Παραπολιτικά

Ξέρουμε πού είναι το Βασιλικό

Η περιοχή Βασιλικού είναι ένα εν δυνάμει νέο Μαρί. Υπάρχουν εκεί ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ, το Τσιμεντοποιείο, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου κ.ά. Μια πυρκαγιά ή ένα άλλο ατύχημα στην περιοχή, μπορεί να αποβούν μοιραία. Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη με στερεά καύσιμα του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, το πρωί της περασμένης Τρίτης, προκάλεσε ρίγη τρόμου στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που είδαν νέφη πυκνού καπνού να αναδύονται από το σημείο της πυρκαγιάς και να ανεβαίνουν μεσούρανα. Η έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά δεξαμενές στις οποίες φυλάσσονται μεγάλες ποσότητες καυσίμων και βρίσκονται πολύ κοντά στην αποθήκη του Τσιμεντοποιείου. Καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν αν έφθανε η φωτιά μέχρι τις δεξαμενές.

Η πυρκαγιά αυτή δεν είναι η πρώτη στην περιοχή του ενεργειακού κέντρου της χώρας μας. Είχαν προηγηθεί και άλλες, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες των κατοίκων των γύρω χωριών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου δήλωσε ότι το θέμα των πυρκαγιών συζητήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες σε σύσκεψη που είχαν οι κοινοτάρχες της περιοχής με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας, από τους οποίους έλαβαν διαβεβαιώσεις, οι οποίες όμως δεν επαληθεύθηκαν. Και δεν λέει... ψέματα ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου.

Η περιοχή Βασιλικού δεν είναι ένας κήπος όπου φυτρώνουν μοσχομύριστα φυτά... βασιλικού. Είναι ένας χώρος όπου έχουν «βλαστήσει» όλων των ειδών οι βαριές βιομηχανίες και εγκαταστάσεις πολλαπλών κινδύνων. Συνεπώς θα έπρεπε να δοθεί υψίστη σημασία στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και στην πρόληψη οποιουδήποτε ανεπιθύμητου ενδεχομένου. Η ύπαρξη μόνιμου πυροσβεστικού σταθμού στο ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα. Και, όμως, παρά τους σχεδιασμούς, δεν έχει ακόμα λειτουργήσει.

Το Μαρί, που είναι εκεί δίπλα, και η τραγωδία του, θα έπρεπε να μας είχαν διδάξει πολλά. Κανένας δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι... δεν ξέρει πού είναι το Μαρί. Ούτε, φυσικά, και το Βασιλικό...

ΜΠΟΞΕΡ