Ειδήσεις

Το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφορίων εντάχθηκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Είναι τουρκικής κατασκευής και χαρακτηρίστηκε ως «τα μάτια και τ' αυτιά της Τουρκίας στη θάλασσα».

Το τουρκικό πλοίο συλλογής πληροφοριών TCG Ufuk (που στα αγγλικά σημαίνει ορίζοντας) εισήλθε επίσημα στην υπηρεσία των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022. Όπως αναφέρει η κυπριακή αμυντική ιστοσελίδα «Defence Redefined», πρόκειται για το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφοριών της χώρας, το οποίο αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις θαλάσσιες δυνατότητες της Τουρκίας. 

Έχοντας κατηγοριοποιηθεί ως δοκιμαστικό και εκπαιδευτικό πλοίο, το TCG Ufuk (A-591) έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους και δυνατότητες, ανέφερε ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan στην τελετή παράδοσης στο Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης. 

Σημείωσε επίσης ότι το σκάφος θα δώσει ώθηση ιδιαίτερα τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας και ότι η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος ανάμεσα στα 10 κράτη στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να πραγματοποιήσουν συντήρηση πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με την «Daily Sabah», το πλοίο χαρακτηρίστηκε ως «τα αυτιά και τα μάτια της Τουρκίας στη θάλασσα» και αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της χώρας για κατασκευή δικών της πολεμικών πλοίων.

Το πλοίο αναπτύχθηκε ως μέρος του ευρύτερου εγχώριου έργου σχεδιασμού και ανάπτυξης πλοίων MİLGEM (εθνικό πλοίο) – στο πλαίσιο του οποίου παραδόθηκαν τέσσερις κορβέτες στο ναυτικό και καθελκύστηκε μια φρεγάτα.

Οι πρώτες εργασίες του εγχειρήματος για το δοκιμαστικό και εκπαιδευτικό πλοίο, του οποίου ο κύριος ανάδοχος είναι η τουρκική εταιρεία STM, ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής στο Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης , το δοκιμαστικό και εκπαιδευτικό πλοίο TCG Ufuk (A-591) καθελκύστηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019.

FJCmnElX0AI-gkl.jpg

Με τα συστήματα ελέγχου διοίκησης, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τον εξοπλισμό του συστήματος δοκιμών και εκπαίδευσης που θα παρέχονται από την τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan, το σκάφος είναι προσαρμοσμένο για χρήση σε αποστολές υποκλοπής σημάτων και συλλογής πληροφοριών (SIGINT και ELINT), καθώς και για σκοπούς εκπαίδευσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τα δοκιμαστικά και εκπαιδευτικά σκάφη του τουρκικού ναυτικού.

Το TCG Ufuk (A-591), σχεδιασμένο με τη μορφή κύτους της κορβέτας MİLGEM κλάσης Ada, μπορεί να πλοηγηθεί για 45 ημέρες χωρίς διακοπή σε δύσκολες κλιματολογικές και θαλάσσιες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων.

Το σκάφος έχει συνολικό μήκος 99,5 μέτρα, μέγιστο πλάτος 14,4 μέτρα, εκτόπισμα 2.400 τόνους και βύθισμα 3,6 μέτρα. Επιπλέον, διαθέτει κατάστρωμα πτήσης ελικοπτέρων 10 τόνων και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων. Επιπλέον το πλοίο είναι εξοπλισμένο σύμφωνα με το ίδρυμα Turk Loydu με κεραίες πανομοιότυπες με αυτές που χρησιμοποιεί το σύστημα ραντάρ ÇAFRAD (τύπου AESA υπό ανάπτυξη για μελλοντικό αντιτορπιλικό αεράμυνας TF-2000).

Σημερινή Security (17/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: Defence Redefined (16/01/2022), «Τουρκία | Επίσημα σε υπηρεσία το πλοίο συλλογής πληροφοριών TCG Ufuk» || Daily Sabah (14/01/2022), “‘Turkey’s eyes, ears at sea’: 1st intelligence ship joins naval fleet”