Αναλύσεις

H Bρετανίδα νέα Υπ. Εξωτερικών, ο «αόρατος» Ajay Sharma και η «εξωφρενική» βρετανική πολιτική

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέβη σε ανασχηματισμό μετατοπίζοντας υπουργούς και υφυπουργούς. Εκείνο που αφορά την Κύπρο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι η αντικατάσταση του Υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, Ντόμινικ Ράαμπ με την κα Λιζ Τρας

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) προέβη σε ανασχηματισμό, μετατοπίζοντας υπουργούς και υφυπουργούς. Εκείνο που αφορά την Κύπρο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι η αντικατάστασή τού μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου, Υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, Ντόμινικ Ράαμπ (Dominic Raab).

Ο κ. Ράαμπ βρισκόταν κάτω από έντονη κριτική και δριμείες επικρίσεις για την αδιαφορία που υπέδειξε με το να συνεχίσει τις διακοπές του ενώ οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ. Η κατακραυγή εναντίον του έφερε και την αντικατάστασή του με την κα Λιζ Τρας (Liz Truss), γεννηθείσα το 1975.

Η οποία, όμως, έχοντας υπόψη το σύντομο παρελθόν της στην πολιτική -μπήκε στη Βουλή το 2010, όπως και ο Ράαμπ (είναι η νέα σοδειά ας πούμε των Συντηρητικών) - την παρουσία της στην κυβέρνηση σε άλλες θέσεις και τη στάση της έναντι σοβαρών θεμάτων, θεωρείται μάλλον αναξιόπιστη.

Η κα Λιζ Τρας, μάλιστα, ως Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ 2016-2017, τήρησε σιγήν ιχθύος για τις επιθέσεις εναντίον Δικαστικών στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον της βρετανικής Κυβέρνησης στην πρώτη υπόθεση για το Brexit (Miler No.1). Η στάση της εκείνη θεωρήθηκε ως αποτυχία να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ως ανεπίτρεπτη περιφρόνηση ουσιαστικά του Δικαστικού Σώματος.

Υπενθυμίζω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η βρετανική Κυβέρνηση όντως έπρεπε να εξασφάλιζε την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων προτού προχωρήσει με τη διαδικασία για το Brexit.

Γράφτηκαν στον Τύπο διάφορα τότε, χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στην «Γκάρτιαν», 4.3.2017, με τίτλο “«Lord Chief justice attacks Liz Truss for failing to back article 50 judges» («O Αρχιδικαστής επιτέθηκε της Λιζ Τρας για την αποτυχία της να υποστηρίξει τους δικαστές για το άρθρο 50»). Στο οποίο έγραψε η εφημερίδα ότι ο Επικεφαλής του Δικαστικού Σώματος εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση εναντίον της για την αποτυχία της να υπερασπιστεί τους δικαστές που χαρακτηρίστηκαν «εχθροί του λαού». Και είπε ο Δικαστής: «Δεν πιστεύω ότι έγινε κατανοητό πόσο απόλυτα αναγκαίο είναι εμείς οι δικαστές να προστατευόμαστε γιατί έχουμε να ενεργούμε όπως απαιτεί ο όρκος μας δίχως φόβο ή προτίμηση» (https://www.theguardian.com/politics/2017/mar/22/lord-chief-justice-castigates-liz-truss-for-failing-to-defend-judges).

Συμφωνία ΗΒ/Τουρκίας

Να πούμε ότι ήταν το προηγούμενο τμήμα της Λιζ Τρας, το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου, που διαπραγματεύθηκε την μετά το Brexit Συμφωνία μεταξύ ΗΒ και Τουρκίας για ελεύθερο εμπόριο. Η οποία υπογράφτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020. Αποτελείται από 356 σελίδες, δίχως καμία αναφορά στην απαγόρευση εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών (ΗΒ/Τουρκίας προς και από) από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο. Με διφορούμενες αναφορές και για άλλα σοβαρά θέματα, που μάλλον επηρεάζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία…

(Ο Ντόμινικ Ράαμπ διορίστηκε αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνοντας ειρωνικά την προηγούμενη θέση της Λιζ Τρας).

