Τοπικά

Ολικό «lifting» στο κέντρο της πρωτεύουσας τρέχοντας να προλάβουν την… προθεσμία!

Το πρώτο σκέλος εργασιών, που ήταν από το «Debenhams» μέχρι τη συμβολή της Στασάνδρου, είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, αφού έχουν κατασκευαστεί τα πεζοδρόμια και τοποθετηθεί αρκετός εξοπλισμός, εντούτοις στο δεύτερο σκέλος χρειάζεται περισσότερη δουλειά - Στόχος το έργο να δοθεί στο κοινό στην ολότητά του τον Δεκέμβρη

Μετά και την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία δόθηκε στο κοινό προ ολίγων μηνών, σειρά ανάπλασης είχε και το εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου, το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις αντίστοιχα. Η Στασικράτους (Φάση Α’) έχει πια ολοκληρωθεί και έχει δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο κέντρο της Λευκωσίας. Με την ολοκλήρωση του έργου έχει αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα και η αισθητική του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με νέο πλακόστρωτο, νέα παγκάκια και νέο φωτισμό, ενώ είναι φιλικά προσβάσιμη για ΑμΕΑ.

Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο η Β’ Φάση της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου, στη Μακαρίου, ενώ αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό αρχές Δεκεμβρίου. Το έργο έχει ως στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή της Λευκωσίας και τη μετατροπή της σε έναν χώρο προσβάσιμο, ελκυστικό, ευχάριστο και φιλικό σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Επίσης στόχος είναι και η επανασυγκρότηση της περιοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη οικονομική κρίση και τον ανταγωνισμό από τα νέα εμπορικά κέντρα της περιφέρειας.

«Υπάρχει αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη η μεγάλη ανάπλαση του εμπορικού τρίγωνου. Η πρώτη φάση της ανάπλασης ήταν η Στασικράτους, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η δεύτερη φάση είναι η λεωφόρος Μακαρίου, που εκτελείται αυτήν τη στιγμή μαζί με τους παράδρομούς της. Η τρίτη φάση της ανάπλασης θα είναι η λεωφόρος Ευαγόρου και θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η Μακαρίου», ανέφερε στη «Σημερινή» ο Χρύσανθος Φάκας, Πρόεδρος Επιτροπής Κυκλοφοριακού Δήμου Λευκωσίας και δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας.

Αναβάθμιση και smart city στο κέντρο της πρωτεύουσας

Το έργο πάντως θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τροποποίηση της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης για διευκόλυνση διακίνησης οχημάτων, ποδηλατιστών και πεζών, καθώς και των ΑμεΑ. Θα επανασχεδιασθεί ο υπαίθριος χώρος και η εγκατάσταση νέου οδικού εξοπλισμού, για σωστή οργάνωση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ενώ θα δημιουργηθούν και πλατείες με παγκάκια αλλά και ράμπες για την πρόσβαση όλων των εμποδιζόμενων ατόμων.

Εντούτοις υπάρχει στους σχεδιασμούς και υπογειοποίηση και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, νέο σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, νέος οδικός φωτισμός LED υψηλής απόδοσης, εγκατάσταση συστήματος για παροχή WiFi, συστήματος οπτικών ινών του Δήμου Λευκωσίας που θα βοηθήσει στην εγκατάσταση συσκευών για το πρόγραμμα «smart city», ενώ θα υπάρχουν και πρόνοιες για τη μελλοντική εγκατάσταση τραμ.

