Αναλύσεις

Πόσοι θα επιστρέψουν πραγματικά στα θρανία;

Ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, λίγες μόνον ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές

Αν και οι απόψεις δεν ήταν ομόγνωμες, εντούτοις το άνοιγμα των σχολείων φάνηκε να ήταν μονόδρομος για τους ειδικούς. Κανείς βεβαίως δεν στέκεται στη μεριά που επιθυμεί το κλείσιμο των σχολείων, μετά από δύο χρόνια ανοιγοκλεισίματος, αβεβαιότητας και ψυχολογικών επιπτώσεων σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ωστόσο δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, την ώρα μάλιστα που οι επαφές και τα κρούσματα είναι τόσο πολλά που οι σχολικές αίθουσες θα παραμείνουν «μισογεμάτες».

Σε «αναμμένα κάρβουνα»

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, εφόσον, μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος, αναζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, στη σκιά μάλιστα των επικείμενων εξετάσεων τετραμήνων που αφορούν το Λύκειο.

Σε ανακοίνωση της η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την αγωνία της, λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των πολλών προβλημάτων που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν από αύριο οι Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων στη διαχείριση της κατάστασης. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, υπογράμμισε ότι το αυριανό άνοιγμα των σχολείων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο προστασίας και ούτε έχουν διαφοροποιηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Χρειάζονται άμεσα αντικαταστάτες

Πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση είναι η ευελιξία του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα διορισμού αντικαταστατών στα σχολεία. «Θα πρέπει να ενεργήσει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να καλύψει τα κενά στη στελέχωση που θα προκύπτουν», ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στη Δημοτική Εκπαίδευση, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να προτρέψει όσους φιλολόγους έχουν το δικαίωμα υποβολής αιτήματος για αντικατάσταση, να το πράξουν και για τη δημοτική εκπαίδευση. Το Υπουργείο ζήτησε άμεση ενημέρωση από όλα τα σχολεία για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν.
«Αναμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει από αύριο. Για το θέμα της ενδεχόμενης υποστελέχωσης, έχουμε μιλήσει άπειρες φορές και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρχει μια δεξαμενή αντικαταστατών, να δοθούν κίνητρα στους συναδέλφους για να προχωρήσουν σε αιτήσεις και να μην παρουσιάζεται έντονο το πρόβλημα, όπως σήμερα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Όσο για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων την περασμένη Παρασκευή, αυτή έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υποστελέχωσης, εφόσον μόνον το 1/3 των παιδιών που φοιτούν εκεί, επέστρεψαν. Η κ. Μύρια Βασιλείου, μιλώντας στη «Σ», τόνισε για ακόμη μια φορά την αντίθεση της οργάνωσης με την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων κάτω από τα ίδια πρωτόκολλα, δηλαδή:. «Παιδιά χωρίς μάσκες, χωρίς τη διενέργεια rapid test, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα».

Τι γίνεται με τις εξετάσεις;

Πολλά τα ερωτήματα και για τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, για την Γ’ Λυκείου. Ο κ. Χατζησάββας υπογράμμισε τις «τεράστιες δυσκολίες που θα προκύψουν, λόγω της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης, με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες».

Ο αριθμός των μαθητών που είτε νοσούν, είτε βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό είναι πολύ μεγάλος, όπως ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, ο οποίος δήλωσε πως αύριο θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και αναμένει να ξεκαθαρίσουν πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως «με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εξετάσεις, αν θα καθοριστούν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για μαθητές που νοσούν, με ποιον τρόπο θα γίνεται η μετακίνησή τους, αν θα υπάρχει δεύτερη σειρά εξετάσεων, πώς θα λυθεί το ζήτημα μείωσης του διδακτικού χρόνου για το β’ τετράμηνο κ.λπ. Προτεραιότητα είναι να μας ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εξετάσεις, πώς θα λυθεί το ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσαν οι υπόλοιποι φορείς και σχετίζονται με θέματα ασφάλειας και υγείας όλων».