Οι «πονοκέφαλοι» του κ. Biden

Ο κ. Biden, μετά από έναν σκληρό αγώνα, ανέλαβε την Προεδρία των ΗΠΑ. Κληρονόμησε πολλά προβλήματα από τον κ. Trump και τους άλλους προκατόχους του.

Ως πρώτο του βήμα στην εξωτερική πολιτική, πήρε τη δύσκολη απόφαση να υλοποιήσει εκείνο που δυο προκάτοχοί του διακήρυσσαν: να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Είναι μια απόφαση την οποίαν διακήρυσσε ο κ. Ομπάμα και μετά ο κ. Trump, αλλά δεν την έκαμαν στην πράξη. Ο κ. Biden το έπραξε με όλα τα συνεπακόλουθα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν «άτακτα» από το Αφγανιστάν αφήνοντας ένα κενό και χάος, που φαίνεται να εξελίσσεται. Άλλες Δυνάμεις φαίνεται, ως είναι φυσικόν, να θέλουν να πληρώσουν το κενό. Και έπεται συνέχεια.

Το πρόβλημα, όμως, του Αφγανιστάν είναι για τις ΗΠΑ και, κατ’ επέκτασιν τον κ. Biden, ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Είναι μέρος ενός γενικότερου προβλήματος: της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο. Υπάρχει π.χ. το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και άπειρα άλλα. Τι θα κάμουν οι ΗΠΑ;

Φαίνεται ότι έλαχε στον κ. Biden να προεδρεύσει της χώρας του σε μιαν εποχή αλλαγής. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη, «ο περήφανος πύργος», κατά την ιστορικό Barbara Tuchman, άρχισε να δίδει σιγά αλλά σταθερά τη θέση της στην ηγεσία της διεθνούς σκηνής στις ΗΠΑ. Αυτή η αλλαγή έγινε καθαρά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν τότε και το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στον κόσμο με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση, η οποία εξαφανίσθηκε από τον χάρτη, όπως την ξέραμε, κατά το 1990.

Μετά από μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας, οι ΗΠΑ άρχισαν να έχουν αντίπαλο τη Ρωσία και μετά την Κίνα. Με την πάροδο του χρόνου η Κίνα αποκτά περισσότερη δύναμη και σε πολλούς τομείς έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Φαίνεται επίσης και η δύναμη της Ινδίας, σε μικρότερο, όμως, βαθμό. Υπάρχει, βέβαια, και η Ρωσία.

Σαν συμπέρασμα, ο κ. Biden ίσως να είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη θητεία του οποίου θα αρχίσει να φαίνεται καθαρά η άνοδος της Κίνας προς την πρώτη θέση σε πολλούς τομείς και η οπισθοχώρηση των ΗΠΑ. Όπως συνέβη προηγουμένως με τη Βρετανική Αυτοκρατορία και τις ΗΠΑ.