Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Έρχεται ή όχι τσουνάμι στη Κύπρο;

Η σεισμική δόνηση χθες τα ξημερώματα αναστάτωσε αρμοδίους και πολίτες οι οποίοι έσπευσαν να προστατευθούν από τυχόν ζημίες - Η Πάφος ένιωσε για τα καλά στο «πετσί» της τη σεισμική δόνηση αφού αρκετοί ήταν οι πολίτες που βγήκαν από τα σπίτια τους. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που θεώρησαν τη σεισμική δόνηση ως προμήνυμα για τσουνάμι.

Σε ρυθμούς 6.1 ρίχτερ «χόρεψε» χθες τα ξημερώματα η Κύπρος μετα από σεισμό που σημειώθηκε με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 50 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα. Η πόλη της Πάφου ήταν αυτή που ταρακουνήθηκε περισσότερο με αρκετούς κάτοικους να εξέρχονται και από τις οικίες τους ενώ η Πολιτική Άμυνα τέθηκε αμέσως σε συναγερμό. Ευτυχώς δεν σημειωθήκαν ζημίες σε καμία πόλη της Κύπρου αλλά ούτε και τραυματίες ή νεκροί. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά και σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τις 05:30 είχε σημειωθεί σειρά μη-αισθητών μετασεισμών, με μέγιστο μέγεθος 3.1 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη γειτονική Τουρκία η οποία σχολίασε και το φαινόμενο. Συγκεκριμένα ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι σχολιάζοντας τον μεγάλο σεισμό ανέφερε ότι «υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.»

Τι είναι οι σεισμοί και ποια η συχνότητα τους

Εκατομμύρια σεισμοί συμβαίνουν κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς να είναι οι περισσότεροι αισθητοί. Τι είναι όμως πραγματικά ένας σεισμός; Είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο η γη δονείται από την ενέργεια πού εκλύεται, λόγω ελαστικής παραμόρφωσης πετρωμάτων στον τόπο που συμβαίνει, και η οποία ενέργεια μεταδίδεται εν συνεχεία προς κάθε κατεύθυνση με τον μηχανισμό τριών τύπων κυμάτων, εξ αιτίας αυτού γίνεται και αντιληπτός. Με την δημιουργία ενός σεισμού προκύπτει ακολουθία μετασεισμών στην οποία διακρίνουμε ποιος ήταν ο κύριος σεισμός και ποιοι οι μετασεισμοί.

Ανάλογα με τα αίτια που τους προκαλούν, οι σεισμοί διακρίνονται σε ηφαιστειογενείς πού εκδηλώνονται σε περιοχές που βρίσκονται ενεργά ηφαίστεια, κυρίως πριν και μετά από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, σε εγκατακρημνισιγενείς πού συμβαίνουν όταν καταρρέουν  οροφές σπηλαίων που έχουν δημιουργηθεί από την υπόγεια ροή του νερού και είναι σεισμοί με μικρή καταστρεπτική ενέργεια και τέλος σε τεκτονικούς πού οφείλονται στην  τεκτονική  κατασκευή της περιοχής και προκαλούνται από δυνάμεις πού παραμορφώνουν τά πετρώματα. Σήμερα βέβαια όλους τους σεισμούς τους αποδίδουμε στην κίνηση των τεκτονικών πλακών και άρα όλοι είναι τεκτονικοί.

Ωστόσο, η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη, στην οποία εκδηλώνεται το 16% των σεισμών παγκοσμίως. Η σεισμικότητα αποδίδεται στο «Κυπριακό Τόξο», που αποτελεί το τεκτονικό όριο, μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πιο έντονη σεισμικότητα της Κύπρου, σε χερσαία ρήγματα στη Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα. 'Άλλωστε η ανάδυση της Κύπρου συντελέστηκε, στο ευρύτερο πλαίσιο της βύθισης των δύο πλακών.

