Παραπολιτικά

Αύριο θα ξέρουμε...

Ο Ιανουάριος είναι ο κρίσιμος μήνας που θα ξεκαθαρίσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το πολιτικό σκηνικό, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023. Αύριο κιόλας θα ξέρουμε τι θα γίνει στον Συναγερμό, έχοντας στο χέρι την ήδη βιντεο-εξαγγελθείσα υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν αναμένεται να καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα αύριο, ημέρα που έχει οριστεί από την Πινδάρου (δηλαδή από τον Φούλη) για την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στο εάν ο ΥΠΕΞ θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι να αποφασίσει αν θα κατεβεί ή όχι ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις από την Πινδάρου στον Λόφο για παραίτηση ή αποπομπή του Χριστοδουλίδη, αφού θα τον θεωρούν ως Δούρειο Ίππο στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. Πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο που ο Αβέρωφ, στη χριστουγεννιάτικη αγροτική εμφάνισή του στη... φάρμα του, στην Αργάκα, φωτογραφήθηκε με διάφορα ζώα, θέλοντας να στείλει τα ανάλογα μηνύματα, βασικά προς τον ΥΠΕΞ. Ποζάροντας δίπλα από μια... καμήλα, για παράδειγμα, έστελνε μια σαφή μπηχτή στον εκ Γεροσκήπου αντίπαλό του: «Για όσους υπονομεύουν την υποψηφιότητά μου, κρατώ... δάκκαμμαν του καμήλου».

Εντός Ιανουαρίου (22-23) θα ανιχνεύσουμε καλύτερα και τις προθέσεις του ΔΗΚΟ, αφού θα πραγματοποιηθεί το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, κατά το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις για τις προεδρικές και θα καθοριστούν κριτήρια και πολιτικές θέσεις, με στόχο να επιτευχθούν τα απαραίτητα... ειδύλλια με άλλα κόμματα. Και, βεβαίως, τις ανακοινώσεις του ΔΗΚΟ περιμένει εναγωνίως, σε ρόλο πιθανής... προξενήτρας, το ΑΚΕΛ, για να πάρει κι αυτό τις δικές του αποφάσεις.

Τις... ερωτικές καψούρες και τα καμώματα των κομμάτων παρακολουθεί, θέλοντας και μη, και ο λαός, ο οποίος, μοιραία, θα τρώει στη μούρη καθημερινά μιαν ατέρμονη προεκλογική περίοδο, που θα διαρκέσει σχεδόν δεκατέσσερεις μήνες!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