Διεθνή

Συνεργασία Ρωσίας-Ινδίας για πυραύλους-άρματα μάχης & αμερικανικές προειδοποιήσεις

Η ρωσο-ινδική συνεργασία για τους πυραύλους BrahMos και άρματα μάχης τύπου T-14 Armata, η συμφωνία για τους S-400 και το τουρκικό προηγούμενο των αμερικανικών κυρώσεων με βάση τον νόμο CAATSA.

Η Μόσχα πρότεινε στο Νέο Δελχί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός νέου ινδικού άρματος μάχης που θα βασίζεται στη ρωσική πλατφόρμα Armata, δήλωσε στο «Sputnik» η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας Valeria Reshetnikova.

Η Reshetnikova ανέφερε ότι λήφθηκαν υπόψη οι σχεδιασμοί της Ινδίας για την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης στα πλαίσια της ρωσο-ινδικής διακυβερνητικής επιτροπής για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία και των ευρύτερων σχέσεων των δύο χωρών.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις προμήθειες του T-14 Armata μέσα στο 2022.

T-14_prototype_from_above.JPG

Ρωσία-Ινδία: Στρατηγικοί εταίροι

Ο Υπουργός Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι στρατηγικός έταιρος της Ινδίας.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα πυρηνικά και τα υπόλοιπα στρατιωτικά μέσα αποτροπής της Ινδίας υπάρχουν για να προληφθούν οι εξωτερικές απειλές κατά της χώρας.

Οι δηλώσεις έγιναν στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, κατά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου της μονάδας κατασκευής της πυραύλων cruise της BrahMos Aerospace στην πόλη Λάκναου, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Ούταρ Πραντές της βόρειας Ινδίας. Ο Ινδός ΥΠΑΜ είπε ότι το έργο είναι μαρτυρία της αμυντικής κατασκευαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός μας εταίρος και το πρόγραμμα πυραύλων της BrahMos είναι το σύμβολο της συνεργασίας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το όνομα του BrahMos προήλθε από τους ποταμούς Μπραχμαπούτρα και Μόσκβα της Ινδίας και Ρωσίας αντίστοιχα.

Η BrahMos είναι μια κοινοπραξία μεταξύ του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας & Ανάπτυξης (DRDO) της Ινδίας και του της ρωσικής NPO Mashinostroyeniya. Στόχος της ρωσο-ινδικής κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων νέας γενιάς για τις ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ο πύραυλος BrahMos δεν προορίζεται για επιθέσεις εναντίον άλλων εθνών, αλλά για να εξοπλίσει την Ινδία με τη δυνατότητα να αποτρέπει εξωτερικές δυνάμεις από το να βλέπουν με κακό μάτι το έδαφός μας», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Singh. Πρόσθεσε πως η Ινδία δεν επιτέθηκε ποτέ σε άλλα έθνη, ούτε προσπάθησε να καταπατήσει έστω και μια ίντσα της γης τους. «Ωστόσο, πρέπει να έχουμε μέσα πυρηνικής αποτροπής ώστε καμιά άλλη χώρα να μην μπορεί να διανοηθεί να μας επιτεθεί», είπε.

Υπολογίζεται πως το νέο πρόγραμμα της BrahMos θα δημιουργήσει 5,500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η βοηθητική αλυσίδα εφοδιασμού άλλες 10,000.

Συστάσεις ΗΠΑ προς Ινδία για πυραύλους S-400

Σε μια άλλη εξέλιξη, η διακυβέρνηση Biden κατέστησε σαφές στην Ινδία ότι την «αποθαρρύνει» από το να προχωρήσει στην απόκτηση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Από την άλλη, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Ινδία σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) για αυτή την εξέλιξη, και αυτό διότι οι ΗΠΑ θα σταθμίσουν το ζήτημα γεωστρατηγικά.

DSC3694.jpg

Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία ύψους $5 δισ. τον Οκτώβριο του 2018 για την αγορά πέντε στοιχείων των πυραύλων S-400, παρά τις τότε προειδοποιήσεις τις διακυβέρνησης Trump ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις.

CAATSA και το τουρκικό προηγούμενο

Ο CAATSA θεσπίστηκε το 2017 και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν σημαντικό αμυντικό υλικό από την Τουρκία. Ήδη έχουν επιβληθεί κάποιες κυρώσεις στην Τουρκία για τη δική της προμήθεια ρωσικών S-400. Εκ μέρους του State Department, ο James O’ Brien, συντονιστής για την πολιτική κυρώσεων, είπε πως οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν καθώς η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έρχεται σε ρήξη με το σύστημα αμυντικών προμηθειών και από την άλλη είναι η Ινδία, ένας έταιρος του οποίου η σημασία για τις ΗΠΑ αυξάνεται, αλλά που έχει διαχρονικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σημερινή Security (14/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: Sputnik (28/12/2021), “Russia offers India to develop new tank based on Armata, military agency says”. || The Pioneer [India] (27/12/2021), “Russia a strategic partner of India: Rajnath Singh". || The Hindu (13/01/2022), “U.S. discourages India from acquiring Russian S-400 missile defence systems: President Biden’s nominee”.