Υγεία

4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και στην Κύπρο;

Η επέλαση του κορωνοϊού δεν λέει να σταματήσει, ενώ οι πολίτες καλούνται να λάβουν την 3η δόση του εμβολίου. Μάλιστα η Τουρκία ξεκίνησε τη λήψη και της 5ης δόσης

Πριν δυο χρόνια ο κορωνοϊος έκανε την εμφάνισή του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σήμερα η πανδημία καλά κρατεί, με τους πολίτες να αδημονούν για την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Όταν στις αρχές του 2020 η πανδημία σκέπασε και την Κύπρο, ο διψήφιος τότε αριθμός φάνταζε τεράστιος για το μικρό μας νησί. Έτσι η κυβέρνηση προχώρησε στο πρώτο lockdown, την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες παγκοσμίως έψαχναν το εμβόλιο που θα κατέστρεφε μια για πάντα τον ιό. Όταν τελικά το εμβόλιο εγκρίθηκε και άρχισε να χορηγείται στους πολίτες όλων των χωρών, πιστέψαμε ότι το τέλος της πανδημίας, που κατάφερε να μας κλείσει στο σπίτι και να στοιχίσει τη ζωή τόσων συνανθρώπων μας, είχε φτάσει στο τέλος του. Η 1η δόση εμβολίου έφερε τη 2η και η 2η την 3η, ενώ οι πολίτες αναρωτιούνται για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τρίτη δόση για την Κύπρο

Πριν περίπου έναν χρόνο, οι δυο δόσεις εμβολίου θεωρούνταν υψηλής προστασίας ενάντια στον κορωνοϊο και οι επιστήμονες διαβεβαίωναν ότι θα αντιμετωπιστεί γρήγορα η πανδημία. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, το παγκόσμιο έχει λάβει σχεδόν ολοκληρωτικά την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ σε κάποιες χώρες έχει χορηγηθεί και η 4η δόση. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή Online» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, τόνισε πως «η συζήτηση γύρω από την 4η δόση δεν έχει ξεκινήσει στην επιδημιολογική ομάδα. Φυσικά το έθεσα εγώ την προηγούμενη βδομάδα ώστε να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε, αλλά το αν θα χρειαστεί και για ποιους θα χρειαστεί δεν έχει συζητηθεί. Μπορεί και να μην χρειαστεί να γίνει 4η δόση. Αν χρειαστεί, όμως, δεν βλέπω να χρησιμοποιείται στον γενικό πληθυσμό αλλά σε ειδικές ομάδες. Αν χρειαστεί, ωστόσο, για τον γενικό πληθυσμό, τότε θα χρησιμοποιηθεί το φθινόπωρο.»

Εξάλλου, μέχρι και τις 13/1/2022 οι συνολικοί εμβολιασμοί στην ελεύθερη Κύπρο αγγίξαν το 1.625.105, εκ των οποίων οι 653.003 αφορούσαν στην 1η δόση, οι 620.004 στη 2η δόση και οι 352.098 στην 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

4η δόση για Ισραήλ και Ελλάδα – 5η για Τουρκία και κατεχόμενα

Πάντως, όσο οι Κύπριοι λαμβάνουν την 3η δόση του εμβολίου, σε άλλες χώρες λαμβάνουν ήδη την 4η δόση. Μάλιστα σε Τουρκία και κατεχόμενα έχει ανοίξει η πύλη διευθέτησης εμβολιασμού και για την 5η δόση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», ο εμβολιασμός με 5η δόση γίνεται κατόπιν απόφασης της «επιτροπής εμβολιασμού» του «υπουργείου υγείας». Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι άνω των 65 ετών έχουν λάβει την 4η δόση και εφόσον έχουν παρέλθει τρεις μήνες, μπορούν να κάνουν την 5η με Biontech. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε όσους έχουν κάνει είτε 2 είτε 3 δόσεις Sinovac και τουλάχιστον 1 δόση Pfizer/Biontech.

Το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα έχουν γίνει 759.842 εμβολιασμοί. Οι 293.152 αφορούν στην 1η δόση, οι 299.082 τη 2η δόση, οι 153.146 την 3η δόση και οι 50.495 την 4η δόση.

Στην Ελλάδα δόθηκε τo «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορεί να κάνει την 4η δόση, 3-6 μήνες μετά την 3η.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «4η δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί ειδικά σε χώρες της ΕΕ και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν η Όμικρον θα απαιτήσει μία καινούργια τροποποιημένη δόση εμβολίου. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό».

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε ότι όλοι οι Ισραηλινοί ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς επίσης γιατροί και νοσηλευτές θα έχουν δικαίωμα να κάνουν και 4η δόση του εμβολίου για την Covid-19, κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής ειδικών. Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η εξέλιξη της πανδημίας με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε πως «οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την 3η δόση του εμβολίου για την Covid-19 και παραμένουμε στην πρωτοπορία με την 4η δόση».

Θα κρεμάσουμε επιτέλους τις μάσκες;

Εξουθενωμένοι πια οι πολίτες από την ένταση της πανδημίας, καταλήγουν να διαβάζουν όλες τις σχετικές ειδήσεις και δηλώσεις, ώστε να καταλάβουν πότε θα τεθεί τέλος και θα πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Διάσημοι επιστήμονες προβαίνουν καθημερινά σε διάφορες δηλώσεις ανά το παγκόσμιο αναφορικά με το τέλος της πανδημίας, ενώ κάποιοι λένε πως το αποκορύφωμα της κρίσης που περνάμε τώρα, θα είναι και το τέλος. Το τι ισχύει όμως και τι όχι θα φανεί σε βάθος χρόνου, όταν εν τέλει θα έρθει το τέλος και θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις σωστές και λάθος κινήσεις μας.

Συγκεκριμένα για την Κύπρο, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης απαντώντας σε ερώτηση για το αν το τέλος της πανδημίας είναι κοντά, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με ασφάλεια, γιατί μπορεί να προκύψει ένα νέο στέλεχος του ιού που δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί, επομένως καλύτερα να είμαστε σε επιφυλακή».