Παραπολιτικά

Οι απειλές για το ανθρώπινο είδος

Η πανδημία έδωσε την αφορμή να αναλογιστούμε πόσο πολύτιμη είναι η ζωή, αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί από θανατηφόρους παράγοντες που εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά. Δεν είναι μόνο οι πανδημίες που απειλούν το ανθρώπινο είδος. Είναι και η κλιματική αλλαγή, που παίρνει ήδη τρομακτικές διαστάσεις. Αλλά είναι και απειλές που προέρχονται από το Διάστημα και μπορούν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής στον πλανήτη. Όπως έγινε με την αιφνίδια μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν αστεροειδής ή κομήτης συγκρούστηκε με τη Γη. Θυμήθηκα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, όταν διάβασα την είδηση ότι ανακαλύφθηκαν σε παραλία στην Ουαλία τα ίχνη του πρώτου δεινοσαύρου που πιστεύεται ότι έζησε πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια! Κατά σύμπτωση, αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος για μια νέα ταινία του Netflix, το «Don’t look up», μια μαύρη κωμωδία, με αντικείμενο την απειλή για την ανθρωπότητα που εμφανίζεται απροσδόκητα με τη μορφή ενός τεράστιου κομήτη, ο οποίος υπολογίζεται να χτυπήσει τη Γη σε έξι μήνες. Δύο Αμερικανοί αστρονόμοι προσπαθούν να αφυπνίσουν την κυβέρνηση και το κοινό, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται να μονοπωλούν πολιτικά σκάνδαλα και το διαζύγιο ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς ποπ σταρ. Η παράνοια και ο διχασμός που ακολουθεί την αποκάλυψη για την επικείμενη σύγκρουση με τον κομήτη δεν επιτρέπει την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής και η τελική καταστροφή επέρχεται.

Στόχος της αλληγορικής αυτής ταινίας είναι να καυτηριάσει την αδιαφορία και την άρνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την πανδημία.

Μπορεί να πρόκειται για ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, αλλά η απειλή από αστεροειδείς για τη Γη είναι υπαρκτή. Οι αστεροειδείς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στο Σύμπαν και κανένας δεν ξέρει πού και πότε θα χτυπήσουν. Οι άνθρωποι μεριμνούν για το πώς θα ζήσουν με περισσότερες ανέσεις, πώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους με όλο και πιο εξελιγμένες γενιές κινητών, πώς θα ικανοποιήσουν κάθε ματαιοδοξία τους. Και ξαφνικά έρχεται ένας αστεροειδής και οι γενιές των ανθρώπων αφανίζονται και μένουν μόνο οι νέες γενιές... των κινητών!

ΜΠΟΞΕΡ