3.jpg

Η οικονομική κρίση δεν στάθηκε εμπόδιο

Αν και το νησί μας βρέθηκε μπροστά σε δύσκολες εποχές, ιδιαίτερα το 2011 με την οικονομική κρίση, ενώ σήμερα παλεύει με μια πρωτόγνωρη πανδημία, εντούτοις η πρωτεύουσα αναπνέει και πάλι και ετοιμάζεται για το ολικό της lifting. Ο κ. Φάκας τόνισε πως «ο σκοπός αυτής της μεγάλης εμπορικής ανάπτυξης είναι να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό ανταγωνιστικό εμπορικό κέντρο, που τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς η Λευκωσία δεν είχε και ήταν σε μαρασμό η εμπορικότητα της πόλης, η οποία πλήγηκε και από την οικονομική κρίση του 2011, αλλά κατά κύριο λόγο η βαθύτερη αιτία ήταν η εξάπλωση της εμπορικότητας δορυφορικά της επικράτειας της Λευκωσίας με αποτέλεσμα να ξεφύγει από αυτήν την περιοχή. Επίσης να πούμε ότι υπάρχει ένας γενικός ολικός στρατηγικός σχεδιασμός. Δεν είναι απομονωμένο το κάθε έργο και η μεγάλη ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου που συνδέεται και με το έργο της πλατείας Ελευθερίας, το οποίο πρόσφατα δόθηκε στους συνδημότες μας. Ταυτοχρόνως το έργο της Πλατείας Ελευθερίας συνδέεται με την Κωστάκη Παντελίδη και άλλα έργα, τα οποία εκτελούνται στην εντός των τειχών πόλη».

Η υλοποίηση του έργου στην εμπορική περιοχή, ιδιαίτερα στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’, στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και πρωτοποριακού αναβαθμισμένου αστικού εμπορικού κέντρου, ενώ αποσκοπεί και στη συνολική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας εικόνας σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου, που αρμόζει στη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.

«Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε όλη την περιοχή, όλη την εμπορικότητα του κέντρου, το οποίο είναι η καρδιά της οικονομίας της Λευκωσίας, και εκεί είναι μαζεμένα και τα υπουργεία και μέσα στη Μακαρίου τώρα υπάρχουν πάρα πολλές νέες αναπτύξεις, λόγω και του σχεδίου της περιοχής. Βλέπουμε αρκετές νέες εταιρείες να έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και άρχισε να γίνεται έργο οικονομικό, επιχειρηματικό και αληθινό, όπως έχουν άλλες πρωτεύουσες. Επίσης, να αναφέρουμε ότι ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια προσπάθεια να αναπλάσουμε όλη την εντός των τειχών πόλη, να αναπτύξουμε κι άλλο την εμπορικότητα και την επιχειρηματικότητα του κέντρου, αφού πλέον συνδέονται και μέσω της Πλατείας Ελευθερίας, που είναι το έργο το οποίο συνδέει την παλαιά πόλη με τη νέα πόλη της Λευκωσίας μας. Υπάρχει κινητοποίηση και θετικός αέρας στην περιοχή, το βλέπουμε από τα νέα μεγάλα κτήρια που ανηγέρθησαν στη γύρω περιοχή που έχουν εγκατασταθεί εταιρείες, όπως είναι στη Σπύρου Κυπριανού και πέριξ της Μακαρίου, όπως και εντός της Μακαρίου κτίζονται κτήρια πολλά στα οποία γνωρίζουμε ότι θα εγκατασταθούν πολλές νέες εταιρείες», σημείωσε ο Χρύσανθος Φάκας.

1.jpg

Στόχος, η Μακαρίου να δοθεί στην ολότητά της στις 7 Δεκεμβρίου

Με μια βόλτα στη Λεωφόρο Μακαρίου θα αντιληφθεί κάνεις ότι τα έργα συνεχίζονται ακάθεκτα, όμως δεν βλέπουμε μια εικόνα του τελικού έργου όπως σχεδιάστηκε. Ως εκ τούτου, η εταιρεία και ο Δήμος είναι αισιόδοξοι ότι στις 7 Δεκεμβρίου -σε 72 ημέρες δηλαδή- θα δοθεί στο κοινό το έργο με μια ολοκληρωμένη μορφή και «έτσι αυτές οι ενδείξεις και οι αξιολογήσεις που γίνονται δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον στόχο και η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα το πέτυχουμε», συμπλήρωσε ο κ. Φάκας, ενώ τόνισε πως «εργαζόμαστε ως Δήμος σκληρά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν και τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που ήταν τεράστια και άγγιζαν τον Δήμο μας και γενικά αγωνιζόμαστε ομόψυχα για το καλύτερο της πόλης μας και ευτυχώς η Λευκωσία αλλάζει και το βλέπουμε και είμαστε περήφανοι. Οι προσπάθειες για βελτίωση της πόλης μας δεν πρέπει να σταματούν και συνεχώς πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας αλλά και της ευημερίας του Δήμου μας».