Ajay Sharma o «αόρατος»

Εδώ και έναν σχεδόν χρόνο συμβαίνει κάτι το πολύ περίεργο στο βρετανικό Φόρεϊν Όφις σε σχέση με την Κύπρο.

Όταν τη δεκαετία του 1990 είχε διορισθεί ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ (Sir David Hannay) για το Κυπριακό επί Συντηρητικής κυβέρνησης, ο διορισμός του γνωστοποιήθηκε επίσημα και γνώριζαν οι πάντες για τον ρόλο του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Κάθε φορά που επισκεπτόταν την Κύπρο δεν το έκρυβαν, και έγραφαν οι εφημερίδες για τις δηλώσεις του και τις επαφές του. Και δέχθηκαν να συνεχίσει τον ρόλο του και οι Εργατικοί όταν άλλαξε η κυβέρνηση.

Σήμερα, παρακολουθούμε ότι από την αρχή του 2021 ο Βρετανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης στο Κατάρ, Ajay Sharma, ανέλαβε μιαν «αποστολή» για να λύσει, όπως ευελπιστούν, το Κυπριακό, δίχως να γίνει καμία ανακοίνωση. Δίχως να αναφέρεται οτιδήποτε για τον ρόλο του στην ιστοσελίδα του βρετανικού Υπ. Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.

Ενώ αυτός πηγαινοέρχεται συνεχώς στην Κύπρο για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, με την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κατοχικό ηγέτη στα κατεχόμενα, μεταφέροντας «ιδέες» και «σχέδια» για λύση του Κυπριακού, δίχως να δίνουν λογαριασμό στον ξενοδόχο. Παράλληλα στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Φ.Ο. δεν αναφέρεται τίποτα!

Απλώς στο βιογραφικό του γράφει ότι ο Ajay Sharma διορίσθηκε Πρέσβης της Αυτού Μεγαλειότητας στο Κατάρ τον Νοέμβριο του 2015. Ενωρίτερα υπηρέτησε ως ο Συντονιστής του Φ.Ο. στη βρετανική ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά. Ξανάνοιξε τη βρετανική πρεσβεία στη Τεχεράνη τον Αύγουστο του 2015. Προηγουμένως υπηρέτησε σε διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα, Μόσχα και Παρίσι. Το 2016 τιμήθηκε με τον τίτλο του Saint Michael and Saint George (https://www.gov.uk/government/people/ajay-sharma).

«Διευθυντής για τη Διευθέτηση του Κυπριακού» («Director for the Cyprus Settlement»)

Στο δε twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στις 25 Μαΐου 2021, αναρτήθηκε η εξής ενημέρωση με 4 συνοδευόμενες φωτογραφίες: «Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizaneth Spehar καλωσόρισε τον Διευθυντή για τη Διευθέτηση του Κυπριακού (Director for the Cyprus Settlement) Ajay Sharma και τον Βρετανό ΄Υπατο Αρμοστή Stephen Lillie για μια ενημέρωση σε σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στην Κύπρο. Επίσης το απόγευμα επισκέφθηκαν και το παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας» (https://twitter.com/un_cyprus/status/1397218323906105354).

H δε εφημερίδα «Καθημερινή» στην αγγλική της έκδοση στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ανέφερε τα 6 σημεία για την επανέναρξη των συνομιλιών που μετέφερε ο αντιπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Όφις Ajay Sharma. Και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά (έγραψε) από τον Έλληνα διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, λόγω του γεγονότος ότι ήδη είχε προσπαθήσει και ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) στην έκθεσή του να τα περιλάβει και προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση στη Λευκωσία. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Sharma, πρέπει να υπάρξει κατανόηση (συμφωνία) προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Τα σημεία είναι:

- Equal rights (Ίσα δικαιώματα)

- Co-founders (συν-ιδρυτές)

- Co-owners (συν-ιδιοκτήτες)

- Self-governing entities (αυτοδιοικούμενες οντότητες)

- Neither entity will dominate the other (καμία οντότητα δεν θα κυριαρχήσει στην άλλη)

- Two states internally and one externally (δύο κράτη εσωτερικώς και ένα εξωτερικώς»

(https://knews.kathimerini.com.cy/en/news/president-anastasiades-is-ready-for-a-solution).

