Παραπολιτικά

Η «Όμικρον» και η ελπίδα

Ε, άμα το είπε ο Μπίλι Γκέιτς, κάτι θα ξέρει περισσότερο. Βλέπει, λέει, φως στην άκρη της σήραγγας (ή, αν προτιμάτε, της σύριγγας) με τη μετάλλαξη «Όμικρον». Μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα έξαρση, οι χώρες μπορούν να περιμένουν να δουν πολύ λιγότερα κρούσματα μέχρι το υπόλοιπο του 2022. Και μόλις συμβεί αυτό, ο Covid μπορεί πιθανότατα να αντιμετωπιστεί περισσότερο σαν εποχική γρίπη. Αυτό πιστεύει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος. Αλλά ας μην πάρουμε τοις μετρητοίς τις αναφορές του. Ας μη χαλαρώσουμε ούτε για μια στιγμή τους εμβολιασμούς και τα μέτρα αυτοπροστασίας και αλληλοπροστασίας. Σε έναν πόλεμο, δεν σηκώνεις το κεφάλι σου πάνω από το χαράκωμα, όταν ο εχθρός από απέναντι σού φωνάξει απλώς ότι είναι έτοιμος να φύγει. Η προσοχή μας, λοιπόν, θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι στραμμένη στον πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι τα δεδομένα. Η «Όμικρον» μεταδίδεται με τρομακτική ταχύτητα, για κάποιες μέρες είχαμε στην Κύπρο τέσσερεις νεκρούς ημερησίως στα νοσοκομεία μας, το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι φίσκα, οκτώ στους δέκα ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι, γενικά οι νοσηλείες αυξάνονται, η μόλυνση από κορωνοϊό δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επαναμόλυνση και (το κυριότερο) κανένας δεν ξέρει ποιαν άλλη μετάλλαξη μάς επιφυλάσσει αυτός ο ύπουλος κορωνοϊός. Μπορεί να έχουμε και κανέναν... «γάμο» μεταξύ μεταλλάξεων, όπως αυτήν της «Όμικρον» και της «Δέλτα», που πιθανόν να μας έδωσε και την Deltacron, σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη.

Οι επιστήμονες λένε ότι η «Όμικρον» μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό από τη «Δέλτα» να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο, αλλά κανείς δεν μπορεί να επιλέξει εκ των προτέρων ποια μετάλλαξη του ιού θα κολλήσει ή σε ποιον θα την μεταδώσει.

Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλες αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγονται τελευταίως. Καλό είναι να ελπίζει ο άνθρωπος. Όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Το θέμα, όμως, είναι να μην πεθάνουν εν τω μεταξύ και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας, περιμένοντας την ελπίδα να πεθάνει τελευταία...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