Τουρισμός

Το προφίλ των τουριστών το φετινό καλοκαίρι

Στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες που επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους προέρχονταν από τη Ρωσία - Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι αφίξεις των Πολωνών, που αποτέλεσαν φέτος την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών, ενώ για πρώτη φορά είχαμε αύξηση στις αφίξεις τουριστών και από Ιταλία

Ακτινογραφία της τουριστικής κίνησης για την καλοκαιρινή περίοδο του 2021, από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία και νέες τάσεις που αξίζουν προσοχής, ετοίμασε η Hermes Airports. Αξιοποιώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από το Cyprus Flight Pass, η διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων, την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου επεξεργάστηκε πέραν του ενός εκατομμυρίου μοναδικά στοιχεία, τα οποία μάς δίνουν μία εικόνα για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι εισερχόμενοι επιβάτες τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, συσχετίζοντας παραμέτρους όπως οι χώρες προέλευσης, οι πόλεις και τα καταλύματα διαμονής τους.

Σταδιακή άνοδος το καλοκαίρι

Στην ανάλυσή της, η Hermes Airports βλέπει ουσιαστική ανάκαμψη στην αεροπορική κίνηση που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μία σταθερά ανοδική πορεία μετά από 18 μήνες προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα, παρά τη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει, το φετινό καλοκαίρι πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

Τους 8 πρώτους μήνες του έτους η επιβατική κίνηση έφτασε τους 2.511.239 επιβάτες, εκ των οποίων οι 2.080.184 επιβάτες «πέταξαν» τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που δείχνει αισιόδοξες τάσεις. Τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867.104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η επιβατική κίνηση τον περσινό Αύγουστο δεν ξεπέρασε τις 296.266.

Οι κύριες χώρες προέλευσης

Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο. Το 82% των μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκαν συγγενείς και φίλους ενώ το 3% ήρθαν για επαγγελματικούς λόγους.

Οι επιβάτες που ταξίδεψαν στη χώρα μας για διακοπές φέτος το καλοκαίρι προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία (39%). Ένα 10% ταξίδεψαν προς την Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο, 8% από την Πολωνία, 6% από την Ουκρανία, 4% από το Ισραήλ, 3% από τη Γερμανία, το ίδιο ποσοστό από την Ουγγαρία, ενώ ένα ποσοστό 2% ήλθαν από τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Δανία αντίστοιχα.

Οι προτιμήσεις σε πόλεις και καταλύματα

Το 30% των τουριστών επέλεξαν να διαμείνουν σε 4αστερα ξενοδοχεία, το 25% σε 1*-3* και hotel apartments, 6% διέμεναν σε non serviced apartments, 5% σε βίλες, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 16% επέλεξαν να δηλώσουν την κατηγορία «other», στην οποία εμπίπτουν και τα Airbnb.

Την ίδια ώρα, οι πλείστοι ταξιδιώτες επέλεξαν ως πόλη διαμονής τους την Αμμόχωστο (47%), ενώ ακολουθούν Πάφος (27%), Λεμεσός και Λάρνακα (12%) και Λευκωσία (1%). Το 1% των τουριστών δήλωσαν ως πόλη διαμονής του για τις διακοπές τους τις κατεχόμενες περιοχές.

Στην πλειονότητά τους (61%) οι Ρώσοι επιβάτες επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου με ιδιαίτερη προτίμηση στις ξενοδοχειακές μονάδες. Αμέσως επόμενη επιλογή τους ήταν η Πάφος (17%), η Λεμεσός (15%) και τελευταία ήταν η Λάρνακα (7%).

Σε αντίθεση με τους Ρώσους, οι Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν στην πλειοψηφία τους (49%) την Πάφο και κυρίως 4* & 5* ξενοδοχεία. Το 29% των Άγγλων έμειναν στην επαρχία Αμμοχώστου, το 9% στη Λεμεσό και αντίστοιχο ποσοστό στη Λάρνακα, ενώ γύρω στο 3% δήλωσαν διαμονή στα κατεχόμενα και 1% στη Λευκωσία.

