Ησυχία, γεννούν οι φώκιες μας!

Άστε τις φώκιες «Μονάχους μονάχους» (Monachus monachus) να γεννήσουνε... μονάχες τους! Αυτήν την δραματική έκκληση απηύθυνε η Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας, Μελίνα Μάρκου, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ. Η κ. Μάρκου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική για τις φώκιες, αφού είναι η εποχή που αναπαράγονται, αλλά χρειάζονται ησυχία. Είναι σημαντικό, τόνισε, οι πολίτες να μη μεταβαίνουν στον χώρο όπου βρίσκονται οι φώκιες και να μην τις ενοχλούν. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπισθεί 4-5 φώκιες στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους σε ολόκληρη την Κύπρο υπολογίζεται σε 19. Η Monachus monachus είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο.

Φώκιες του είδους αυτού υπάρχουν και στην Πάφο, στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, στην Πέγεια. Είναι νωπές στη μνήμη μας οι αντιδράσεις που είχαν ξεσηκωθεί με την ανέγερση έξι επαύλεων, πριν από τρία χρόνια, πάνω ακριβώς από τις Θαλασσινές Σπηλιές, αυτήν την εξαίρετου φυσικού κάλλους περιοχή. Ένας από τους λόγους των αντιδράσεων ήταν και το γεγονός ότι οι Θαλασσινές Σπηλιές είναι βιότοπος της σπάνιας Monachus monachus. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις αγνοήθηκαν, οι επαύλεις τέλειωσαν και έμειναν... Μονάχους μονάχους οι περιβαλλοντιστές να φωνάζουν χωρίς να ακούει κανένας. Και να είσαστε σίγουροι ότι σε κάποια στιγμή θα δούμε να μετατρέπονται και τα Λουτρά της Αφροδίτης σε... Aphrodite spa, με τις ανάλογες βίλες στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες.

Με βάση την ισχύουσα παράδοση και τις καθιερωμένες πρακτικές στην μπανανία νήσο, οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες πάντοτε νομιμοποιούνται και η ζωή συνεχίζεται ατάραχη, οι δε επιτήδειοι παίρνουν αυτό που θέλουν. Μέχρι να έρθει κάποια μέρα που θα ανακαλύψουμε ότι από την πανίδα της βραχονησίδας μας έχουν εξαφανιστεί οι φώκιες Monachus monachus και οι χελώνες Caretta caretta και έχει απομείνει μόνο το είδος... Developer developer.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