Πάντως η εργολαβική εταιρεία έχει υπογράψει το συμβόλαιο για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου με συγκεκριμένες ρήτρες, οι οποίες αναφέρουν ότι εφόσον ολοκληρωθεί η Β’ φάση της ανάπλασης στη συγκεκριμένη προθεσμία, τότε θα δοθεί από το κράτος ένα εξτρά μπόνους για την ταχύτατη εργασία και τη συνέπεια, ενώ είναι και ένα κίνητρο για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ο κ. Φάκας τόνισε πως «αναφορικά με την εργολαβική εταιρεία που αναπλάθει τη Μακαρίου, υπάρχει ένα μπόνους, το οποίο είχε εγκριθεί από τις διάφορες διαδικασίες τους κράτους για να δοθεί στον εργολάβο εάν και εφόσον ολοκληρώσει το έργο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Εάν δεν το ολοκληρώσει, δεν θα πάρει το μπόνους. Υπάρχουν κάποια δεδομένα στις ρήτρες για να αφαιρεθεί και κάποιο πόσο από την αμοιβή του εργολάβου εάν το έργο δεν παραδοθεί στην ώρα του. Ωστόσο ο υπεύθυνος εργολάβος αυτήν τη στιγμή τρέχει να προλάβει τη προθεσμία, ώστε να μη χάσει χρήματα και φυσικά το μπόνους».

4.jpg

Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Δήμου Λευκωσίας, ο στόχος είναι μέχρι της 7 Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί στην ολότητά της η Λεωφόρος Μακαρίου, ως εκ τούτου, παρόλο ότι το πρώτο σκέλος που είναι από το «Debenhams» μέχρι το «City Plaza» είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, δεν παραδόθηκε ξεκάθαρα στο κοινό, γιατί θεωρούν ότι 7 Δεκεμβρίου θα δοθεί ολόκληρο το έργο. «Έχουν ολοκληρωθεί αρκετές εργασίες όπως τα πεζοδρόμια στη Μακαρίου, ενώ το πρώτο σκέλος εργασιών, που ήταν από το ‘‘Debenhams’’ μέχρι τη συμβολή της Στασάνδρου, είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, αφού έχουν κατασκευαστεί και τα πεζοδρόμια και τοποθετηθεί αρκετός εξοπλισμός». Εντούτοις το δεύτερο σκέλος χρειάζεται περισσότερη εργασία, όπως ανέφερε και διευκρίνισε ότι θα δοθεί στο κοινό στην ολότητά του τον Δεκέμβρη, ενώ ταυτόχρονα γίνονται εργασίες και στους παράδρομους, κάποιοι από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί, όμως η μεγάλη εργασία σε αυτούς θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η Μακαρίου.

