Ουδέποτε θα υπάρξει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής

Είναι εμπαιγμός και κοροϊδία, κοινώς περιπαίξιμο, να ομνύουν μερικοί αφενός πίστη στην ούτω καλούμενη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο.)» με «πολιτική ισότητα» και αφετέρου να ομιλούν ταυτόχρονα για «απελευθέρωση» και «επανένωση».

Όσον αφορά την «πολιτική ισότητα», την οποία ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν, ομοιάζει με «πυθιακό χρησμό» του Μαντείου των Δελφών, τα δε περί «απελευθέρωσης» είναι λόγια του αέρα, διότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν αποχωρήσει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Αλλά κάτι τέτοιο ουδέποτε θα συμβεί με ειρηνικά μέσα.

Οι καθημερινές δηλώσεις και απειλές Τούρκων επισήμων, πολιτικών και στρατιωτικών, δεν πρέπει να αφήνουν καμία περί τούτου αμφιβολία.

Τα περί «επανένωσης» είναι όνειρο θερινής νυκτός όταν εμείς με την υποβολή χάρτου για το «εδαφικό» ουσιαστικά αποδεχθήκαμε τη διχοτόμηση.

Ο Αλί Μπαμπατζάν είχε δηλώσει τα εξής: «Η Τουρκία επιθυμεί να ελέγχει την Κύπρο για να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Και όποιος κατέχει την Κύπρο ελέγχει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την ούτω καλούμενη «επανένωση», σημειώνω αυτά που είπε ο ηγέτης της συντεχνίας των Τ/κ διδασκάλων, που αποκάλεσε τα κατεχόμενα «σκυβαλότοπο της Τουρκίας»: «Είμαστε μια καλή αποικία για την Τουρκία. Δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος. Είμαστε μια υποτελής διοίκηση. Η Τουρκία έχει τον έλεγχο» (17/12/2018).

Υπό αυτές τις συνθήκες, ας μας πουν οι θιασώτες της Δ.Δ.Ο. πώς θα επιτευχθεί η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η απελευθέρωση και η επανένωση;

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ερσίν Τατάρ συμπεριφέρεται με αυτήν τη θρασύτητα, μας προκαλεί και μας υβρίζει καθημερινά. Ζητούσε επίμονα «δύο κράτη» και τώρα εισηγείται την παραχώρηση της Κύπρου στην Τουρκία!

Τέσσερεις και πλέον δεκαετίες «συνομιλιών του καφενείου» (ούτε περί συνομιλιών ούτε περί διαπραγματεύσεων επρόκειτο) δεν εξευρέθη «κοινό έδαφος» προς συνέχισή τους. Μήπως θα εξευρεθεί «κοινό έδαφος»… τα επόμενα 40 χρόνια;

Με τις ούτω καλούμενες «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» (συμφωνίες κορυφής όπως αποκαλούνται) Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς αποενοχοποιήσαμε την Τουρκία και το Κυπριακό από θέμα εισβολής και κατοχής το μετατρέψαμε σε «διακοινοτική διένεξη».

Αλλά και αν ο Ερντογάν απομακρυνθεί από την εξουσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και αναλάβει οποιοσδήποτε άλλος, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό;

Υ.Γ. Αλί Μπαμπατζάν (τουρκικά: Ali Babacan), γεννημένος στις 4 Απριλίου 1967 στην Άγκυρα, είναι Τούρκος πολιτικός. Στις 29 Αυγούστου 2007 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη νέα, τότε, κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο αξίωμα αυτό διαδέχθηκε τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια Πρόεδρος της χώρας. Προτού γίνει Υπουργός Εξωτερικών, ο Μπαμπατζάν είχε διατελέσει Υπουργός Οικονομίας. Από τις 28 Αυγούστου 2007 κατείχε και το αξίωμα του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Το 2019 αποχώρησε από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ, αναφέροντας ως δικαιολογία «βαθιές διαφορές» στην κατεύθυνση που έχει πάρει το κόμμα.

Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «προσώπων με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» που εξέδωσε το περιοδικό Time για το έτος 2012.