Οι μεγάλοι εγκέλαδοι που «κτύπησαν» τη Κύπρο

Όπως αναφέρει και χθεσινό ρεπορτάζ του «Sigma», ο πρώτος μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,5 ρίχτερ κατά τη σύγχρονη εποχή κτύπησε στις 20 Ιανουαρίου 1941. Μέσα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα κατέρρευσαν 37 σπίτια και 5.000 άτομα έμειναν στο δρόμο. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε και τσουνάμι το οποίο όμως έπληξε τις ακτές του Ισραήλ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1953 τα 6.1 ρίχτερ κτυπούν τη Πάφο τραυματίζοντας 40 ανθρώπους και αφήνοντας αστέγους άλλους 4.000. Τα χωριά Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα, μετατράπηκαν σε ερείπια γι’ αυτό και παρέμεινε ο χειρότερος σεισμός στη σύγχρονη εποχή του νησιού μας.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1995, ο εγκέλαδος 5.7 ρίχτερ στη Πάφο, στοιχίζει τη ζωή σε δυο ανθρώπους στη Πάφο ενώ αρκετά σπίτια κατέρρευσαν σε Πάνω Αρόδες και στη Μηλιού. Το 1996 και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου καταγράφεται ο μεγαλύτερος σεισμός της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου με 6.8 ρίχτερ. Ο εγκέλαδος ταρακούνησε για τα καλά τη Πάφο αλλά και ολόκληρο το νησί τραυματίζοντας 20 ανθρώπους.

Κατά πόσο κινδυνεύει από τσουνάμι η Κύπρος;  

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Sigma» ο πρώτος λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκαιρης ενημέρωση, ενώ στη συνέχεια ακυρώθηκε. Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει από τσουνάμι, ενώ συμπλήρωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει για μερικούς μήνες, ενώ ήδη υπάρχουν μετασεισμοί με δόνηση 3.1 Ρίχτερ.

Εξ άλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν αποκλείεται και μετασεισμός 5 Ρίχτερ, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μηχανήματα που να προβλέπουν ένα σεισμό. «Υπάρχουν στο εξωτερικό μικρό-σεισμογράφοι που ενημερώνουν έγκαιρα για να προστατευτεί το κοινό» ξεκαθάρισε.

Ωστόσο, αν και πολλοί αποκλείουν το φαινόμενο τσουνάμι να εμφανιστεί στη Κύπρο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το ζήσουμε αφού το νησί μας βρίσκεται σε σεισμικά επικίνδυνη τοποθεσία. Επίσης, ιστορικά δεδομένα μας δείχνουν ότι υπήρξε στο παρελθόν τσουνάμι στην Κύπρο και δεν αποκλείεται και μελλοντικά να ζήσουμε κάτι παρόμοιο.

Σχετικά με το σε ποιο βαθμό κινδυνεύουμε από ένα τσουνάμι, έλληνες ερευνητές με βάση τα ιστορικά στοιχεία, έχουν υπολογίσει ότι η ευρύτερη περιοχή της Κύπρου επηρεάζεται από ένα πολύ ισχυρό τσουνάμι κάθε 375 χρόνια, από ένα ισχυρό τσουνάμι κάθε 120 χρόνια και από ένα μέτριο τσουνάμι κάθε 30 χρόνια. Φυσικά οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι.

Τα μέσα προειδοποίησης στις περιπτώσεις τσουνάμι, είναι τα πιστοποιημένα κέντρα για προειδοποίηση. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην περιοχή της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού (NEAMTWS) με συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης που παίρνει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία και δεδομένα. Τα μηνύματα αυτά τα λαμβάνει η Κύπρος από την Ελλάδα και Ιταλία μέσω της Πολιτικής Άμυνας η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει και τα σχέδια δράσης για αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών. Επίσης, αυτά τα μέσα είναι ευτυχώς έγκαιρα και μπορεί να προειδοποιηθούν σύντομα οι κάτοικοι για τυχόν τσουνάμι.

Υποστηρίξτε τη