Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ας ενοχληθεί το κατοχικό "ΥΠΕΞ" από τις δηλώσεις μου»

Αρχιεπίσκοπος για αντιδράσεις τουρκοκυπριακού αποσχιστικού "ΥΠΕΞ": «Ας ενοχληθεί, δεν με πειράζει προσωπικά. Είναι η πατρίδα μου και πρέπει να την υποστηρίξω. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. Άρα θα πέσει στο κενό. Δεν λογικεύονται. Στους παραλογισμούς νομίζω ότι δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια.»

Αμυδρές είναι ελπίδες μετά από τη συνάντηση της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στη μνήμη του Αγίου Νεοφύτου, ανέφερε πως οι ελπίδες είναι αμυδρές και εκτίμησε ότι δεν έγινε τίποτε αν και - όπως εξήγησε- δεν είχε ενημέρωση επειδή η συνάντηση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ίσως, είπε, “υπάρχουν κάποιες ελπίδες, αλλά αφού ο Ερσίν Τατάρ κατευθύνεται από την Άγκυρα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να κάνει τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο”, προσθέτοντας πως “έκανε (σσ: η Τουρκία) αλλά είναι ψευδοκράτος, δεν το έχει αναγνωρίσει κανείς”. 

Θέλουν, είπε, αναγνώριση από εμάς, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει άνθρωπος στην Κύπρο, δηλαδή Πρόεδρος Κύπριος, που μπορεί να αναγνωρίσει τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Δεν το πιστεύω», συμπλήρωσε. 

«Εμείς σαν εκκλησία κάτι τέτοια τα απορρίπτουμε», πρόσθεσε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ακόμη πως «ενόψει των εκλογών δεν νομίζω να τολμήσει κανείς να αφήσει έστω και ελάχιστο περιθώριο, ότι υπάρχει έστω και κάτ΄ ελάχιστον, περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να αρχίσουν συζητήσεις και να βρεθεί κάποια λύση δύο κρατών». 

Και μάλιστα, συνέχισε, όπως το θέλει η Τουρκία, «το Κράτος να είναι εξισωμένο με το δικό μας, δηλαδή, το 18% να εξισωθεί πλήρως με το 82%».

Αν υπάρχει στον κόσμο κάτι παρόμοιο να το δεχτούμε και εμείς, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. 

Είπε ακόμη πως πληροφορήθηκε πως με τις δηλώσεις που είχε κάνει προχθές ενοχλήθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

«Ας ενοχληθεί, δεν με πειράζει προσωπικά. Είναι η πατρίδα μου και πρέπει να την υποστηρίξω. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. Άρα θα πέσει στο κενό. Δεν λογικεύονται. Στους παραλογισμούς νομίζω ότι δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Τι είπε το τουρκοκυπριακό «ΥΠΕΞ» για τον Αρχιεπίσκοπο

Ρατσιστικές, θρασείς και αναχρονιστικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, όπως μετέδωσε ο παράνομος «Bayrak» (27/09/2021), υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ελληνοκυπριακές ελίτ συνεχίζουν να βλέπουν ως μειονότητα τον τουρκοκυπριακό «λαό».

Σε γραπτή ανακοίνωση, την οποία μετάφρασε το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, το λεγόμενο «υπουργείο» αναφέρεται στην δήλωση ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία» και ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν αντιλήφθηκε ότι έχουμε εισέλθει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή στο Κυπριακό και ότι ο βασικός όρος επίτευξης μιας αποδεχτής συμφωνίας περνάει μέσα από την αποδοχή των πραγματικοτήτων.

«Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε με αυτή την ευκαιρία ότι ο καλύτερος και πιο ρεαλιστικός δρόμος είναι να ζουν οι δύο λαοί στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας εντός των δικών τους χωριστών κρατών», ισχυρίζεται η ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.

Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην ανακοίνωση:

«Οι αναχρονιστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου που έδειξαν ότι δεν άλλαξε με κανένα τρόπο η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία δεν ανέχεται την τουρκική ύπαρξη στο νησί, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ελληνοκυπριακές ελίτ συνεχίζουν να βλέπουν ως μειονότητα τον τουρκοκυπριακό λαό. […] Η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να προβεί σε πλύση εγκεφάλου στον ελληνοκυπριακό λαό και να τον εμβολιάσει με ρατσισμό εξηγεί και την διάσταση της προκατάληψης και της εχθρότητας προς τον τουρκοκυπριακό λαό. […] Ο Χρυσόστομος, ο οποίος βλέπει την Κύπρο ως κομμάτι του Ελληνισμού, φαίνεται από τις δηλώσεις που κάνει, ότι ζει αποκομμένος από τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί […] Είναι ένα γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό. Η ΤΔΒΚ έχει καθορίσει ένα νέο όραμα λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός και τις συνθήκες που άλλαξαν. Το νέο μας όραμα που αποφασίστηκε υπό το φως των πραγματικοτήτων […] έχει λάβει την πλήρη στήριξη και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας […]».

Υποστηρίξτε τη