Παραπολιτικά

Από τον Λεοντόκαρδο στον... χοιρόκαρδο!

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν αντιεμβολιαστή, που βλέπει καχύποπτα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πιστεύοντας σε διάφορες ανοησίες, να αλλάξει ιδέα, αλλά η ιατρική επιστήμη αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ικανή να σώζει ζωές με τα πιο απίστευτα επιτεύγματα. Όπως την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο, έναν 57χρονο Αμερικανό. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις, που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Οι γιατροί σημειώνουν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα. Όμως προχώρησαν σ’ αυτό το ριψοκίνδυνο εγχείρημα, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ανθρώπου, που σε διαφορετική περίπτωση θα πέθαινε. Είναι όντως εκπληκτική εξέλιξη η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο. Οι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν δημιουργήσει πριν από μερικά χρόνια τα πρώτα «χιμαιρικά» έμβρυα χοίρων, τα οποία ήταν κατά περίπου 0,001% ανθρώπινα! Ο όρος «χιμαιρικά» προέρχεται από τη Χίμαιρα της ελληνικής μυθολογίας, που είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και ουρά φιδιού. Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία, μέσα σε τέτοια υβριδικά «χιμαιρικά» ζώα, ανθρωπίνων οργάνων (καρδιάς, παγκρέατος, ήπατος κ.ά.) για μεταμόσχευση σε ασθενείς.

Στον ίδιο στόχο αποβλέπει και η δημιουργία νεφρών από την καλλιέργεια εργαστηριακών ιστών, από ερευνητές του ιταλικού Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι», με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο βιολόγο Χριστόδουλο Ξυναρή, που ανακοινώθηκε πριν από μερικά χρόνια.

Άντε, με όλες αυτές τις ανακαλύψεις, ελπίζουμε να δημιουργηθεί εργαστηριακά και κανένας... εγκέφαλος, ειδικός για... πολιτικούς, επεξεργασμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν το καλό του τόπου από το συμφέρον του κόμματος και γενικά να έχουν τις προδιαγραφές ενός σωστού, σύγχρονου ηγέτη.

Κι αν το πείραμα με τον εγκέφαλο των πολιτικών δεν αποδώσει, ας δοκιμάσουν να φτιάξουν στο εργαστήριο καμιά... φλάγκα μεγαλύτερη από αυτήν του συνηθισμένου ανθρώπου, ειδικά για εμάς τους πολίτες της μπανανίας, ώστε να μπορούμε να αντέχουμε τους ηγέτες μας.

ΜΠΟΞΕΡ