2.jpg

Ευρωπαϊκό μοντέλο η Στασικράτους και η Μακαρίου

Προσπαθώντας για μια ολική μεταμόρφωση της πρωτεύουσας, ο Δήμος επιθυμεί να προβάλει ένα πιο ευρωπαϊκό μοντέλο, που θα παροτρύνει τους πολίτες να μετακινούνται με πιο οικολογικά μέσα, όπως τα ποδήλατα. Επίσης παροτρύνει και τη μετακίνηση με τα πόδια, ενώ τα άτομα σε τροχοκαθίσματα θα έχουν μια πιο ελεύθερη διακίνηση εντός της λεωφόρου λόγω και των μεγάλων ισοεπίπεδων πεζοδρομίων που δημιουργήθηκαν. Επίσης και το κυκλοφοριακό σύστημα αλλάζει, αφού οι λωρίδες διακινήσεις οχημάτων από τέσσερεις θα μειωθούν στις δυο, μια προς κάθε κατεύθυνση, και έτσι θα παραμένει περισσότερος χώρος για την ομαλή διακίνηση των πεζών στα νέα και μεγάλα πεζοδρόμια.

Το σχέδιο ανάπλασης της Μακαρίου που συγκαταλέγεται στη Β’ φάση του εμπορικού τριγώνου είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εμπεριέχει και βιοκλιματικό αστικό σχεδιασμό με εκτεταμένη φύτευση δεντροστοιχιών και χρήση στοιχείων νερού για φυσικό δροσισμό. Στο πλαίσιο της μελέτης του έργου γίνεται πολύ προσεκτική και σε βάθος διερεύνηση για τα είδη και τις προδιαγραφές φύτευσης, ώστε να φυτευτούν δέντρα ανεπτυγμένα, υγιή και κατάλληλα για πεζοδρόμια, τα οποία θα αποδώσουν ικανοποιητική σκίαση σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσουν δροσερό και ευχάριστο περιβάλλον και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα με ανεπιθύμητες ρίζες ή καρπούς στο μέλλον.

«Λόγω και της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, την οποία περνά ο πλανήτης μας, ασφαλώς και η Λευκωσία θα πρέπει να είναι μια πόλη ανθεκτική σε αυτήν τη κρίση και όλα τα έργα που σχεδιάζουμε βασίζονται σε θέματα που προστατεύουν την πόλη μας από τη κλιματική αλλαγή, όπως είναι οι δενδροφυτεύεις και άλλα πολλά. Να αναφέρουμε ότι σε κάθε έργο που εκτελεί ο Δήμος σημαντική προϋπόθεση είναι να φυτεύονται δέντρα, γι’ αυτό και στη Μακάριου και τη Στασικράτους και την Καλλιπόλεως και Κυριάκου Μάτση αλλά και στο παλαιό ΓΣΠ θα φυτευτούν δεκάδες δέντρα», ξεκαθάρισε ο Χρύσανθος Φάκας.

ΓΣΠ.jpg

Ξεκινούν τα έργα και στο ΓΣΠ

Εντός ολίγων ημέρων θα ξεκινήσει και η ανάπλαση του ΓΣΠ, σύμφωνα με τον κ. Φάκα, αφού και το εμπορικό τρίγωνο συνδέεται με τη μεγάλη ανάπλαση του παλαιού γηπέδου. «Το ιστορικό γήπεδο των Λευκωσιατών, ένα εμβληματικό κέντρο, θα συνδέεται και θα έχει 570 χώρους στάθμευσης υπογείως για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του εμπορικού τριγώνου και στο άλλο μέρος θα είναι ένας πανέμορφος κήπος, ένας πράσινος πνεύμονας», ανέφερε. Επίσης θα δημιουργηθούν κάποιες αμφιθεατρικές κερκίδες, που θα παραπέμπουν και θα υπενθυμίζουν και το παλαιό ΓΣΠ και τις μεγάλες συναντήσεις και συναθροίσεις που γίνονταν εκεί. Το πρώην ΓΣΠ βρίσκεται πάνω στον σημαντικότερο άξονα της σύγχρονης Λευκωσίας. Το πάρκο πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σ’ αυτόν, να μην παραμείνει ένας παράπλευρος χώρος. Πάντως από τις αρχικές εικόνες για την ολοκλήρωση του έργου, το παλαιό ΓΣΠ θα δώσει έναν ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό αέρα, αφού στην ολότητά του θα θυμίζει αμφιθέατρο διακοσμημένο με έργα τέχνης.