Παραπολιτικά

Ο Πάπας του Αλάθητου στη νήσο... των λαθών

Δεν θα πάμε στη Ρώμη για να δούμε τον Πάπα. Θα έρθει... ο ίδιος εδώ, για να τον δούμε. Η επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο τοποθετείται στις 2-3 προσεχούς Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη νήσο των Αγίων. Το 2010, επί προεδρίας του κομμουνιστή Προέδρου μας, Δημήτρη Χριστόφια, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ο τότε Ποντίφικας Βενέδικτος.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου πραγματοποιείται σε ανταπόδοση επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βατικανό. Πολιτικός της αντιπολίτευσης, όταν άκουσε την είδηση για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, έριξε το καρφί, με αρκετή δόση χαιρεκακίας: «Τον Δεκέμβριο θα δούμε να συναντώνται τα δύο άκρα. Ο Πάπας με το αλάθητο και ο Νίκαρος με το... πολυλάθητο!»

Δεν είμαι σίγουρος, αν θα χαρούν όλοι για την επίσκεψη, δεδομένου ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται ιδιαίτερα προοδευτικός, ριζοσπαστικός, οραματιστής, μεταρρυθμιστής. Ας πούμε, οι πολιτικοί μας, οι οποίοι θα τον καλωσορίσουν, καλά είναι να ξέρουν και τη γνώμη του για την κάστα τους. Είπε, λοιπόν, ο Πάπας σε κάποια ομιλία του: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς. Δεν θα πρέπει να διεξάγουν πολιτικές εκστρατείες υπό ανειλικρινή συνθήματα, με συκοφαντίες, δυσφημίσεις, σκάνδαλα».

Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επέλεξε να πάρει το όνομά του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ο οποίος ταυτίζεται με τη λιτότητα και τη βοήθεια προς τους φτωχούς. «Θα ήθελα μια φτωχή εκκλησία, μια εκκλησία για τους φτωχούς», είναι το όραμα του Πάπα. Ναι. Για τους φτωχούς, όχι τους εκατομμυριούχους επενδυτές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοτραπεζίτες, τους μεγαλομετόχους, τους μεγαλοκαρχαρίες...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