Ανοιχτά σχολεία με κάθε κόστος;
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το test to stay την ώρα που πολλοί μαθητές παραμένουν στο σπίτι λόγω Covid-19, ενώ άλλοι πασχίζουν να μείνουν covid-free για να ολοκληρώσουν την εξεταστική διαδικασία

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τη λειτουργία του νέου μέτρου που θα έμπαινε σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα στα σχολεία, αν δεν αναβαλλόταν λόγω αντιδράσεων. Σύμφωνα με το «νέο» αυτό μέτρο τα παιδιά που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αντί να τίθενται σε περιορισμό για πέντε ημέρες, θα υποβάλλονται σε rapid test καθημερινά και θα μπορούν να παραμένουν εντός των σχολικών μονάδων.
Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων γι’ αυτό το μέτρο ήταν άμεσες και καθολικές. Σε σημείο, μάλιστα, που στις τοποθετήσεις τους να κάνουν λόγο για δυναμικά μέτρα, την ώρα που οι δυσκολίες στον χώρο της Παιδείας δεν μετριούνται στο ένα χέρι. Αυτό οδήγησε τους ειδικούς στην επανεξέταση τρόπων βελτίωσης της υλοποίησης του μέτρου, για το οποίο θα ενημερωθούν αναλυτικά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αλλά και οι οργανωμένοι γονείς, αύριο Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου.
Κριτήριο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία
Στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Σχολιάζοντας την πρόταση που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό για το μέτρο test to stay, ο κ. Προδρόμου ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ότι «είναι μια πρόταση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για να γίνονται πρόσθετοι διαγνωστικοί έλεγχοι στα παιδιά τα οποία διαπιστώνεται ότι είναι στενές επαφές, ώστε μετά από αρνητική διάγνωση, να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο, με δεδομένο ότι θα παρακολουθείται η κατάστασή τους συνεχώς με διαγνωστικούς ελέγχους».
Το Υπουργείο Υγείας ήδη επεξεργάζεται πρακτικά ζητήματα για να μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Μια τελική πρόταση για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα, στις 15:00, οπότε θα πραγματοποιηθεί μια κοινή σύσκεψη Υπουργείων Παιδείας, Υγείας μαζί με τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Τσιούτη, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς, για να γίνει ενημέρωση και να προχωρήσουν σε τελικές αποφάσεις.
H λογική του νέου μέτρου και οι ανησυχίες των εμπλεκομένων
Το να παραμένουν οι στενές επαφές εντός των σχολικών μονάδων είναι μια απόφαση που πυροδότησε πληθώρα αντιδράσεων, κυρίως από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα έκαναν λόγο για κλιμάκωση των μέτρων που θα λάβουν οι ίδιες, σε περίπτωση που δεν αναιρεθεί η εν λόγω απόφαση.
Ο Υπεύθυνος ομάδας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, μιλώντας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, επισήμανε ότι ο κύριος λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης πρότασης είναι η προσπάθεια διατήρησης ανοικτών των σχολείων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, με τους υφιστάμενους αριθμούς κρουσμάτων και επαφών, η προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία είναι πολύ δύσκολη, εφόσον με τα πρωτόκολλα που ισχύουν μέχρι σήμερα, οι επαφές πρέπει να παραμένουν σπίτι σε αυτοπεριορισμό. «Κάθε κρούσμα εντός των σχολικών μονάδων δηλώνει επτά άτομα ως επαφές. Αν χθες είχαμε 287 κρούσματα στα σχολεία, τότε μιλούμε για 3 χιλιάδες επαφές στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα θα είναι δεκάδες χιλιάδες απουσίες από τα σχολεία».
Από τη μεριά τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξακολουθούν να διατηρούν έντονες ανησυχίες ως προς την εφαρμογή του μέτρου. Μιλώντας με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, ο ίδιος ανέφερε ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με το μέτρο αυτό. «Υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το μέτρο αυτό. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο στερείται λογικής. Πώς γίνεται ένα παιδί που θεωρείται στενή επαφή να παραμένει εντός της σχολικής μονάδας, να παρακολουθεί κανονικά μαθήματα, να συναναστρέφεται με τους υπόλοιπους, ενώ όταν βγει από το σχολείο θα μπαίνει στη λογική ενός άλλου πρωτοκόλλου που λέει ότι πρέπει να αυτοπεριοριστεί; Είναι για να αναρωτιέται κανείς ποιος γονιός θα στείλει το παιδί του σχολείο όταν ξέρει ότι ο διπλανός του, για παράδειγμα, είναι στενή επαφή κρούσματος;».