Δηλαδή, κατά τον «αόρατο» εντολοδόχο του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, θέλουμε δεν θέλουμε, άσχετο με τις αντιρρήσεις μας, ΠΡΕΠΕΙ να τα δεχτούμε για να ξεκινήσουν συνομιλίες!

Και αυτά ενόσω για μήνες το Φ.Ο. ηρνείτο ότι ο πρώην Υπ. Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, Ντόμινικ Ράαμπ, με τα δικά του πήγαινε-έλα στην Κύπρο, παράλληλα με τον «αόρατο» Sharma, προσκόμιζαν προτάσεις/σχέδια. Όπως είχε γραφτεί αλλά τα διέψευδαν…

Καθαρή επιβεβαίωση των προσπαθειών του βρετ. Ύπ. Αρμοστή Stephen Lillie (Στίβεν Λίλλι) να εξασφαλίσει αποδοχή των δύο κρατών μέσα στη ΔΔΟ, όπως απαιτούν οι Τούρκοι.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο διαδίδεται ότι ο Sharma είναι «Διευθυντής για κυπριακές υποθέσεις» («Director for Cyprus Affairs»), όμως καμία αναφορά στο βιογραφικό του ή στις ιστοσελίδες του Φ. Όφις.

Wendy Morton

Το δε οξύμωρο της όλης υπόθεσης με τον ρόλο του κυρίου Sharma, σκέτη κοροϊδία δηλαδή, είναι ότι όσοι θέλουν να μιλήσουν για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις διευθετούν ραντεβού να δουν την… Υφυπουργό Ευρώπης Wendy Morton!! Άλλα λόγια θκειε παπά…

Twitter

Και κατά δική του αποδοχή εδώ και ένα χρόνο ο «αόρατος» Sharma σταμάτησε να αναρτά οτιδήποτε στο twitter του. Δηλαδή από τότε που ανέλαβε «Διευθυντής για διευθέτηση του Κυπριακού» κατά το twitter του ΟΗΕ! Γιατί άλλο να είσαι «Διευθυντής για κυπριακές υποθέσεις» και άλλο «Διευθυντής για διευθέτηση του Κυπριακού» (https://twitter.com/AjaySharmaFCO).

«Under the radar»

Ουσιαστικά το Φόρεϊν Όφις έχει τον Ajay Sharma να δουλεύει «under the radar» ενισχύοντας το πέπλο μυστικότητας που τυφλώνει το «κυπριακό πρόβλημα» εδώ και χρόνια. Κάτι που πάντα υποστήριζε η Τουρκία και παρότρυνε το Φόρεϊν Όφις να κάνει. Με το τελευταίο ευκόλως να ικανοποιεί την Τουρκία. Περιφρονώντας το 82% των ιθαγενών της νήσου Κύπρου. Τους οποίους δεν νοιάζεται να κρατά απληροφόρητους για το τι διαβουλεύεται για την πατρίδα τους, τις περιουσίες τους και την ύπαρξή τους.

Βρετανικές Βάσεις

Ξεχνώντας όμως ότι από το 1965 δεν έχει πληρώσει γρόσι για τις εκατοντάδες χιλιάδες λίρες που χρωστεί της ΚΚ για τις διευκολύνσεις που απολαμβάνει στη νήσο για τις δύο Βάσεις της και όχι μόνον (και αυτό για ικανοποίηση τότε των Τούρκων). Και ότι -όπως οι ίδιοι πάντα γράφουν στα έγγραφά τους- «η ομαλή λειτουργία των Βάσεών τους βασίζεται στην καλή θέληση των Κυπρίων».

Αυτήν την «καλή θέληση των Κυπρίων» οι του Φόρεϊν Όφις από το 1965 εξαπατούν, εκμεταλλεύονται και παίρνουν ως εσαεί δεδομένη με την εξωφρενική τους πολιτική. Για διάλυση της ΚΚ υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και σχεδίων… Ελέω κάποιων δικών μας «συνεργατών» τους…