Παιδεία

Προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς

Πολλές οι προκλήσεις και αυτήν τη νέα σχολική χρονιά - Μία από αυτές είναι οι τρεις εξεταστικές περίοδοι που έχει ν’ αντιμετωπίσει η Γ’ Λυκείου φέτος

Δύο μέρες πριν από το κτύπημα του πρώτου σχολικού κουδουνιού για Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους από την 1η του μήνα προετοιμάζονται για νέες προκλήσεις. Οι μαθητές εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα βιβλία, τετράδια, κασετίνες, όρεξη και Safe Pass. Γιατί, χωρίς το τελευταίο, μάθηση δεν έχει. Όλα έτοιμα, διαμηνύει το Υπουργείο Παιδείας, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σε πλήρη συμφωνία τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θα έλεγε κανείς ότι θα μας βρει προετοιμασμένους η νέα σχολική χρονιά. Οι μεταλλάξεις όμως του ιού, η μη πλήρης εμβολιαστική κάλυψη και γενικότερα οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον κάνουν και αυτήν τη χρονιά περισσότερο απρόβλεπτη, με την ελπίδα όλα να κυλήσουν ομαλά.

Τα νέα πρωτόκολλα που αφορούν στα σχολεία ετοιμάστηκαν. Χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις από τα προηγούμενα, ωστόσο κάποια λεπτά ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα, όπως εξήγησε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας. «Στο πρωτόκολλο αναφέρει ότι οι στενές επαφές θετικών περιστατικών θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό και θα επιστρέφουν με αρνητικό τεστ σε εφτά μέρες αντί σε 14 ημέρες. Όμως στο πρωτόκολλο δεν αναφέρει τι γίνεται με τις επαφές οι οποίες είναι εμβολιασμένες, ή είχαν νοσήσει παλιά. Θα πρέπει να κάτσουν και αυτές σπίτι τους ή να έρχονται σχολείο; Επίσης είναι και το θέμα της διαδικασίας ιχνηλάτησης. Στην εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται, βέβαια, ότι θα επανασταλούν οδηγίες για τα δύο αυτά ζητήματα, όμως σε δύο μέρες ανοίγουν τα σχολεία».

Rapid κάθε 72 ώρες

Αν και προτάθηκε στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας η διενέργεια των rapid tests για τους ανεμβολίαστους μαθητές να γίνεται μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε 72 ώρες, εντούτοις οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται στα σχολεία μόνο για τους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. «Αν κάποιος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ, τότε δεν θα μπορεί να είναι στο σχολείο. Για τις πρώτες 15 ημέρες θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να έχουν μια εικόνα του τι γίνεται στα σχολεία, ποιοι είναι εμβολιασμένοι κ.λπ».

Αποστάσεις με διπλά θρανία δεν γίνεται

Μπορεί το ΥΠΠΑΝ να εκφράζει την ετοιμότητά του και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη μονοθέσιων θρανίων στην επαρχία Λεμεσού, δημιουργεί μια άλλη εικόνα.

«Η στελέχωση των σχολείων έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και, όπως και το προηγούμενο σχολικό έτος, τα σχολεία θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές και μαθήτριες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι τα «σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν από τις θερινές διακοπές».

«Δυστυχώς υπάρχουν ελλείψεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες πλην της Λεμεσού, που δυστυχώς έμεινε αρκετά πίσω στο θέμα αυτό», όπως ανέφερε στη «Σ» ο κ. Χατζησάββας.

Αδικημένοι οι φετινοί τελειόφοιτοι;

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό -κυρίως τους άμεσα ενδιαφερόμενους που δεν είναι άλλοι από τους μαθητές και τους γονείς τους- είναι η φετινή Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την εφαρμογή της νέας αξιολόγησης τετραμήνων, οι μαθητές θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις με το πέρας του Α’ τετραμήνου, με το πέρας του Β’ τετραμήνου αλλά και σε Παγκύπριες Εξετάσεις. Ο αριθμός των εξετάσεων δεν είναι τόσο τρομακτικός όσο ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους να διδαχθούν, να μάθουν, να αφομοιώσουν και να γράψουν, ώστε να εξασφαλίσουν το καλύτερό τους αποτέλεσμα.

Οργανωμένοι εκπαιδευτικοί, οργανωμένοι γονείς αλλά και μαθητές εισηγήθηκαν όπως αναβληθεί για ένα έτος η εφαρμογή της αξιολόγησης μέσω τετραμήνων, για να υπάρχει ο χρόνος να εξευρεθούν χρυσές τομές ώστε να μην επηρεαστεί η πραγματική αξιολόγηση του μαθητή αλλά και οι Παγκύπριες Εξετάσεις εισδοχής σε Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας. Η απάντηση ωστόσο του Υπουργείου δεν ικανοποίησε τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, εφόσον εφαρμόζεται ό,τι ισχύει στην τρέχουσα νομοθεσία.

Για αδικία κάνουν λόγο οι μαθητές, εφόσον η φετινή Γ’ Λυκείου θα οδηγηθεί σε τρεις εξετάσεις από τη στιγμή που η πανδημία «θέρισε» τις δύο προηγούμενες χρονιές. «Δυστυχώς, ο Υπουργός μάς ενημέρωσε ότι οι εξετάσεις τετραμήνων θα γίνουν κανονικά», ανακοίνωσε πρόσφατα η ΠΣΕΜ, η οποία θεωρεί ότι το Υπουργείο κάνει πειράματα στους μαθητές.

Τροποποίηση νομοθεσίας

Ο κ. Χατζησάββας, από τη θέση του, ανέφερε την εισήγηση της οργάνωσης όπως αναβληθούν οι εξετάσεις. Ωστόσο, εφόσον δεν αναβάλλονται, θα πρέπει να απαιτηθεί η αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα, όπως τόνισε ο ίδιος.

«Τα αναλυτικά προγράμματα ειδικά στη Γ’ Λυκείου θα πρέπει να αξιολογηθούν, ώστε η διδακτέα ύλη να είναι σύμφωνη με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Δεν μπορούν να τρέχουν οι καθηγητές να καλύψουν ύλη. Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό. Υπάρχει σημαντική εκκρεμότητα με αυτό. Η εγκύκλιος κάνει αναφορά στην εξεταστική περίοδο των δύο τετραμήνων, δεν κάνει αναφορά όμως το πότε θα ξεκινά η εξεταστική περίοδος των Παγκύπριων Εξετάσεων πρόσβασης.

»Για παράδειγμα αναφέρεται ότι στο Β’ τετράμηνο η εξεταστική ξεκινά 23 Μάη και τελειώνει 24 Ιούνη (μαζί με τις ανεξετάσεις), άρα οι Παγκύπριες πότε θα ξεκινήσουν; Όταν λέει η Νομοθεσία ότι ολοκληρώνονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις τέλος Ιουνίου, τότε πρέπει να γίνει τροποποίηση».

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Χατζησάββας με τον Υπουργό, συζητήθηκε το θέμα τροπολογίας της νομοθεσίας. «Μιλήσαμε με Υπουργό και μας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει τροπολογία και ότι θα πρέπει να ξεκινούν πιο νωρίς οι Παγκύπριες. Δηλαδή, μόλις τελειώσουν οι απολυτήριες του Β’ τετραμήνου και όχι μόλις τελειώσουν οι ανεξετάσεις που είναι 24 Ιουνίου. Ελπίζω να τα διορθώσουν άμεσα. Πρέπει να προγραμματιστούν οι διδάσκοντες της Γ’ Λυκείου και ήδη είναι αργά».