Ειδήσεις

Νέο μη-επανδρωμένο αερόχημα απο το Ισραήλ αποκτά το ΚΣΕΔ Κύπρου

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αποκτά με την σειρά του το δικό του UAV τύπου Aerostar Tactical UAS (TUAS). Η Εθνική Φρουρά έχει ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο μη-επανδρωμένο αερόχημα από την Ισραηλινή Aerostar.

Η συμφωνία για την προμήθεια 1 Μη-Επανδρωμένου Αεροχήματος και σχετικού εξοπλισμού για σκοπούς Έρευνας - Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Η συμφωνία έγινε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Σταύρου Μιχαήλ και του Προϊστάμενου της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Κυπριανού, το ΚΣΕΔ με την ισραηλινή εταιρεία Aeronautics LTD.

Όπως αναφέρει η κυπριακή αμυντική ιστοσελίδα «Defence Redefined», η προμήθεια του πιο πάνω εξοπλισμού συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ, τις πιστώσεις του οποίου διαχειρίζεται η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την «Defence Redefined», το σύστημα αποτελείται από τον επίγειο σταθμό ελέγχου και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (MEA). Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΜΕΑ είναι: 

- Άνοιγμα φτερών: 8,7 μέτρα
- Μήκος: 4,5 μέτρα
- Πλάτος ατράκτου: 1,2 μέτρα
- Βάρος: 230 κιλά
- Ωφέλιμο φορτίο: 50 κιλά (για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, στοχοποίηση)
- Μέγιστη αυτονομία πτήσης: 12 ώρες
- Ταχύτητα πτήσης: 110 kt
- Εύρος πτήσης:  Μέχρι 250 χλμ.
- Ύψος πτήσης: Eώς και 18 χιλιάδες πόδια.

Νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Έρευνας - Διάσωσης

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021, υπεγράφησαν στο ΚΣΕΔ, παρουσία των κ. Υπουργών Άμυνας και Μεταφορών και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, οι συμφωνίες για υλοποίηση 2 σημαντικών έργων τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Ε-Δ στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα έχουν υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ ΚΣΕΔ και CYTA για δημιουργία Εναλλακτικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ε-Δ για διατήρηση της αδιάληπτης λειτουργίας του ΚΣΕΔ ακόμα και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς και για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Ε-Δ για παροχή εκπαίδευσης σε προσωπικό, τόσο της Κ.Δ όσο και ξένων χωρών.

DSC03330.JPG

Η επιδότηση και των 2 έργων θα γίνει από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία και αναμένεται η ολοκλήρωση τους κατά το 4 τρίμηνο του 2022. Τις συμφωνίες υπέγραψε εκ μέρους της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων ο Προϊστάμενος της Μονάδας Κωνσταντίνος Κυπριανού, εκ μέρους της CYTA ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας κ. Νεοκλέους και εκ μέρους του ΚΣΕΔ ο Διοικητής του Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης ΠΝ.

Σημερινή Security (17/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: Defence Redefined (17/01/2022), «ΚΣΕΔ - Προμήθεια μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου TUAS – VIDEO», defenceredefined.com.cy | ΚΣΕΔ (14/12/2021), «Υπογραφή συμφωνιών για δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Έρευνας - Διάσωσης και δημιουργία Εναλλακτικού Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΣΕΔ», jccr-cyprus.mod.gov.cy