Οι επισκέπτες από την Πολωνία ήταν φέτος η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση στο μερίδιο αγοράς σε σχέση με το 2019, όταν αποτελούσαν μόνο το 2%, ενώ τώρα είναι στο 8%. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η συνδεσιμότητα από και προς την Πολωνία με πέραν των 10 διαφορετικών δρομολογίων. Οι πλείστοι Πολωνοί επέλεξαν την Πάφο (50%), και έπειτα με σειρά προτίμησης είναι οι επαρχίες Αμμοχώστου (37%), Λάρνακας (9%) και Λεμεσού (4%).

Το 48% των τουριστών από την Ουκρανία επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου, το 20% την Πάφο, και 16% τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Οι Γερμανοί τουρίστες μοιράστηκαν εξίσου μεταξύ Αμμοχώστου (30%) και Πάφου (30%), ενώ σημαντικό ποσοστό έχει μείνει και στη Λάρνακα (25%). Ένα 11% διέμεναν στη Λεμεσό, μόλις 2% στη Λευκωσία και ένα άλλο 2% στις κατεχόμενες περιοχές.

Τη φετινή χρονιά είχαμε για πρώτη φορά ουσιαστική αύξηση στις πτήσεις από και προς Ιταλία που δημιούργησε τουριστικό ρεύμα, το οποίο, όπως φαίνεται από τις διαμονές, αποτελεί διαφορετικό δημογραφικό προφίλ με τάση για πιο οικονομικά καταλύματα, όπως τα ξενοδοχεία 1*-3* και τα hotel apartments ή ακόμα και τα Airbnb. Εντούτοις, λόγω της ύπαρξης των πτήσεων, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για τουρισμό από την Ιταλία και -σύμφωνα με την Hermes Airports- δίνεται η ευκαιρία να κτίσουμε για το μέλλον αφού υπάρξει μια περαιτέρω ανάλυση των τουριστικών απαιτήσεων της συγκεκριμένης αγοράς. Πάντως, το 35% των Ιταλών διέμεναν στην Πάφο, 33% στην Αμμόχωστο, 16% στη Λάρνακα, 10% στη Λεμεσό και το 2% στη Λευκωσία.

Οι αφίξεις από τη Γαλλία συνιστούσαν μια διαχρονική πρόκληση για τον κυπριακό τουρισμό, ωστόσο, φέτος, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχουν μετά από αρκετά χρόνια απευθείας πτήσεις τόσο προς Λάρνακα όσο και προς την Πάφο από γαλλικά αεροδρόμια, με το 42% των τουριστών από τη χώρα να επιλέγουν την επαρχία Πάφου, το 30% την επαρχία Αμμοχώστου, το 17% τη Λάρνακα, το 8% τη Λεμεσό, το 2% την Λευκωσία και το 1% τις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης και εδώ παρατηρείται διαφορετικό προφίλ όσον αφορά τις κατηγορίες διαμονής, αφού οι πλείστοι προτιμούν πιο οικονομικά καταλύματα. Ισχύουν, δηλαδή, οι ίδιες προκλήσεις και ευκαιρίες με την Ιταλία.

Διάρκεια παραμονής τουριστών

Κατά την περίοδο ανάλυσης, οι περισσότεροι τουρίστες έμειναν για 7 ημέρες (33%), ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 11% έμειναν για 14 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έμειναν μέχρι 6 ημέρες, που επίσης μπορεί να παραπέμπει σε μια τάση για μικρές αποδράσεις.

Σύμφωνα με την Hermes Airports, η μείωση στις μέρες διαμονής για σκοπούς αναψυχής φαίνεται να είναι μια τάση που επηρεάζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα, δίνει όμως τη δυνατότητα διαφοροποίησης για προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για μικρής διάρκειας αποδράσεις σε πιο τακτά διαστήματα.

Θετικά σημάδια για τη συνέχεια

Συμπερασματικά, η Hermes Αirports αναφέρει πως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έδειξε ότι, παρά την πανδημία, υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως προορισμό και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές, αφού, παρά τους μειωμένους αριθμούς επισκεπτών τους τελευταίους 12 μήνες, έχουν προστεθεί πέραν των 30 νέων δρομολογίων στα δύο αεροδρόμια.

Τέλος, κάνει λόγο για θετικά σημάδια από πλευράς προγραμματισμού για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, με κάποιες αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν σημαντικό αριθμό πτήσεων.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 05/09/2021)