Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η Κύπρος ως η επόμενη Silicon Valley

«Στόχος να βρεθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία μετατρέποντας την Κύπρο σε κέντρο για εταιρείες τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών»

Ο τίτλος θα μπορούσε να προκαλέσει θυμηδία από τη στιγμή που τα τελευταία 17 χρόνια η Κύπρος εμφανίζεται, σταθερά, στους ουραγούς των διαφόρων ψηφιακών δεικτών που περιλαμβάνουν τις χώρες της Ε.Ε. (20ή από τις 24 στο δείκτη DESI). Από την άλλη τα τελευταία χρόνια κάτι άρχισε να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ICT hub.

Ο στόχος που τέθηκε από την Κυβέρνηση με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι μέσω της τεχνολογίας να βρεθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία μετατρέποντας την Κύπρο σε κέντρο για εταιρείες τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για να επιτευχθεί ο στόχος.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω του Ταμείου Ανοικοδόμησης και Ανάκαμψης της Ε.Ε., θα αντληθούν κονδύλια ύψους €283 εκατ. για έργα ψηφιακής μεταμόρφωσης της Κύπρου, παράλληλα έχουν τροχοδρομηθεί επιπλέον επενδύσεις €350 εκατ. για έργα ψηφιακής υποδομής. Οι επενδύσεις του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έχουν ως στόχο να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νησιού δίνοντας τα απαραίτητα εργαλεία σε εταιρείες που επενδύουν και ασχολούνται με την τεχνολογία να επιλέξουν την Κύπρο ως φυσική τους έδρα για επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή δραστηριοποιούνται σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Exness, η Wargaming, η 3CX, η ETORO, η ASBIS και πολλές άλλες. Εταιρείες που έχουν επενδύσεις εκατομμυρίων, έχουν προσλάβει σημαντικό αριθμό ντόπιου ειδικευμένου προσωπικού και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, ήδη αυτήν τη στιγμή στη Λεμεσό έχουν εγκατασταθεί 8.000 επαγγελματίες του ευρύτερου κλάδου ICΤ. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός, ο οποίος, εκτός του ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας, συντελεί στη μετάδοση γνώσης και εμπειριών, οι οποίες είναι πολύτιμες για τους ντόπιους επαγγελματίες.

Η προοπτική της δημιουργίας ενός περιφερειακού ICT hub είναι πέρα για πέρα εφικτή αν το κράτος συνεχίσει να επενδύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό όμως που πραγματικά μπορεί να επισπεύσει τις όποιες εξελίξεις είναι η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Για να αποφασίσει μία εταιρεία μεγάλου βεληνεκούς να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο χρειάζεται, πέραν των φορολογικών κινήτρων και των όποιων διευκολύνσεων παρέχονται, να είναι εξασφαλισμένη η στελέχωση.

Κι αυτός ακριβώς είναι ένας τομέας, ο οποίος δεν μπορεί να καλυφθεί εξολοκλήρου από τους Κύπριους επαγγελματίες του τομέα. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η πρόσληψη 1.000 - 1.200 επαγγελματιών ICT, στο Δημόσιο. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ακόμη περαιτέρω αυξημένη ζήτηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο τα κίνητρα που παρέχονται να επεκταθούν πέραν των εταιρειών αλλά και στο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη στελέχωσή τους.

Κάποιες από τις ενέργειες που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν είναι η επέκταση της φορολογικής έκπτωσης κατά 50% και σε στελέχη που αμείβονται με λιγότερο από €100.000 τον χρόνο. Αυτήν τη στιγμή η έκπτωση του 50% αφορά σε στελέχη με απολαβές πέραν των €100.000 και με συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς τον αρχικό μισθό ενός εργαζομένου και την πρώτη θέση εργασίας.

Μειώνοντας το όριο στις €50.000, ανοίγει η πόρτα για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών. Επίσης θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο πολιτογράφησης για όσους κατέχουν άδεια παραμονής και άδεια εργασίας για τους εργαζομένους του τομέα. Σημαντικό κίνητρο θα αποτελούσε η μείωση του ορίου των 5 ετών συνεχούς διαμονής στην Κύπρο κατά ένα έτος γι’ αυτούς τους εργαζόμενους καθώς επίσης και η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίου. Τέλος, η μη παροχή άδειας εργασίας στους συντρόφους όσων επιλέξουν να εργαστούν στην Κύπρο αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα, αφού αυτό επιφέρει μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων.

Η Κύπρος θα μπορούσε τα επόμενα δέκα χρόνια να κινείται σε νέες ψηφιακές οδούς όντας περιφερειακό κέντρο για μεγάλες εταιρείες του τομέα. Το μόνο που χρειάζεται για την υλοποίηση του οράματος είναι η ευελιξία και η επένδυση στους πραγματικούς στυλοβάτες αυτών των εταιρειών, το ανθρώπινο δυναμικό.

Υποστηρίξτε τη