Περιβάλλον

Σας έμεινε φαγητό;

Μυστικά από τον Πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου

Το περιβάλλον και η προστασία του είναι το πιο σημαντικό θέμα των τελευταίων ετών για την βιωσιμότητα της ανθρωπότητας.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αλλά και η κάθε χώρα κράτος μέλος επιχειρούν να λάβουν, έστω και την υστάτη, μέτρα μείωσης της σπατάλης τροφίμων/οικιακών αποβλήτων.

Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής», ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που χρειάστηκε να μαγειρέψει φαγητό όταν ήταν φοιτητής στο Λονδίνο και βρέθηκε για πρώτη φορά μόνος του, λόγω σπουδών, αποκαλύπτοντάς μας μικρά μυστικά που τον βοήθησαν στην πορεία για εξοικονόμηση τροφίμων.

«Μετά από μερικές καταστροφές, κατάφερα να μαγειρέψω φαγητό που ήταν φαγώσιμο, μετά από λίγον καιρό συνήθισα, αλλά πάντα μαγείρευα πάρα πολύ φαγητό για ένα άτομο», όπως είπε.

Επιστρέφοντας για διακοπές την πρώτη φορά στην Κύπρο, η μητέρα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου τον ρώτησε, αν έμαθε να μαγειρεύει. Η απάντησή του ήταν «ναι, έμαθα να μαγειρεύω βασικά πράγματα, αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι, πέραν από το ότι είναι άγευστα, μαγειρεύω και πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μπορώ να φάω».

Όπως είπε, η μητέρα του δεν ήταν μόνον εξαιρετική μαγείρισσα, αλλά ήξερε επίσης πώς να χρησιμοποιεί το φαγητό που περίσσεψε.

Κατάλληλες δόσεις φαγητού

«Μου έδωσε ένα φλιτζάνι καφέ για να το χρησιμοποιήσω για τη μέτρηση και μου εξήγησε πώς να μετρώ το φαγητό με αυτό και πώς να χρησιμοποιώ τα χέρια μου για τη σωστή ποσότητα μερίδων, και αυτό είναι που κάνω μέχρι σήμερα εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες ποσότητες.

Πολλά χρόνια μετά, όποτε κάνουμε μια συζήτηση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ένα από τα ζητήματα που τίθεται πάντα είναι το μαγείρεμα της σωστής ποσότητας και η επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων», εξήγησε ο βουλευτής.

Όπως είπε, όταν υπολείμματα τροφίμων ή άλλα βιοδιασπώμενα υπολείμματα κουζίνας θάβονται σε χώρο υγειονομικής ταφής, μετά από λίγο εκπέμπονται διάφορα αέρια, αλλά κυρίως μεθάνιο, που είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

Μείωση εκπομπών μεθανίου

«Αυτό είναι το αέριο για το οποίο πρόσφατα ελήφθη απόφαση COP26 προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να αποτρέψουμε τα βιοδιασπώμενα απόβλητα από το να θάβονται σε χωματερές. Χρειάζεται επομένως να συλλέγουμε τα απόβλητα τροφίμων χωριστά και να τα επεξεργαζόμαστε, προκειμένου να παράγουμε βιοαέριο (και συνεπώς ενέργεια) ή/και κομπόστ.

Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον όσοι μένουν μόνοι, είναι το γεγονός ότι πολλά προϊόντα δεν μπορούν να αγοραστούν σε μικρές ποσότητες, αφού συνήθως υπάρχουν πολλές οικογενειακές συσκευασίες. Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι μερικές φορές δεν μπορεί κανείς να αγοράσει ένα μικρό καρβέλι ψωμί ή ακόμα και μικρό μέγεθος ψωμί σε φέτες», πρόσθεσε ο κύριος Θεοπέμπτου.

Τι συμβουλεύει

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Οικολόγων, μια καλή συνήθεια είναι να προγραμματίζετε πάντα εκ των προτέρων για να έχετε μια λίστα αγορών, ούτως ώστε να αποφύγετε να αγοράζετε πολύ περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζεστε. «Σε μια καλά σχεδιασμένη πόλη, θα βρείτε μικρές εμπορικές περιοχές πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ψωνίζουν χωρίς να χρειάζονται αυτοκίνητο. Αυτό προσφέρει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα να ψωνίζετε σε μικρές ποσότητες, για να έχετε πάντα φρέσκα προϊόντα και να αποφεύγετε τα απόβλητα.

Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να χαλάσουν όταν το ψυγείο έχει πρόβλημα να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία (π.χ. η πόρτα δεν μπορεί να κλείσει σωστά) ή όταν οι ιδιοκτήτες ρυθμίζουν αυτήν τη θερμοκρασία λάθος. Η θερμοκρασία στο ψυγείο πρέπει να είναι μικρότερη από 6 βαθμούς Κελσίου και, αν τη μετρήσετε, θα βρείτε επίσης διαφορά στις θερμοκρασίες μεταξύ των ραφιών. Τα τρόφιμα στην κατάψυξη πρέπει να διατηρούνται στους -18 βαθμούς.

Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης να μπορούν να χειριστούν τα υπολείμματα τροφίμων που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση προς όφελος των φτωχών, αλλά και για το κλίμα. Σε ορισμένες χώρες υπάρχει επίσης νομοθεσία που επιτρέπει τη μεταπώληση προϊόντων που έχουν λήξει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις», ανέφερε.

Σημαντικό είναι, επίσης, να φροντίσουμε, ώστε όλα τα ληγμένα προϊόντα διατροφής από καταστήματα, τρόφιμα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ξενοδοχειακό κλάδο και τη βιομηχανία εστίασης, καθώς και από τα σπίτια, να μαζεύονται χωριστά και να καταλήγουν σε εργοστάσια κομποστοποίησης για την παραγωγή ενέργειας και κομπόστ.

«Αυτός είναι και ένας από τους κύριους στόχους του συστήματος ‘Πληρώνω όσα πετώ’, που ελπίζουμε η νομοθεσία να εγκριθεί μέσα στο 2022», κατέληξε ο κύριος Θεοπέμπτου.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 09/01/2022)