Παιδεία

Ετοιμάζονται για απεργίες οι τελειόφοιτοι

Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα οι μαθητές αν δεν ανασταλούν οι εξετάσεις τετραμήνου για Γ' Λυκείου

Κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους οι μαθητές για τις εξετάσεις τετραμήνων. Καλούν τον Υπουργό Παιδείας να αναστείλει την εφαρμογή τους στη Γ’ Λυκείου, μόνο για τη φετινή χρονιά, εφόσον τα προηγούμενα χρόνια δεν εφαρμόστηκαν στην ολότητά τους, εξαιτίας της πανδημίας.

Αποφασισμένοι να εισακουστούν είναι οι μαθητές, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τους οργανωμένους καθηγητές και γονείς για να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενές τους κινήσεις. Προειδοποίησαν όμως ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικά μέτρα.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους

Το Υπουργείο «συνεχίζει να πειραματίζεται με το μέλλον μας» γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωμένοι μαθητές, οι οποίοι θεωρούν άδικο το γεγονός οι μαθητές να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις κατά τη φετινή χρονιά, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς πανδημίας. «Δύο χρόνια σχεδόν μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και τα προβλήματα που έφερε σε ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά στην εκπαίδευση, το Υπουργείο συνεχίζει να πειραματίζεται με το μέλλον μας», αναφέρουν.

Για δύο χρόνια το πρόγραμμα μαθημάτων δεν ακολουθείται κανονικά, λόγω της ασταθούς κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία. Τηλεκπαίδευση, ασθένεια, καραντίνα, αποκλεισμός, έλλειψη επαφής και πολλά άλλα ζητήματα που αναδύθηκαν με την εμφάνιση του Covid 19. «Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να αναστείλει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο για τα προηγούμενα δύο χρόνια και φέτος έρχονται όχι μόνο να εφαρμόσουν τις εξετάσεις ανά τετράμηνο αλλά και να διαχωρίσουν τις απολυτήριες εξετάσεις από τις Παγκύπριες. Δηλαδή οι μαθητές της Γ’ τάξης θα παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις μέσα σε περίοδο πέντε μηνών».

Πολλά τα προβλήματα

Δεν είναι λίγα τα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωσή τους. «Πέραν των υπόλοιπων προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, έχουμε να διαχειριστούμε και άλλα προβλήματα που υπάρχουν, όπως το ότι κάποιοι κλάδοι σε συγκεκριμένα σχολεία δεν έχουν καθηγητές, ενώ σε συγκεκριμένα μαθήματα τα βιβλία είτε καθυστέρησαν να έρθουν είτε ακόμα δεν ήρθαν. Οι μαθητές και οι καθηγητές άρχισαν ήδη να τρέχουν να καλύψουν την ύλη για να είναι έτοιμοι για τις εξετάσεις. Ύλη η οποία δεν μπορεί να ακολουθηθεί με δεδομένες τις αντικειμενικές αδυναμίες στην κατανόηση της ύλης των προηγούμενων δύο χρονιών, κατά τις οποίες η πλειοψηφία των μαθημάτων γίνονταν διαδικτυακά».

Οι μαθητές διατρανώνουν τη θέση τους για κατάργηση του αντιπαιδαγωγικού μέτρου των εξετάσεων ανά τετράμηνο. «Θέση που εκφράστηκε με κινητοποιήσεις, αποχές από τα μαθήματα, ψηφίσματα και δημοψηφίσματα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω και τώρα να προχωρήσει τουλάχιστον στην αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου, για να μη θυματοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι μαθητές που τα τελευταία δύο χρόνια δεν ακολούθησαν ‘‘κανονικό’’ πρόγραμμα μαθημάτων λόγω της πανδημίας».

Δυναμικά μέτρα

Την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τους οργανωμένους καθηγητές και γονείς έλαβαν οι οργανωμένοι μαθητές, θέτοντας ως στόχο να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων τουλάχιστον για φέτος. Στην αντίθετη περίπτωση, οι μαθητές δηλώνουν έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων. «Σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν εισακούσει τα αιτήματά μας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με πιο δυναμικά μέτρα».

Δυναμική αντίδραση ετοιμάζει και η οργάνωση των εκπαιδευτικών, ΟΕΛΜΕΚ, θεωρώντας ότι το Υπουργείο ήδη άργησε να επιλύσει σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της αντιστοίχισης της διδακτέας ύλης με τον πραγματικά διαθέσιμο χρόνο, όσον αφορά τα πλαίσια μάθησης της Γ’ Λυκείου. Απαράδεκτο χαρακτήρισαν οι εκπαιδευτικοί το γεγονός αυτό, εφόσον τα διδακτέα δεν ανταποκρίνονται στον χρόνο που έχουν μπροστά τους για να διδάξουν. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται αφορά στον προγραμματισμό που ανακοίνωσε το ΥΠΠΑΝ για τη νέα σχολική χρονιά. Ο προγραμματισμός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, δεν είναι συμβατός ούτε με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, ούτε με τη νομοθεσία των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης. «Η ΟΕΛΜΕΚ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «απέστειλε στις 20 Αυγούστου 2021 γραπτώς το αίτημα για διάλογο, κάτι που επανέλαβε σε αρκετές περιπτώσεις και τηλεφωνικά, χωρίς να βρει ανταπόκριση». Τέλος, η οργάνωση προειδοποιεί ότι «δεν θα κάνει αποδεκτή την περαιτέρω κωλυσιεργία και χρονοτριβή στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων και δεν αποκλείει τη δυναμική αντίδραση».

(Δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 26/09/2021)