώτη ταχύτητα, διαπιστώνουν ότι είτε έχει σπάσει το αυτοκίνητό τους είτε έχουν σπάσει... τα νεύρα τους. Ή και τα δύο. Στην είσοδο της Λευκωσίας, στα φώτα Καλησπέρα, κάθε πρωί γίνεται χαμός. Κι όταν φθάνεις στη δουλειά είναι τόσο αργά, που πρέπει να χαιρετάς τους συναδέλφους σου με το... «καλησπέρα»! Κάθε πρωί, ο Λευκωσιάτης οδηγός δεν σιγοτραγουδά την επιτυχία του Μάριου Τόκα «Με τα φρένα σπασμένα», αλλά την... αποτυχία των διαδοχικών κυβερνήσεων «Με τα... νεύρα σπασμένα»!

Η νυν κυβέρνηση έχει δρομολογήσει κάποιες λύσεις για την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του περιμετρικού της Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε το 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Όλες οι φάσεις του φιλόδοξου έργου προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.

Μέχρι τότε να κάνουν υπομονή οι Λευκωσιάτες, συνέστησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών. Ε, από υπομονή είναι συνηθισμένοι, κύριε Καρούσο μου. Την Πλατεία Ελευθερίας περίμεναν καμιά δεκαριά χρόνια για να τελειώσει. Δεν ξέρω, όμως, αν στο μεταξύ έχει τελειώσει και η υπομονή τους. Οπότε, για να τους ηρεμήσετε λίγο και να τους κάνετε να ξεχάσουνε κάπως την ταλαιπωρία τους, φροντίστε να επινοήσετε κάποιες ενδιάμεσες κινήσεις. Ας πούμε, θα μπορούσατε να οργανώσετε ειδικά συνεργεία, τα οποία να περιοδεύουν στους δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και να προσφέρουν στους αναμένοντες στωικά οδηγούς ένα δωρεάν... πρωινό ρόφημα και καμιά τυρόπιτα.

Και ειλικρινά, ακούγεται σαν τραγική ειρωνεία η προειδοποίηση της Αστυνομίας ότι θα καταγγέλλει τους οδηγούς που παρέλειψαν να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας. Μα, ποιας... κυκλοφορίας, άνθρωποί μου;

Αμαρτία μου εξομολογημένη, ώρες-ώρες νοσταλγώ... το λοκντάουν!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