Ακίνητο

Πως επιβαρύνουν οι μεμονωμένες -και παράνομες- κατοικίες τις κοινότητες αλλά και το περιβάλλον – Τι απαντά ο ΥΠΕΣ

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε κοινότητες, ενοίκους αλλά και στο περιβάλλον και τι πράττει το ΥΠΕΣ

Δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβει κάποιος ότι το νησί μας έχει βυθιστεί στις μεμονωμένες κατοικίες με αρκετές από αυτές να είναι και παράνομες. Μια βόλτα στις επαρχίες αλλά και πιο έξω από τις πόλεις καταλαβαίνουμε τον αριθμό των μεμονωμένων κατοικιών όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος των επιπτώσεων που επιφέρουν οι κατοικίες αυτές τόσο για τους κάτοικους που διαμένουν σε αυτές όσο και για τις κοινότητες και τη Δημοκρατία.

Η γραφειοκρατία κτυπά και τη ανέγερση μιας νέας οικοδομής! Μπορεί να πάρει καιρό να μαζέψει κάποιος τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα για να προχωρήσει στην ανέγερση κατοικίας ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες ως προς την ανέγερση που θέτει όρια στους νέους ιδιοκτήτες. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που προβαίνουν σε ανέγερση κατοικία η οποία βρίσκεται μακριά από τον πυρήνα της κοινότητας και θεωρούνται μεμονωμένες, όπως και αυτοί που κτίζουν σε γεωργικές ή βιομηχανικές ζώνες και θεωρούνται παράνομοι.

Στοιχίζει και στη Δημοκρατία η μεμονωμένη κατοικία

Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από αυτές τις οικίες είναι αρκετά τα οποία επιβαρύνουν τις κοινότητες αλλά και τη Δημοκρατία. Ένα από αυτά είναι η επιβάρυνση της τοποθέτησης ύδατος και ρεύματος αλλά και η περισυλλογή σκυβάλων το οποίο στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα στοίχιζε για μια κατοικία εντός του πυρήνα της κοινότητα. Όπως και η δημιουργία δρόμων σε δύσβατες περιοχές αφού λόγω της μεμονωμένης ανέγερσης δεν υπάρχουν ασφαλτωμένοι δρόμοι, πράγμα που επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ τον δήμο ή τη κοινότητα και συνάμα τη Δημοκρατία. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι ότι αρκετές από αυτές τις οικίες είναι παράνομες.

Επιπτώσεις και στο περιβάλλον

Το περιβάλλον δεν μένει ανεπηρέαστο αφού όπως αναφέραμε είναι πιο εύκολο να καταστραφεί χλωρίδα και πανίδα από τις οικίες αυτές αλλά και να καταστραφεί μια γόνιμη τοποθεσία για καλλιέργεια για την ανέγερση μιας οικίας(βλ. γεωργική ζώνη).

Ωστόσο άλλο ένα πρόβλημα που παρατηρείτε πολύ συχνά από αυτές τις οικίες είναι η έξαρση των πυρκαγιών λόγω της τοποθεσίας τους σε σημεία με άγρια βλάστηση και έτσι η παραμικρή απροσεξία μπορεί να μας στοιχίσει μεγάλες καταστροφές όπως και η πρόσφατη στον Αρακαπά. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να σημειωθεί ότι μετά και από μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά η Δημοκρατία δεν μπορεί να προσφέρει κάποια αποζημίωση ή βοήθημα στους πληγέντες γιατί διαφαίνεται ότι οι πλείστες μεμονωμένες οικίες ή οικοδομές είναι παράνομες και δεν κατέχουν καμία πολεοδομική άδεια. Έτσι οι παράνομοι ιδιοκτήτες βρίσκονται επι ξύλου κρεμάμενοι γιατί δεν προέβησαν εξ αρχής σε μια σωστή και νόμιμη οικοδομή και συχνά σε μη οικιστική ζώνη, τους δόθηκε όμως με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η δυνατότητα να αποταθούν για, έστω και εκ των υστέρων, αδειοδότηση τους προκειμένου να λάβουν τη σχετική οικονομική στήριξη για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Άλλο ένα θέμα το οποίο προκύπτει είναι ότι οι οικιστικές και γεωργικές ζώνες όπως και οι βιομηχανικές συχνά εφάπτονται μεταξύ τους πράγμα το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο σε όσους θέλουν να ανεγείρουν μια οικία ή υποδομή αφού η οικιστική ζώνη μπορεί να απέχει ένα μόλις μετρό από την γεωργική και έτσι το τεμάχιο γης που κατέχουν να μην συγκαταλέγεται στην οικιστική ζώνη.

