Η κατάσταση στο Αφγανιστάν (ΙΙ)

Μια εβδομάδα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση συνεχίζει με τις απαραίτητες δυσκολίες της.

Διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν, μερικές με πρωτοβουλία των γυναικών. Νεκροί στις διαδηλώσεις. Εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονταν τις πρώτες μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μετά οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

Μεταξύ των τεράστιων προβλημάτων που το νέο καθεστώς αντιμετωπίζει, είναι, βέβαια, ο σχηματισμός της Κυβέρνησης αλλά κυρίως η αναγνώρισή του από τις ξένες Δυνάμεις. Το Αφγανιστάν περιτριγυρίζεται από το Ιράν, τις τουρκόφωνες πρώην επαρχίες της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, το Πακιστάν, και έχει επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Εμιράτα (Η.Α.Ε.), το Ομάν και το Κουβέιτ, το Ιράκ, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ως μακρινούς γείτονές του στα δυτικά και την Ινδία στα ανατολικά. Συνορεύει με μια μεγάλη Δύναμη, το Ιράν, και επίσης με το Πακιστάν, μαζί με τις 3 τουρκόφωνες χώρες.

Είναι φυσικό, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, άλλες Δυνάμεις να πλησιάσουν το Αφγανιστάν, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και βέβαια το Πακιστάν. Θα δούμε πού θα καταλήξουν οι διεθνείς αυτές επαφές.

Εκείνο που κάνει εντύπωση, εκ πρώτης όψεως, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν τους ξένους, με κανένα ενδοιασμό ή δειλία.

Ο λόγος είναι, μεταξύ άλλων, ότι ουδέποτε η χώρα αυτή κατελήφθη ως αποικία από τους ξένους. Δυο φορές οι Άγγλοι επιχείρησαν να την υποδουλώσουν αλλά χωρίς επιτυχία (βλ. Alain Campiotti, “L’ultime defaite”, L’Illustré, 18 Αυγούστου, 2021, σελ. 30-34).

Αυτό που συνέβη το 2021 με τους Αμερικανούς, έγινε και με τους Σοβιετικούς το 1989. Οι Σοβιετικοί το 1979 επέβαλαν στο Αφγανιστάν ένα καθεστώς, που τους υπάκουε. Το καθεστώς αυτό διήρκεσε δέκα χρόνια. Το 1989 έφυγαν οι Σοβιετικοί, όπως τώρα οι Αμερικανοί. Ο άνθρωπός τους, Muhammad Najibullah, παρέμεινε ακόμη τρία χρόνια ως Πρόεδρος, το 1996, όμως, κρεμάστηκε από τους Ταλιμπάν έξω από την οικία του.

Το 2021, μετά που έφυγαν οι Αμερικανοί, ο άνθρωπος που επέβαλαν ως Πρόεδρον, ο Ashraf Ghani, έφυγε αμέσως από τη χώρα για το Ουζμπεκιστάν. Δεν ήθελε να πάθει τα ίδια με τον προκάτοχό του (ενθ.).

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται. Οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία. Ο κόσμος αναμένει…