Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Τα μυστήρια των χειρουργείων

Η καταγγελία εναντίον 36χρονης γυναικολόγου για fake εγχείρηση σε 73χρονη, από την οποία υποτίθεται ότι αφαίρεσε τη μήτρα, ενώ δεν την είχε αφαιρέσει, έφερε ξανά στην επιφάνεια διάφορα κενά στο σύστημα υγείας. Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία και θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για τα πραγματικά γεγονότα. Ωστόσο δίνεται μια ευκαιρία για να εξεταστούν πιο επισταμένα κάποια θέματα που αφορούν ειδικότερα τον αποτελεσματικό έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Ως γάγγραινα έχουν χαρακτηρισθεί και οι καταχρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συστήματος. Θα πρέπει ταυτόχρονα και οι ασθενείς να συνειδητοποιήσουν ότι το ΓεΣΥ ανήκει σε όλους και δεν είναι σωστό να το εκμεταλλεύονται μέχρις υπερβολής. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος στον προσωπικό γιατρό και να του λέει: «Γιατρέ μου, πονώ το φτιν μου, αλλά μιαν τζιαι ήρτα, γράψε μου να κάμω τζιαι κανέναν καρδιογράφημαν, κανέναν εγκεφαλογράφημαν, καμιάν ακτινογραφίαν θώρακα, κανέναν MRI, τζιαι γράψε μου τζιαι κανέναν φάρμακον για την δυσκοιλιότηταν»!

Από την άλλη, υπάρχουν και καταγγελίες ότι γιατροί αποφασίζουν για ασθενείς τους αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών, Μάριος Κουλούμας, σύμφωνα με την οποία πολίτης επισκέφθηκε γιατρό και αυτός του είπε ότι αν δεν μπει αμέσως στο χειρουργείο, κινδυνεύει η ζωή του. Του έβαλαν και ορούς, για να τον ετοιμάσουν για το χειρουργείο, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να μην κάνει την επέμβαση και να πάει σπίτι του. Τελικά, όπως είπε ο κ. Κουλούμας, αποδείχθηκε ότι δεν είχε τίποτε ο άνθρωπος.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, λοιπόν, για κάποιους ασθενείς. Ένας γιατρός τους βάζει χειρουργείο για επέμβαση χωρίς να τους την κάνει, και άλλος γιατρός τους κάνει πραγματική εγχείρηση χωρίς να υπάρχει λόγος!

Με τέτοιες περιπτώσεις δημιουργείται και μια ευρύτερη δυσπιστία στους ασθενείς. Με ενδεχόμενο να αρχίσουν να περιφέρονται από ειδικό γιατρό σε ειδικό γιατρό, αλλά και από... σόσιαλ μίντια σε σόσιαλ μίντια, για να πάρουν και πολλές άλλες γνώμες, προτού αποφασίσουν αν θα κάνουν μιαν επέμβαση.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υποστηρίξτε τη