Παραπολιτικά

Σαν παράσταση στο Μπρόντγουεϊ

Τι νέα από τη Νέα Υόρκη; Νέα; Ποια νέα, μωρέ; Όλο παλιά είναι. Εκεί πέρα γίνεται αυτό που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εδώ και πάνω από μισόν αιώνα. Πάμε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζονται ελπίδες ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση που να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, πραγματοποιούνται ποικίλες επαφές, όλοι συναντώνται με όλους, κινητοποιούνται διάφοροι παράγοντες και τελικά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Κανένα αποτέλεσμα. Αφού η Τουρκία φροντίζει επιμελώς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίζεται το αδιέξοδο. Οι επαφές στη Νέα Υόρκη γίνονται επειδή πρέπει να γίνουν, για να μη φανεί κανένας ότι δεν θέλει να συνομιλήσει, αισθάνεται και ο Γενικός Γραμματέας ότι κάνει αυτό που πρέπει, όλα μοιάζουν με παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, η οποία ανεβαίνει κάθε χρόνο με πανομοιότυπο τρόπο, και όταν η παράσταση τελειώνει, δίνουν νέο ραντεβού για τον επόμενο χρόνο και πάλι στη Γενική Συνέλευση.

«Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ιδιαίτερη 20λεπτη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο αυριανό γεύμα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Τατάρ. «Ας ελπίσουμε»! Μα τι να ελπίσουμε, κύριε Νίκο μου; Πόσες ελπίδες να καταναλώσουμε πλέον; Τουμπανιάσαμε από το φάε-φάε ελπίδες. Τη στιγμή που ο Τατάρ έχει μουλαρώσει και δεν μετακινείται ούτε ίντσα από τις θέσεις του. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα και ας μην κοροϊδευόμαστε. Ακόμη και ο... Ελπιδοφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, έγινε πρόξενος απελπισίας, καθώς στεκόταν δίπλα στον Τατάρ, κατά τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» από τον Ερντογάν. Κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ελπιδοφόρο.

Τέλος πάντων. Τώρα αναμένουν όλοι την αυριανή τριμερή συνάντηση. Τι θα γίνει στη συνάντηση αυτή; Να σας πω εγώ τι θα γίνει. Θα εξηγήσει ο Πρόεδρός μας την πρότασή του για επιστροφή στο 1960 και θα εξηγήσει και ο Τατάρ την πρότασή του για επιστροφή στο... 1571.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