Εκπαιδευτικοί σε αγώνα δρόμου
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», επιβεβαίωσε όσα δήλωσε στην εφημερίδα και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. «Οι εκπαιδευτικοί καθημερινά κάνουν έναν αγώνα δρόμου και προσπαθούν να ανταποκριθούν σε κάθε περίσταση. Όμως το να μαθαίνουμε για νέα μέτρα από δηλώσεις υπουργών χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, είναι πολύ δυσάρεστο».
Όσο για το θέμα των αντικαταστατών, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος, το οποίο αναμένουν να επιλυθεί άμεσα, μετά και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για παραχώρηση περισσότερων κινήτρων. «Ήδη καταθέσαμε σωρεία εισηγήσεων για το θέμα των αντικαταστάσεων και αναμένουμε να δούμε να γίνονται πράξεις όσα αναφέρθηκαν. Ζητούμε όμως εντατικό διάλογο, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που είναι διαχρονικά, ωστόσο με την πανδημία γίνονται πολύ πιο έντονα», ανέφερε η κ. Βασιλείου στη «Σ».
Σε αγώνα και μαθητές με τα τετράμηνα
Έναρξη των εξετάσεων τετραμήνων είχαμε την περασμένη Παρασκευή για τους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, ενώ αύριο στην κούρσα των εξετάσεων εισέρχεται και η Α’ Λυκείου. Όλα κύλησαν ομαλά, δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, την ώρα που 7% των μαθητών παρέμεναν σπίτι είτε ως κρούσματα είτε ως επαφές. Γι’ αυτούς τους μαθητές θα δοθεί η ευκαιρία μιας β’ σειράς εξετάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και γ’ σειρά σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τον Υπουργό.
Ο κ. Χατζησάββας, σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα, ανέφερε στη «Σ» ότι σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, αυτό που κρατά σε αγωνία τους εκπαιδευτικούς είναι το πότε θα καθοριστεί αυτή η β’ σειρά των εξετάσεων και πότε η ενδεχόμενη γ’ σειρά. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν αρκετές απουσίες. Σε κάποια λύκεια έλειπαν 20 άτομα αλλά και σε άλλα 50. Δεν γνωρίζουμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η εξεταστική και τι θα γίνει με τις επόμενες. Αν θα έχουμε περισσότερες απουσίες και πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα».
Δεν έχουν κάτι να προσφέρουν οι εξετάσεις τετραμήνων, υποστηρίζουν οι ίδιοι οι μαθητές μέσω της οργάνωσής τους. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, ανέφερε στη «Σ» ότι «με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οι εξετάσεις δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι. Παράλληλα, οι μαθητές που θα παρακαθίσουν σε β’ σειρά εξετάσεων, θα χάνουν διδασκαλία καινούριας ύλης. Θεωρούμε ότι αυτό δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων».
Εξετάσεις και διδασκαλία μαζί;
Το πρόβλημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, δεν είναι η β’ και γ’ σειρά, αλλά η χρονική περίοδος κατά την οποία θα γίνουν, αφού σύντομα ξεκινά το Β’ τετράμηνο. «Στις 7 Φεβρουαρίου ξεκινά το Β’ τετράμηνο. Την ίδια ώρα κάποιοι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα του νέου τετραμήνου και κάποιοι άλλοι θα δίνουν εξετάσεις. Την ίδια ώρα οι καθηγητές επιβαρύνονται με τον φόρτο της αξιολόγησης, αφού θα πρέπει άμεσα να διορθώσουν τα γραπτά και να δοθούν οι βαθμοί του Α’ τετραμήνου».
Τη δέσμευση του Υπουργού εξασφάλισε η ΟΕΛΜΕΚ, ότι θα δει τα ζητήματα αυτά και θα δώσει απαντήσεις στην αυριανή τους συνάντηση. Εκτός αυτού, ζήτημα προκύπτει και με τη διδακτέα ύλη του β’ τετραμήνου, εφόσον ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος δεν συνάδει με τα διδακτέα. «Πρέπει να ακολουθήσει άμεσα διάλογος των Συνδέσμων Ειδικοτήτων ΟΕΛΜΕΚ με τους επιθεωρητές για να δουν το ζήτημα», κατέληξε ο κ. Χατζησάββας.