Συγκάλυψη γειτόνων

Η ερώτηση που προκύπτει ωστόσο είναι εάν δεν υπάρχει κάποιος «επιθεωρητής» κατοικιών και μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανεγείρει μια παράνομη κατοικία τότε γιατί δεν κάνει κάτι η κοινότητα ή ακόμα και οι γείτονες οι οποίοι ενδεχομένως να επέλεξαν τη νόμιμη οδό και απορρίφθηκαν για τη κατοικία τους; Ζούμε στη Κύπρο, σε ένα μικρό νησί και οι άνθρωποι μεταξύ μας δεν έχουμε τη τάση να «καρφώνουμε» τους αλλήλους μας. Έτσι όταν όλοι σωπαίνουμε στη θέα εκείνων των μεμονωμένων κατοικιών που είναι παράνομες τότε αφήνουμε το τόπο μας να «βουλιάζει» στη παρανομία και στις επιπτώσεις που προαναφέρθηκαν. Το ΥΠΕΣ αν και έχει προβεί σε αρκετές ενέργειες για το θέμα, δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξαλείψει τον θεσμό αυτό παντελώς και έτσι βρίσκεται ξανά η Δημοκρατία σε-άλλο- ένα αδιέξοδο.

NOURIS_cover.jpg

Τι κάνει το ΥΠΕΣ;

Τον περασμένο Απρίλιο έγινε μάλιστα και λόγος από τον αρμόδιο υπουργό ότι ο ήδη μεγάλος αριθμός μεμονωμένων κατοικιών, οι οποίες έχουν ανεγερθεί τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται διάσπαρτες στις Ζώνες Υπαίθρου, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ορθολογιστική και βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων, πράγμα το οποίο επεξεργάζεται για ενδεχόμενη τροποποίηση της ισχύουσας Πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας.

Σε ερώτηση της «Σημερνής Online» για τις μεμονωμένες κατοικίες που έχουν πνίξει το νησί μας και ποιες είναι οι συνέπειες τους ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής απάντησε «Το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας είναι θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για πολιτική που ξεκίνησε προ πολλών ετών ενέχοντας χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε στρέβλωση από τον αρχικό στόχο με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.»

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο αριθμός των αδειών που έχει παραχωρηθεί για ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών έχει ξεπεράσει τις 10.000.

«Τα σοβαρότερα προβλήματα αφορούν θέματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, θέματα εκμετάλλευσης γόνιμης γης, ή γης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, περιοχών φωτοβολταϊκών πάρκων, βιομηχανικών ζωνών. Σήμερα η άναρχη ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών καθιστά απαγορευτική αυτήν τη δυνατότητα.» σημείωσε ο Νίκος Νουρής.

Χρηματοδότηση για πάταξη της παράνομης κατοικίας

Σε άλλη ερώτηση για το πως θα διαχειριστεί το ΥΠΕΣ αυτήν τη μάστιγα ο Νίκος Νουρής απάντησε στη «Σημερινή Online» ότι « Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο θεσμό, με φειδώ και με γνώμονα την κοινωνική πτυχή του θέματος, διατηρώντας τον σαν κατ ́ εξαίρεση θεσμό και όχι ως πρακτική. Το ΥΠΕΣ αναγνωρίζοντας τόσο την αναγκαιότητα ενίσχυσης της υπαίθρου αλλά και του περιορισμού της άναρχης ανάπτυξης με ό,τι αυτή συνεπάγεται, προχώρησε στην εκπόνηση των νέων εξαιρετικά γενναιόδωρων στεγαστικών σχεδίων των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, φιλοδοξώντας ότι μέσω αυτών, θα δώσει τη δυνατότητα κυρίως σε νεαρά ζευγάρια να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στα σχέδια αυτά επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ευόδωση του στόχου αυτού. »

Το ΥΠΕΣ έχει προκηρύξει διάφορα σχέδια για ανέγερση νέων κατοικιών στην ύπαιθρο τα οποία χρηματοδοτούνται, έτσι είναι μια καλή παρόρμηση για νέες νόμιμες κατοικίες που θα μειώσουν κατά πολύ τη μάστιγα των μεμονωμένων κατοικιών. Αυτά τα σχέδια μπορείτε να τα βρείτε αναρτημένα εδώ.