Αναλύσεις

Μηδαμινοί οι εικονικοί γάμοι το 2021 - Ακυρώθηκαν 1.500 άδειες παραμονής

Οι ιδιότητες των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στο νησί μας: Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές ή μελλοντικοί σύζυγοι

Εδώ και χρόνια το φαινόμενων των εικονικών γάμων αποτελεί μάστιγα για το νησί μας. Πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία δυο άνθρωποι, ένας Ευρωπαίος και άλλος από τρίτη χώρα, σμίγουν τις ζωές τους αλλά όχι από έρωτα. Οι εικονικοί γάμοι στην Κύπρο αποτελούσαν πολύ επικερδή επιχείρηση για κάποιο διάστημα. Ένας «διαμεσολαβητής» θα έφερνε κοντά δύο ανθρώπους που αποζητούσαν… διαφορετικά πράγματα! Ο ένας νόμιμη άδεια παραμονής και ο άλλος χρήματα ή άλλου είδους αντάλλαγμα. Το φαινόμενο λοιπόν των εικονικών γάμων προκαλούσε πονοκέφαλο στην πολιτεία, όπως συνέβαινε και με τους εικονικούς φοιτητές. Το κράτος προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να ξεσκεπάσει τους «διαμεσολαβητές» αλλά και τους αυτουργούς, που ήταν πλέον «ανδρόγυνο».

Η διαδικασία αυτή γινόταν ως επι το πλείστον σε δημαρχεία (και μάλιστα συγκεκριμένα) και αποτελούσε μια γρήγορη και καθόλου πολυέξοδη μέθοδο, για να κερδίσει καθένας αυτό που είχε ανάγκη. Ωστόσο η πολιτεία έλαβε δραστικά μέτρα κατά του συγκεκριμένου φαινομένου, που στηριζόταν στην εκμετάλλευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μπόρεσε εν τέλει να το μειώσει, αν όχι να το εξαλείψει.

Εικονικοί γάμοι σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχωρήθηκαν από το ΥΠΕΣ, κατά την τριετία 2017-2019 τελέστηκε μεγάλος αριθμός εικονικών γάμων, που φτάνουν τις 4.000. Τελέστηκαν, μάλιστα, σε συγκεκριμένα δημαρχεία. Επίσης κατά την ίδια περίοδο 2.239 εικονικοί φοιτητές τέλεσαν γάμους με Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν εικονικοί.

Το 2020, ένεκα και της πανδημίας, οι εικονικοί γάμοι περιορίστηκαν σχεδόν στους μισούς από όσους πραγματοποιούνταν ετησίως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ κατά το 2021 δεν τελέστηκαν γάμοι αυτού του είδους.


Αυστηροποιούνται οι διαδικασίες

Μάλιστα προ λίγων ημερών, ο ΥΠΕΣ μιλώντας στην εκπομπή του «Σίγμα» «Χωρίς Περιστροφές» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά, τόνισε πως από τις τέσσερις πηγές εισροών έχουν ελεγχθεί οι τρεις. Αυτές των εικονικών γάμων, των εικονικών φοιτητών και των θαλάσσιων ροών και πως πλέον όλη η προσοχή στρέφεται στην «πράσινη γραμμή». Ωστόσο ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες που έχουν οι Κύπριοι, οι οποίοι τσαλαπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να έχουν εύκολο κέρδος.

Αρκετοί από τους πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και Ευρωπαίοι τελούσαν εικονικούς γάμους, ενώ ήταν ήδη συζευγμένοι (είτε με άλλον εικονικό γάμο είτε όχι). Επιπλέον, ορισμένοι πολίτες τρίτων χωρών εισέρχονταν στο νησί με την ιδιότητα του φοιτητή με σκοπό τον εικονικό γάμο. Μέσα στις διαδικασίες για εξάλειψη της παράνομης αυτής πράξης, το ΥΠΕΣ αυστηροποίησε τις διαδικασίες για την τέλεση γάμων μεταξύ Ευρωπαίων και πολίτων τρίτων χωρών.

Το ΥΠΕΣ το καλοκαίρι του 2021 εισήγαγε νομοθετικές ρυθμίσεις για αυστηροποίηση του πλαισίου τέλεσης γάμου υπηκόων τρίτων χωρών με Κύπριους ή άλλους Ευρωπαίους πολίτες στο νησί. Οι τρεις σχετικοί νόμοι προνοούν πως από τούδε και στο εξής για την τέλεση πολιτικού γάμου απαιτείται, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση πιστοποιητικού ελευθερίας από τον ληξίαρχο του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατ’ αντιστοιχίαν, οι ίδιες προϋποθέσεις εισήχθησαν και στον Περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμο.

Μάλιστα η αποφασιστικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών για οριστικό τερματισμό του φαινομένου, αποδεικνύεται και από την πρόθεση να αφαιρείται από κάθε Δήμο η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων εάν αποδειχθεί ότι διεξάγει εικονικούς.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της διαδικασίας πάταξης των εικονικών γάμων αλλά και φοιτητών, το 2021 ακυρώθηκαν 1.500 άδειες παραμονής που αποτελούσαν προϊόν εικονικών γάμων που τελέστηκαν τα προηγούμενα έτη.