Εργασία

Ξεκινά ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Κατάργηση ΑΤΑ θα αντιπροτείνει η ΟΕΒ - "Όλα είναι προς συζήτηση" λέει η Ζέτα

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά και επίσημα ο διάλογος Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών εταίρων για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού.

Οι προεργασίες για τον κατώτατο μισθό είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Το θέμα απασχολεί εξάλλου και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, που στοχεύουν στη θέσπισή του απ’ όλα τα κράτη μέλη εντός του προσεχούς μέλλοντος, έχοντας «σχεδόν έτοιμη» μάλιστα και σχετική οδηγία.

Κύπρος, Δανία, Ιταλία, Σουηδία, Αυστρία, Φινλανδία, είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό. Η Κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι ήταν έτοιμοι να μπουν σε διάλογο, αλλά η πανδημία ανέτρεψε τα πλάνα και η συζήτηση μπήκε στον πάγο.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου διεμήνυε ότι, η όποια συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα επανεκκινούσε όταν το εργασιακό περιβάλλον θα απαλλασσόταν από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία και, συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα ανεργίας έφταναν κάτω από 5%.

Τα ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat πριν από μερικές ημέρες, προσεγγίζουν το όριο που έθεσε η Κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη γενικότερη «τροχιά ανάκαμψης», όπως κρίνουν από την Κυβέρνηση, επιτρέπουν την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Μιλώντας στη «Σημερινή» η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη, πριν αρχίσει συζήτηση στη βάση των δεδομένων από την έκθεση του ILO, αυτά τα δεδομένα να επικαιροποιηθούν και οι κοινωνικοί εταίροι να λάβουν υπόψη τους τα πρόσφατα στοιχεία.

Το μόνο δεδομένο που υπάρχει, όπως βγαίνει από το ρεπορτάζ, είναι ότι «όλα είναι προς συζήτηση». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο, όπως ανέφεραν μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στη «Σημερινή», ο κατώτατος μισθός να είναι ενιαίος ή να διαφέρει σε κλαδικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.