Επιχειρείν

Στα όριά τους οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Ο ΠΑΣΙΚΑ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε υιοθέτηση μέτρων στοχευμένης οικονομικής στήριξης, θα προχωρήσουν σε αναγκαστική στάση πληρωμών και απολύσεις

Οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί που εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα στις αρχές Ιανουαρίου 2022 (δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης την 5η Ιανουαρίου 2022) προκάλεσαν την αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ). Σε ανακοίνωση (14 Ιανουαρίου 2022) του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου, Φάνου Λεβέντη, διευκρινίζεται ότι ο τομέας πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω των περιοριστικών μέτρων και του «διαχωρισμού των πολιτών ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη».

Την αντίδραση του Συνδέσμου προκάλεσαν ιδίως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν (ως πρόσθετα στα ήδη υπάρχοντα) κατά την εορταστική περίοδο, «την πιο αποδοτική περίοδο του χρόνου». Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου διευκρινίζεται ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δεινή θέση, τόσο έναντι των υποχρεώσεών τους προς το κράτος (καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, φόρων, δημοτικών τελών κ.ά.) όσο και έναντι των εργαζομένων τους, τους οποίους «προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν στην εργασία τους». Καλούνται, συνεπώς, τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να υιοθετήσουν μέτρα στοχευμένης οικονομικής στήριξης, σε σχέση με τους εργαζόμενους αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε στάση πληρωμών και σε απολύσεις, «καθιστώντας το κράτος τον άμεσο υπευθυνο για την όλη τραγική κατάσταση που θα ακολουθήσει».