Αναλύσεις

Γάμοι και διασκέδαση γι’ ακόμη μια φορά σε αναμονή

Δεν μπήκε με το δεξί το νέο έτος για επιχειρηματίες και διοργανωτές εκδηλώσεων, που μετρούν ακυρώσεις – Γάμοι και πανηγύρια «στοιβάζονται» την άνοιξη και το καλοκαίρι

Βροχή οι ακυρώσεις των γάμων, βαφτίσεων αλλά και βραδινών εξόδων λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και εξαιτίας των τελευταίων μέτρων που εξαγγέλθηκαν με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Τα νέα μέτρα μόνο έκπληξη δεν προκάλεσαν στους επιχειρηματίες οργάνωσης εκδηλώσεων και εστίασης, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βλέπουν τις δουλειές τους να πλήττονται τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς σταματημό. Η Γιώτα Καπαρή ως μέλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Γάμων και Εκδηλώσεων και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ, Φάνος Λεβέντης, μίλησαν στη «Σημερινή» για την επίδραση της πανδημίας και των μέτρων στον δικό τους χώρο, ενώ τόνισαν γι’ ακόμη μια φορά την ανάγκη για στήριξη από το κράτος.

Μετρούν πληγές με τα μέτρα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Ιανουαρίου, το ανώτατο όριο συγκέντρωσης ατόμων σε χώρους εστίασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από τις 10 Ιανουαρίου θα ανέρχεται στα 200. Αυτό φυσικά θα ισχύει τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ. Εκτός αυτού, η εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι καθορίστηκε στα οκτώ άτομα. Τονίστηκε γι’ ακόμη μια φορά ότι ο χορός απαγορεύεται.

Η κ. Καπαρή, κληθείσα να σχολιάσει τα νέα μέτρα, ανέφερε ότι ο χώρος των εκδηλώσεων έχει ήδη επηρεαστεί πολύ από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει κάποιο δικό του άτομο που να βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, είτε επειδή είναι επαφή είτε επειδή είναι κρούσμα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η απαγόρευση του χορού στους γάμους και στις εκδηλώσεις δόθηκε η χαριστική βολή».

Ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σίγουρα επηρεάζουν κάποιους περισσότερο και κάποιους λιγότερο. «Δεν είναι κάτι που δεν αναμέναμε, ωστόσο θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα εξέλθουμε από αυτήν την κρίση».

Από αναβολή σε αναβολή οι γάμοι

Πολλά είναι τα ζευγάρια που αναβάλλουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά το γάμο τους, εφόσον ο ιός μπορεί να «κτύπησε» και τη δική τους πόρτα. Η κ. Καπαρή ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα τα τηλέφωνα πήραν φωτιά από τις αναβολές και ακυρώσεις διαφόρων εκδηλώσεων. «Τα ζευγάρια που ακυρώνουν τον γάμο τους προσπαθούν να μεταφέρουν την τελετή τους σε νέα ημερομηνία, πιο μετά, προς άνοιξη και καλοκαίρι. Ωστόσο, οι γάμοι πλέον μεταφέρονται σε καθημερινές ημέρες και όχι Σαββατοκύριακα, καθώς αυτά είναι κρατημένα από το περασμένο έτος».

Σε ερώτηση αν τα ζευγάρια διστάζουν να κρατήσουν μια νέα ημερομηνία φοβούμενα το ενδεχόμενο μιας νέας ανατροπής, η κ. Καπαρή ανέφερε ότι, «στην προσπάθειά τους να βρουν ημερομηνία, τα ζευγάρια τρέχουν να δεσμεύσουν, έστω κι αν είναι μόνο καθημερινές. Οι πρώτες ημερομηνίες που έχουμε πλέον γάμους είναι μετά το Πάσχα, τέλος Απριλίου».

Υπάρχουν όμως και οι «τολμηροί» που επιλέγουν να κάνουν το μυστήριο του γάμου έστω και με ελάχιστους καλεσμένους, αφήνοντας το πάρτι για πιο μετά.

Αδειάζουν οι τσέπες, τα όρια και η υπομονή

Δύσκολος παραμένει ο χειμώνας για όσους ασχολούνται με την οργάνωση εκδηλώσεων και όχι μόνο, όπως ανέφερε η κ. Καπαρή. «Είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας χωρίς εισοδήματα. Λόγω εποχικότητας του επαγγέλματος, εμείς δουλεύουμε αρκετά καλά τον Δεκέμβριο με τις εταιρικές εκδηλώσεις, τους γάμους, τις βαφτίσεις και λιγότερο τον Ιανουάριο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντέξουμε μέχρι την άνοιξη που ξεκινούν ξανά οι δουλειές. Όταν τον Δεκέμβριο έχουμε δουλέψει ελάχιστο, και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο δεν θα έχουμε εισοδήματα, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και δεν είμαστε πια οι εύρωστες εταιρείες, που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Αιμορραγούμε, για δύο χρόνια τώρα τα εισοδήματά μας έχουν ελαχιστοποιηθεί. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης, δυσκολευόμαστε πολύ να αντέξουμε ακόμη 3-4 μήνες μέχρι να δουλέψουμε».

Την οικονομική στήριξη του περασμένου έτους αναμένουν ακόμη οι διοργανωτές εκδηλώσεων και όσοι βρίσκονται στον υφιστάμενο χώρο. Η κ. Καπαρή δήλωσε πως έχει στηριχθεί το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων, ωστόσο «η βοήθεια που δίνεται στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν δεν έχει έρθει ακόμη. Αναμένουμε τη στήριξη που θα παίρναμε για τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Μας διαβεβαιώνουν ότι είμαστε στο πρόγραμμα, απλώς είναι θέμα χρόνου, μόνο που έκλεισε ήδη ο ένας χρόνος».

Καμία στήριξη σε χώρους εστίασης;

Την ίδια ώρα διευκρινίσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης από το Υπουργείο Οικονομικών για το αν θα συμπεριληφθούν στους τομείς εκείνους που θα λάβουν κάποια στήριξη από το κράτος, μετά την τελευταία εξαγγελία των μέτρων που ήδη τους γονατίζουν, όπως οι ίδιοι λένε. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ δήλωσε στη «Σ» πως «οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών που λένε πως δεν υπάρχει δικαιολογία για στήριξη των χώρων εστίασης, εφόσον είχαν αύξηση στα έσοδά τους το 2021, νομίζω ήταν μια ατυχής τοποθέτηση. Αυτό που λέμε εδώ και μέρες είναι ότι οποιαδήποτε επιχείρηση έχει πληγεί αποδεδειγμένα, τότε στοχευμένα να πάρει αυτό που της αναλογεί. Ούτε να πετά χρήματα το κράτος θέλουμε, ούτε να παίρνει κάποιος περισσότερα απ’ όσα του αναλογούν».

Συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ζητά και αναμένει ο κ. Λεβέντης, ώστε να ξεκαθαριστούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, αρκετές από τις οποίες οδηγούνται σε λουκέτο, όπως διευκρίνισε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως «αν γινόταν ορθός, δίκαιος και αυστηρός έλεγχος των χώρων εστίασης και των θαμώνων, τότε οι χώροι μας θα ήταν ασφαλείς και δεν θα χρειαζόταν η αυστηροποίηση των μέτρων».